FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Ventolin: Nešetřím se!

Ventolin: Nešetřím se!
17. 08. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (1)
(Promotion) Do zapšklých vod české elektroniky se vrhl po hlavě a možná i proto teď slaví takové úspěchy.. To poslední co řeší, je, jestli se jeho hudba někomu líbí. Ta bezprostřednost, schopnost improvizace a dokonalá image prostě a jednoduše odzbrojuje! Buďte připraveni, na Shotgunu dostane i vás!
Ahoj Davide, pověz našim čtenářům, co dělá Ventolin v civilním životě, když zrovna nestrhává davy svým vystoupením?
V praktickém životě učím studenty kulturní antropologii.

Na Tvých webovkách se lze dočíst o začátcích Tvé hudební kariéry. Co vše jí předcházelo, tzn. jaká hudba Tě bavila, kdy přišel podnět k tvoření vlastní produkce apod.?
Než jsem začal fungovat jako Ventolin, prošel jsem řadou kapel jako baskytarista a bubeník, začínal jsem úplně jinde, v alternativě. Takže jsem úplně začínal na kapelách jako Dunaj, Už jsme doma atd. Elektronickou scénu jsem si pro sebe objevil až později, přes industriální kapely.

I když si na tom už nezakládáš, byl Tvůj pseudonym spojován se slůvkem DJ. Hráls někdy nebo měl bys chuť někdy vystupovat jako někdo, kdo mixuje svou oblíbenou hudbu?

Název „Dj Ventolin“ se mi líbí, vystihuje pro mě určité prvky v mojí tvorbě, ale problém je, že ten „dj“ je zavádějící pro lidi, kteří mě neznají, očekávají pak něco, co nedělám a tomu bych se rád vyhnul. Takže jsem od něj upustil. Jako opravdický Dj jsem nikdy nevystupoval a baví mě to dělat asi jenom pro známé, kteří mi odpustí, když to zkazím.

ventolin

Kdybys dostal příležitost zkompilovat CD Tvých oblíbených interpretů, kdo by se na něm objevil?
To je pro mě hrozně těžká otázka. Ariel Pink? Ministry? Einsturzende Neubauten? Kraftwerk? Dan Deacon? Fred Frith? Daft Punk? E? Underworld? Joy Division? Public Enemy? Can? Mám rád různé věci, některé velmi staré.

Jaký máš vlastně vztah k DJské kultuře? Chodíš na parties nebo máš své oblíbené DJe?
Nekriticky miluju scratching, teď jsem našel program pro Linux, jmenuje se Terminator X, vymontují se střeva ze starého gramofonu, dovnitř se zamontuje stará mechanická myš, připojí k počítači a lze takto skvěle scratchovat. Oblíbení Djs – Disjockejové, dříve FM kopýtko a Pitch Us. Ti ale nescratchují, bohužel.

Za poměrně krátkou dobu ses stal poměrně respektovanou osobou na české elektronické scéně. Jak si vysvětluješ tento jev? Myslíš, že jsi svým vystoupením našel „dírku“ na trhu?
Já nevím. Ale nešetřím se.

Objevil ses už na mnoha respektovaných festivalech. Které své vystoupení považuješ za nejpovedenější?
Teď nejčerstvější - povedlo se mi odehrát velmi pěkný koncert na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ale hraju naživo rád a snažím se vždycky odvést maximum.

Kam bys dál rád posunul svou performance, ať už po stránce image, případného zapojení dalších členů projektu nebo technického vybavení?

Plánuju zapojit ještě víc živých prvků, více hlasu a případně nějaký nástroj. Vedle toho s Jirkou Havlíčkem z FiumeTV probíráme možnosti doplnit k mojí show nějak permanentně video, kterému jsem se nejdřív trochu bránil, ale začínám mu přicházet na chuť.

Jak vznikají Tvé písničky a jaký je poměr improvizace vs. připravený materiál přímo při vystoupeních?
Písničky vznikají doma tak, že si sednu k nějakému materiálu, který tak průběžně vzniká – většinou samply nějakého mého hraní na normální nástroje – a ten pak opracovávám a dodělávám. Důležité je, že to musí být rychle hotové. Víceméně se přitom vyhýbám počítačům, dělám na různém hardwaru, který jsem velmi levně koupil, protože už ho nikdo nechce. Udělám tak nějakou zásobu motivů, ze kterých potom naživo dělám ty písničky. Materál je tedy hotový, struktura se každé vystoupení trochu mění, vedle toho dohrávám naživo některé beaty a linky.

Na závěr nemohu položit jinou otázku, než kdy že se dočkáme Tvého alba?
Na podzim, do vánoc určitě.

Díky Ti za Tvůj čas, budu se těšit na Shotgunu! :o)
SHOTGUN EURO

SHOTGUN EURO

Pátek 5. 9. 2008 až Sobota 6. 9. 2008
Předprodej: 250 Kč jednodenní, 400 Kč dvoudenní
Vystupují:
live: Exium (ESP), Female (UK), Someone Else (USA), Midi Lidi, Elektrabel, Ventolin, Cyp, Sayko, Insect Elektrika. DJs: Noisia (NL), Daniel Stefanik (DE), Clipz (UK), Apex (UK), Dreikommanull (DE), Djane GG (DE), Daho & Ginger, Spyro, Koogi, Anakin, Suki & Pixie, Brooklyn, Ark & Kyanid, Diome & Face, Peet & Moover, Mooris, Machine Funck, Ans, Click Joe, Kopeczek, Skuban, Jeny, Milky, Blue, Tall, Stanzim, Carl.Exe, Subsist & Ala, Tomig, Subgate, Soldik, Czervas
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
minimalizovat | 10. 08. 2009 | 01:47:44
!!

Chlape, ty jsi kouzelník, něco takového česká scéna hodně potřebuje..!

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |