FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Cyp Project: Poslední půlrok nic nestíhám

Cyp Project: Poslední půlrok nic nestíhám
12. 08. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Co se týká techna a producentských úspěchů našich inženýrů, patří Lukáš Novotný aka Cyp Project s Elektrabelem mezi špičku u nás. Produkce tohoto kutnohorského rodáka se mimo jiné objevila i na respektovaném labelu Inceptive. Pokud jste příznivci industriálního techno soundu, rozhodně byste si neměli nechat ujít živé vystoupení tohoto projektu na letošním festivalu Shotgun.
Ahoj Lukáši, od posledního rozhovoru, který jsi poskytl pro server techno.cz neuplynul ani rok. Pověz nám co se od té doby změnilo a co je u tebe nového?
Nového je to, že poslední půlrok nic nestíhám. Jednak pracuji, do toho dokončuji dálkově vejšku a na nic jiného nezbývá čas. Vzhledem k okolnostem jsem musel zrušit i hraní ve Španělsku a Anglii. Na druhou stranu mě těší, že od října bude jen a jen líp.

To znám tyhle klasické „nestíhačky“. Jakou vysokou školu dokončuješ?

Strojní fakultu na ZČU v Plzni, obor technologie obrábění.

Předpokládám, že když studuješ dálkově, musíš věnovat spoustu času učení. Máš nějaký recept na to, jak se spolehlivě nabiflovat?
Já jsem na dálkové přestoupil vlastně z denního studia, jelikož jsem si chtěl udělat diplomku někde ve firmě a taky mě štvalo, že jsem na koleji nemohl pořádně produkovat. Málokdo měl pochopení k industriálnímu technu na plný kule :-)
Každopádně co se týče učení, doporučuji pravidelně provozovat sex. Pokud chceš aby Ti data lezla stále do mozku a aby v jeden nemilý okamžik nebylo už plno, musí jít taky něco ven :o)

Předpokládám, že produkcí a vystupováním se v dnešní době uživí opravdu málokdo a jinak to asi nebude ani u tebe. Takže jaká je tvá současná profese?
Profesně jsem technolog a konstruktér hydraulických válců. Technolog… techno mě provází celým životem :o)

cyp project

Hydraulické válce - to mě zajímá :-). Kde můžu takový hydraulický válec vidět v praxi?
Hydraul. válec = hydromotor. Pomocí tlakové energie kapaliny řídíš lineární pohyb (vysunutí/zasunutí) pístní tyče. Třebas vysunutí ramene u robota, jeřábu, lopaty u bagru atd. Na Shotgun Ti jeden přivezu .) Takhle věcnej rozhovor jsem čeče ještě nedělal :-)

Proč zrovna CYP? Mají tato tři písmena nějakou hlubší myšlenku?
Na Moravě a ve Slezsku najdeš pod slůvkem CYP nadávku, urážku. Proto já jsem ten ignorant, který si stojí za svým názorem, žiju hudbou, nenechám se ovlivňovat „komerčními nesmyly a trendy“ a bojuji za to, v co věřím. Komu se to nelíbí, ať mi ***** políbí :o)

Co bys tedy odpověděl skalnímu příznivci Helenky Vondráčkové, který by se davem prorval až k djskému pultu a chtěl zahrát veselý housík s vokálkem? :o)
Upřimně, Helenku bych za panáka pustil, ale takovou Zagorku ani za flašku Morgana :-).

Cyp projekt je synonymem k temnému industriálnímu technu. Mohl bys pro neznalé svými slovy popsat, co se pod těmito pojmy skrývá?
Rád bych napsal underground dark heavy electronic music pro náročnější. Bohužel underground je slovo pomíjivé, čili zůstaneme u hudby, která není určená pro ovečky a stáda.

Když se řekne industrial, představím si ohromnou továrnu se spoustou strojů, které vydávají nejrůznější zvuky. Kde bereš ke své tvorbě inspiraci? Předpokládám, že do kolbenky za ní nechodíš? :o)
No dá se říci, že do té kolbenky chodím :-))) Ne přímo do kolbenky, ale ve strojírenským podniku působím, čili i moderní technologie a samotná technologie obrábění mě také inspirují v hudbě. Zkus zadat do vyhledávače na youtube „high speed cutting“, spusť video, k tomu do podkresu liveko CYPa a poznáš sám :o) Když k té technologii ještě připojíš pocity, prožitky a proudící zvukové vlny z okolí vznikne z toho industrial a darkwave music.

Jak vypadá Tvé současné studio, které využíváš k vlastní produkci?
Jednoduše: notebook, externí zvukovka, kontroler a kvalitní monitory. Záleží pouze na člověku samotném, jak využije samotný SW a zprostředkuje své nápady. Hudba se dá dělat dvěma způsoby: špatně / dobře. Aby člověk tvořil kvalitní tracky, nesmí být líný, musí na sobě neustále pracovat a vše se snažit dotáhnout do perfektní podoby.
Čím více mašinek člověk vlastní …NErovná se… tím lepší producent.

Jaké byly nebo jsou tvé producentské vzory?

Miles Davis, Pan Sonic, Korn, Richard Devine, Birmingham (ne pouze Surgeon a Regis, ale i Ant-Zen, Hymen, Mike Harris atd).

Co ty a minimal?
Minimal mám rád, ale v jiné podobě. Miluju např. produkci Pan Sonic / Mika Vainia, což minimal vlastně je. „Komerční“ (médii propraný) minimal mě nebere a s prominutím mi přijde být více-méně prázdnou hudbou.

Stejně jako Elektrabelovi se i Tobě podařilo vydat desku u renomovaného labelu (v Tvém případě Inceptive), v té době patřící ještě kompletnímu projektu The 65D Mavericks. Jak se Ti to vlastně podařilo?
Tady nemůžu použít jinou, než-li omletou odpověď: Pošta to neposrala :o)

Přes nejrůznější portály musíš být určitě v kontaktu s nadanými domácími producenty - talenty, kteří ještě neměli to štěstí vydat své počiny na asfaltových plackách. Můžeš některé vycházející producenty, o kterých určitě uslyšíme v budoucnu, jmenovat?
Pokud na sobě ještě zamakají kluci jako Pluge, Wetrix, Dialect, Reznyk… nebude o kvalitní producenty v ČR nouze.

Vrátí se podle tebe techno zpět v takové síle, v jaké bylo před třemi nebo čtyřmi lety?
Techno se vrátí, ale určitě už ne v takové síle. Za poslední dobu se industriální techno stále více přibližuje ke složitějším stylům jako právě samotnému industrialu, grime, čisté elektronice ala Autechre, Detroit undergound, Schematic aspol. To vše má za následek postupnou úmrtnost stávajících posluchačů, naopak přicházejí noví s více otevřenou myslí. Tak jak postupuje vývoj technologií co se do funkčnosti a složitosti týče, bude i více lidí chtít slyšet složitější hudbu… Doufejme, že bude dost zdrojů a prostředků, aby se k tomuto stylu více přiblížili.

Na čem v současné době aktuálně pracuješ?
Na podzim by mělo vyjít LP na labelu Biomechanics (TERRITORY OF FEAR LP). Zvolil jsem tento free mp3 label, aby se má tvorba dostala do rukou co nejvíce lidem, kteří smýšlejí podobně jako já a snad i pootevřela oči zaslepeným. Jinak je i připraveno Neljas Runo part2 EP v mp3 podobě pro švédský label Pohjola, jako podpora pro stejnojmenný vinyl na tomto vydavatelství. Před několika dny pak vyšel i digital release na UK labelu Limetree, Ben Gibson – Remote (s remixy by Grovskopa, CYP, Charlton ad.). Čekám i na několik dalších VA vinylů.

Za necelý měsíc tu máme další ročník dlouho očekávaného festivalu Shotgun. Jak se ti celý koncept tohoto festivalu líbí?
Líbí a to moc! Festival pro lidi, festival s duší, co více si přát?

Co od Shotgunu očekáváš?
P.O.H.O.D.U.! Spousty kámošů a známých, pořádnou kalbu a to vše s perfektní hudbou! Uuuaaaa.

Připravíš si na tento závěrečný festival letošní festivalové sezóny něco speciálního?
CYP-live je vždy něčím speciální ;o)

Ptal se Subgate
SHOTGUN EURO

SHOTGUN EURO

Pátek 5. 9. 2008 až Sobota 6. 9. 2008
Předprodej: 250 Kč jednodenní, 400 Kč dvoudenní
Vystupují:
live: Exium (ESP), Female (UK), Someone Else (USA), Midi Lidi, Elektrabel, Ventolin, Cyp, Sayko, Insect Elektrika. DJs: Noisia (NL), Daniel Stefanik (DE), Clipz (UK), Apex (UK), Dreikommanull (DE), Djane GG (DE), Daho & Ginger, Spyro, Koogi, Anakin, Suki & Pixie, Brooklyn, Ark & Kyanid, Diome & Face, Peet & Moover, Mooris, Machine Funck, Ans, Click Joe, Kopeczek, Skuban, Jeny, Milky, Blue, Tall, Stanzim, Carl.Exe, Subsist & Ala, Tomig, Subgate, Soldik, Czervas
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |