FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Pavel Kloupar: Sázava s rekordní návštěvností?

Pavel Kloupar: Sázava s rekordní návštěvností?
13. 07. 2009   |   Autor: krysicka   |   Komentáře (0)
Blíží se jeden z nejzásadnějších, a stále větší popularitě se těšící festival u nás– Sázavafest, jehož hlavní hvězdou bude Moby. O jeho „manýrech“, letošním ročníku, budoucích plánech, o své cestě za zahraničními festivaly a mnoho dalším nám povídal ředitel Pavel Kloupar.
Ahoj, právě ses vrátil z "výletu" po evropských festivalech. Které jsi navštívil a cos pochytil pozitivního, co by mohlo být přínosem pro Sázavafest, potažmo české festivaly?
Navštívili jsme během několika dní dva úplně odlišné festivaly ve velmi odlišných částech Evropy. Odlišné byly i svou velikostí. Nejprve největší festival v Polsku, až u moře na pomezí měst Gdaňsk, Sopoty a Gdyni. Festival pro více než 80.000 lidí nám ukázal, že i takovéto množství lidí se dá bravurně zvládnout, je to pouze o množství osob, které festivalový cvrkot zajišťují. A tady jich bylo tedy přemnoho.

Bylo vidět sponzorské zázemí. Některé investice byly zbytečné a málo využité: prázdná obří VIP tribuna, stage č.3, která by mohla být královnou krásy i velikosti na středních festivalech, hrála pro 3 polohvězdné kapely denně. Naopak Duffy se tísnila v obřím stanu. Jeli jsme tam však hlavně za hvězdami a především tou naší - Mobym. Opravdu předvedl excelentní energické sedmdesáti minutové vystoupení. Nechyběl žádný hit a země se třásla. Brilantní comeback předvedl také o berli obohacený Mike Patton s partičkou Faith No More, méně překvapily kytarovky v čele s Artic Monkeys, nějak je to pořád o tom samém. Hodně razantní byla ochranka. Žádné fotoaparáty nad 3 megapixely a kolegu dokonce zuli z bot, že prý jsou moc opancéřované...

Hned po FNM jsme nakopli oktávku a popojeli nějakých 1.400 km do Itálie, blízko Udine kde se odehrával už 16. ročník specializovaného reggae festivalu Rototom SunSplash. Tady panovala docela opačná, pohodová až rodinná atmosféra.

pavel kloupar

Festival vždy trvá 10 dní, a proto je zde kladen důraz na zázemí návštěvníků, jejich pestré stravování a bohatý stylový doprovodný program. Přijeli jsme v čase vyhlášení výsledků soutěže European Reggae Contest. Vítěz této soutěže, Švýcar Junior Tshaka bude hrát i na O2 Sázavafestu, a je se na co těšit. Zhlédli jsme také úžasné hvězdy z Jamajky Junior Kelly a Beenie Man. Co bylo však oběma festivalům společné a z čeho se lze poučit, je sázka na kvalitu, nikoliv kvantitu účinkujících a také začátky jednotlivých dní až kolem 17 hodiny. Takže příští rok bude rokem zkracování :o)

Jaké jsou zásadní změny, které můžeme na letošním Sázavafestu očekávat?

Naštěstí žádné zásadní změny letos nejsou. Hlavními devízami festivalu jsou jeho poloha u řeky Sázavy, multižánrovost a prostor i pro jiné formy umění. Tyto zásady zásadně neměním.

Loni ses zmínil o jakémsi snižovaní počtu pódií, jak to tedy letos bude vypadat?
Pokud započteme scénu Kácovské léto na zámku, kde proběhne i středeční warm up den, nelze o snižování hovořit. Na tuto scénu bude dobrovolné vstupné, kterým se 100% přispívá právě na záchranu zámku v Kácově.

Krom těchto, je zde ještě jiný program v podobě Red Zone či O2 zóny?
O2 zůstává titulárním partnerem festivalu a jeho projektem i nadále je taneční stan. Navíc po loňské zkušenosti přibude i sedmdesátimetrový stan, kde se do půlnoci budou odehrávat hudební vystoupení, na která potom naváží DJ sety. V pátek přivážíme prestižní značku Take Control v čele s Brity Fabiem a Grooveriderem. V sobotu se po vystoupení Ohm Square rozjede Full Moon Party až do rána. Naproti tomu úvodní čtvrteční noc s podtitulem Moby Night hudebně předehřejí Midi Lidi , Le Pneumatiq a Skyline.

Jak finančně náročné je pozvat takovou hvězdu, jako je Moby? Předpokládám, že se jedná o doposud nejdražšího hosta Sázavafestu.
Určitě je to největší a nejdražší jméno v historii Sázavafestu. Částky jsou věcí neveřejnou takže se omlouvám, ale toto říct nemohu. Touto finanční zátěží dost riskujeme, ale podle reakcí jsme udělali dobře !

Má Moby nějaké přehnané požadavky a hvězdné manýry?
Na již zmiňovaném polském festivalu se nechal slyšet, že je vždy za vše na festivalech potěšen, přijíždí kvůli hudbě a stačí mu bublinková voda. Osmdesáti stránkový technický a cateringový manuál, který k nám dorazil káže něco úplně jiného:) Hledáme kompromisy. Čtyři šatny mu tedy postavíme na našich loukách, tělocvičnu dle požadavku asi fakt ne. To, že jsou v kapele včetně Mobyho dva vegani samozřejmě striktně vyřešíme ku jejich spokojenosti. Hvězda musí přeci na podiu zářit!

Nově jsou v prodeji VIP vstupenky. Pokud vím, Sázavafest doposud takto návštěvníky "nedělil". Proč letos tato změna?

V žádném případě nechceme lidi dělit. Respektujeme, že ne každý se chce tísnit, tak dostane vzdušnější část kempu. Jít na bar, kde popíjejí kapelky taky není pro někoho k zahození a několik tisíc se nás tam nevejde. Takže vidíš, že to není žádné dělení, pouze bonus navíc pro toho, kdo má zájem.

Kolik očekáváte návštěvníků tento rok?
To není moc neortodoxní otázka. Pragmatická úvaha vycházející z aktuálních předprodejů nás může při vší skromnosti vést k představám o rekordní návštěvnosti nad 25 tisíc účastníků.

Stanové městečko má být letos placené. Jaká je jeho kapacita a je zaručeno, že všichni budou mít kde postavit stan, aniž by jim hrozila pokuta za stanování v okolních prostorech (viz web sázavafest.cz)?
Městečko je placené, protože stojí na festivalových pozemcích, kousek od dění, hlídané, oplocené, osvětlené. To vše po zkušenostech pro lepší bezpečnost, kterou podporuje i ke kempu přilehlá úschovna. Základní kapacita je cca 8.000 lidí, máme však připraveny i varianty záložní.

Většina návštěvníků loňského ročníků volala po větším množství koryt s vodou a sprch. Bude jejich žádost vyslyšena?
Ono to není ani tak o množství koryt a sprch, ale o možnostech zásobení vodou, kvůli tomu jsme i vrtali na loukách studny. Letos bude hlavně nová technologie ve sprchových kontejnerech, kde časové cykly pomohou ušetřit a zrychlit vodu. Koryt bude opět víc, ostatně jako každým rokem.

Nově bude v areálu pláž. Povíš nám něco bližšího?
Ano, poprvé se budou přímo na festivalu moci návštěvníci vrhnout do divoké, chladivé, krásné a nebezpečné řeky Sázavy!

Jak bude vypadat prostor Salla Terrena a kdo v něm bude vystupovat?
Je to v podstatě vysoký odkrytý stan oválného tvaru stojící na kůlech. Bude fungovat v pátek a v sobotu. Uvidíme pohybové divadlo, africký tanec, kabaretně-divadelní formu pořadu Na stojáka, moderní tanec, pouliční divadelní formy, dokonce i divadlo v Trabantu a ohňovou show. Program bude proložen i několika hudebními vystoupeními, nabízí rozhodně kvalitní a pestrý program viz www.sazavafest.cz.

Na internetu se objevily zprávy o jisté slevě na vstupném pro příznivce jedné politické strany. Tušíš jak celá tahle kauza vznikla a bude se nějak řešit dál?
Já o tom nevím vůbec nic. Nikdo z politické scény s námi nekomunikoval, po internetu se šíří milióny různých fám. Ani nemám pocit, že je to kauza. Děláme kulturu, politiku do toho míchat nechceme. Na druhou stranu, kdokoliv si může koupit v předprodeji víc lístků a pak je někomu dávat nebo prodávat levněji. ATomu nelze zabránit a ctí to práva svobody.

Jsou akce, které v rámci určité lokality udávají tzv. tón a ostatní se jim snaží přizpůsobit. Myslíš, že právě Sázavafest je tou akcí, která stojí na nějaké myšlence a je tou, která přichází s něčím novým? A nebo je nutno u nás zvát kapely, které jsou zrovna populární a doufat, že dorazí dost lidí?
Když budeš zvát kapely, které jsou nepopulární, na okraji nebo tuctové a hrají všude, tak zůstaneš určitě lokální akcí, a to nejsou moje cíle. Postupně budovat tradici, naslouchat kritickým i povzbuzujícím hlasům, jít svou cestou a vstřebávat vše, co se nejen na hudební scéně děje a pak se pokoušet to návštěvníkům uceleně předkládat. Nemyslím si, že by to byly nějaké novátorské myšlenky či cíle. To ať posoudí ti, kteří se domnívají, že jsou k tomu povolaní.

Tvé osobní tipy. Koho si ředitel Sázavafestu rozhodně nenechá ujít a doporučuje?
Moby je jasná záležitost, legenda Freak Power z Anglie rovněž tak (domovská formace Fatboy Slima). Doporučuji i francouzský worldmusic nářez Speed Caravan. A v sobotu určitě frontmana Bronski Beat a Communards, poprvé v ČR Jimmy Somerville a úžasně pobaví a roztančí holky ze Švýcarska - Kitchenettes. Rozhodně si nenechám ujít unikátní vystoupení pánů Michalů – Horáčka a Viewegha.

Díky za rozhovor, uvidíme se za dva týdny v Kácově!
O2 SÁZAVAFEST

O2 SÁZAVAFEST

Čtvrtek 30. 7. 2009 až Sobota 1. 8. 2009
Předprodej 890/1000/1200 Kč
Vystupují:
Moby /usa/, Jimmy Somerville /usa/, Freak Power /Uk/, New York Ska-Jazz Ensemble /Usa/, Die Happy, Grooverider /Uk/, Gathering /Nl/, Speed Caravan /Fr/, The Kitchenettes /Ch/, Fabio /Uk/, Xandria /D/, J.A.R., Dan Bárta & Illustratosphere, Monkey Business, Chinaski, Michal Horáček & Kudykam, Support Lesbiens, Ewa Farna, Orikoule, Polemic /Sk/, Sunshine, 100 °c, Basta Fidel, Bekofis, Blue Effect, Clou, Dying Passion, Fast Food Orchestra, Innocens, Indy & Wich, Jiří Schmitzer, Kamil Střihavka, Krucipusk, Kurtizany z 25. Avenue, Lakeside X, Marek Ztracený, Michal Pavlíček, Viewegh Michal, Mňága A Žďorp, Ohm Square, Panama, Petr Rezek, Plexis, Post It, Prague Ska Conspiracy, Prostitutes PSH, Rybičky 48, Psí Vojáci, Ready Kirken (acoustic), Silent Stream Of Godless Elegy, Skyline, Slávek Janda Banda, Southpaw, Sto zvířat Švihadlo, Tereza Černochová, UDG, Veronika Padilla, United Flavour, Visací Zámek, Vladimír 518, Winner Of European Reggae Contest, Wohnout, Xavier Baumaxa a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |