FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Colours of Ostrava oznámil letošní program

Colours of Ostrava oznámil letošní program
04. 03. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Přinášíme vám kompletní program letošního sedmého ročníku multižánrového festivalu Colours of Ostrava. Hlavní hvězdou se pro letošní rok stala irská zpěvačka Sinéad O´Connor. Podrobný výčet jmen naleznete uvnitř článku.
Irská zpěvačka Sinéad O´Connor, proslulý norský saxofonista Jan Garbarek a malijský písničkář Habib Koité jsou vedle již oznámených kultovních Happy Mondays hlavními hvězdami letošního ročníku letního hudebního festivalu Colours of Ostrava.

sinead o connor

„Jsem šťastná, že se pro letošní ročník podařilo dát dohromady stylově tak rozdílné umělce, kteří jsou ale všichni zárukou výjimečného zážitku,“
říká Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně festivalu. Sinéad O´Connor, která se do historie zapsala nejen hitem „Nothing Compares 2U“, ale i spoluprací s mnoha světovými hudebníky a svými mnohdy kontroverzními politickými názory, přijede v rámci svého letního turné v obvyklé sestavě se dvěma doprovodnými muzikanty. O to více vynikne její nenapodobitelně procítěný, místy až srdcervoucí hlas, který patří k nejemotivnějším, co dnes lze slyšet.

Začátek festivalu se stane svátkem pro milovníky setkávání západního jazzu s východní, indickou, hudbou: ve čtvrtek 10. července se při výjimečném galakoncertu pod širým nebem společně představí kultovní norský tenorsaxofonista Jan Garbarek se svým Bandem a vynikající indický perkusionista Trilok Gurtu. Hlavní festivalovou hvězdou z oblasti world music je pak novátorský písničkář s medovým hlasem Habib Koité, přezdívaný „Eric Clapton z Mali“, který spojuje západoafrickou griotskou tradici se západním rockem a blues.

„Samozřejmě program festivalu nestojí pouze na výše uvedených čtyřech jménech. Jak je u Colours zvykem, nabídneme velkou šíři zahraničních i domácích kapel a DJs – od ska a salsy přes psychedelickou a balkánskou hudbu až po gospel, elektroniku a taneční rytmy,“ doplňuje Zlata Holušová. K těm nejzajímavějším patří například: britští Hawkwind – legenda psychedelické hudby, která vzešla v 60. letech ze stejného londýnského podzemí jako Pink Floyd, King Crimson a Soft Machine.

Vizuální složka jejich koncertů se blíží maniodepresivním stavům, woodoo obřadu s melotronem, syntezátory, odvážnou zadní filmovou projekcí a laserovou show. Inga Liljeström z Austrálie potěší milovníky The Lamb či Portishead a černobílé expresivity zapomenutých noir filmů. Rodačka ze Sydney se skandinávskými kořeny propojuje jazzové combo s temnou trip-hopovou elektronikou, sbory, orchestrem v duchu Angelo Badalamentiho, kaskádami smyčců a zjitřeně tajuplnou, až existencionální poezií.

Dalším zástupcem africké hudby na Colours bude Daby Touré z Mauretánie, který patří mezi nejvýraznější a emotivně nejsilnější tamější písničkáře současnosti. S lahodně jemným hlasem přecházejícím příležitostně do fistule za delikátního doprovodu akustické kytary, basy a perkusí míchá africkou libozvučnost s jazzem, akustickým folkem, reggae a západním popem. Jemnou fúzi jazzu a elektroniky přivezou do Ostravy švédští Koop, alias duo Magnus Zingmark a Oscar Simpson. Sergent Garcia, který roztancovává diváky výbušnou směsí salsy, ska a hip hopu, či charismatická izraelská zpěvačka Noa s neobyčejným hlasem, který obdivují všichni od Stinga po Petera Gabriela.

Závan severské kultury na Colours přiveze vynikající finská akordeonistka Maria Kalaniemi, americký gospel představí Craig Adams a jeho soubor The Higher Dimension of Praise, elektronické taneční rytmy budou vládnout na koncertu francouzské kapely Recycler přirovnávané k Trans-Global Underground. První již oznámenou hvězdou jsou znovuobnovení průkopníci rave culture, britští Happy Mondays, kteří do České republiky přijedou vůbec poprvé.

Z české scény na Colours of Ostrava vystoupí například Iva Bittová s Georgem Mrazem, Emilem Viklickým a Laco Troppem, Dan Bárta, J.A.R., Lucie Bílá, Hypnotix, Priessnitz či Xavier Baumaxa.

7. ročník jedné z největších hudebních akcí u nás se bude tentokrát konat od 10. do 13. července 2008. Festival potrvá stejně jako loni 4 dny a představí přes 100 kapel a DJs zahraniční i domácí scény nejrůznějších hudebních žánrů od world music přes rock až po alternativu. Nebude chybět ani řada doprovodných programů: divadelní představení, areál dětský svět, kinokavárna, workshopy salsy či bubnování, filmy a diskusní fórum.

Pro návštěvníky bude připraveno stanové městečko i ubytování pod střechou a velká sleva na jízdné s Českými drahami při cestě na a zpět z festivalu. Colours of Ostrava je držitelem cen Anděl za Událost roku 2005 a 2006 (za rok 2007 je na tuto cenu nominován) a v anketě ALMA se stal třikrát po sobě Hudební událostí roku. Festival se sice koná blízko centra Ostravy, ale v části, kde jsou parky, stromy, zeleň a v okolí Slezskoostravského hradu, takže akce nabízí správnou letní pohodu. Loni jej navštívilo přes 20.000 návštěvníků.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání ve všech pobočkách sítě Ticketpro a Ticketportal. Cena do konce března je 760,- Kč. Generálním partnerem festivalu je Česká spořitelna. Hlavními partnery pak OKD a ArcelorMittal. Festival probíhá za finanční a mediální podpory statutárního města Ostrava a za podpory Moravskoslezského kraje.
COLOURS OF OSTRAVA

COLOURS OF OSTRAVA

Čtvrtek 10. 7. 2008 až Neděle 13. 7. 2008
Předprodej 890 Kč, poté za 960 Kč
Vystupují:
Sinéad O´Connor, Lou Rhodes, Jan Garbarek a band, Habib Koité, Happy Mondays, Trilok Gurtu, Hawkwind, Inga Liljeström, Daby Touré, Koop, Sergent Garcia, Noa, Maria Kalaniemi, Craig Adams, The Higher Dimension of Praise, Dandy Warhols, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Tosh Meets Marley, Les Boukakes, Iva Bittová a George Mraz, Dan Bárta, J.A.R., Lucie Bílá, Hypnotix, Priessnitz, Xavier Baumaxa a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |