FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Melt! festival po produkční a sociální stránce

Melt! festival po produkční a sociální stránce
26. 07. 2007   |   Autor: Pav   |   Komentáře (11)
V druhé části reportáže z německého festivalu Melt! jsme se mimo vystupující umělce druhého dne zaměřili i na produkční a sociální stránku festivalu. Postřehli jsme hned několik nápadů a rozdílů oproti tuzemským festivalů, které by jistě stály za zamyšlení a případnou inovaci u nás zavedených standardů.
Dobré nápady dotažené nadoraz…
Osprchovat se! To byla zřejmě jedna z prvních myšlenek, která nás v sobotu napadla. V Čechách v případě, že se festival nekoná v prostorách zavedeného kempu, věc nemožná. Tady také žádný stabilní kemp není. Přesto tu sprchy jsou, v podobě unibuněk s 8 boxíky vybavenými umyvadlem, zrcadlem, mýdlem a především krásně horkou vodou, a to nejdůležitější na konec, čisté. Celkově tu byly připraveny 4 unibuňky, tedy 32 sprch. To vše za cenu 1 Eur. Kdo se bál teplé, mohl zdarma využít open air umývárny s ledově studenou. Kromě sprch, tu ve stejné podobě byly i prostornější záchody se studenou, nicméně pitnou vodou. Ty si bylo možné užít za 50 Centů. Samozřejmě, že kromě těchto „de luxe“ toalet tu bylo dostatečné množství klasických suchých toalet. V kempu byl ve stanu malý shop, několik stánků s jídlem a pitím všeho druhu.

Tolik ke kempu. V k zemi tlačícím horku jsme uvítali velmi chladnou náruč zatopeného lomu. Prostor to umožnil, tak proč to nevyužít. Uklidňující byla přítomnost vodních záchranářů, kteří kroužili po vodní ploše a vraceli některé odvážlivce, kteří se vydali až příliš daleko od břehu. Voda měla u břehu nejspíš maximálně tak 15°C a s každým tempem od břehu teplota klesala.

Autobusy jsou kapitola sama pro sebe. O tom není pochyb. Kromě již zmíněné kyvadlové autobusové dopravy mezi parkovištěm, kempem, pláží a vstupem do arény, která byla zdarma, nabídli promotéři další linky a možnosti se tak pohodlně dostat do Gräfenhainichenu, nejbližšího městečka, za 1.40 Eur, tak i na 40 minut vzdálené hlavní nádraží v Dessau za 4 Eur. Překvapil nás klid a zkušenost řidičů a jejich smysl pro spravedlnost, když neumožnili některým vychytralcům předbíhat. U nás se setkáme většinou s otrávenými obličeji řidičů, kteří by se nejraději už viděli doma.

V samotném areálu na nás čekaly další, pro našince neobvyklé věci, jako žetony. Řeknete si, že žetony znáte. To je místo peněz. Tady to bylo jinak. Platilo se, jak jinak než penězi, ale vše, co bylo k pití v PVC láhvi, bylo na zálohu, resp. na žeton v hodnotě 1 Eur. Nejen, že je tenhle způsob samozřejmě velmi ekologický, ale zároveň udržuje areál v čistotě. Nestalo se za celý víkend, že bychom zakopli o půlitr od piva nebo od vody a limonády. Když jsme si to uvědomili a rozhlédli se pořádně, tak jsme zjistili, že odpadkové koše jsou především okolo stánků s jídlem. Nikde jinde jich nebylo skoro potřeba. Zajímavé je, že to není tak dávno, co české Ministerstvo životního prostředí přišlo opět s nápadem PVC láhví na zálohu. Tady jsme viděli, že to funguje. U nás holt budeme raději doufat, že všichni třídíme.

Jsme sousedi a přesto tak pozadu…
Samozřejmě nám to nedá nesrovnávat s českými festivaly. I u nás velké festivaly sponzorují velké firmy z oblasti telekomunikací a cigaret nebo nápojů. Tady si bohužel tyto firmy za mnohem menší peníz, který akci poskytnou dovolí celou plochu doslova přeplácat marketingovými nástroji, že to snad už ani nemůže mít na lidi efekt. Některé podepíší tak zvláštní smlouvy s promotéry, že je vlastně ani nijak moc nepodpoří finančně a nebo při promo akcích, ale jde jim jen o to, získat prodejní monopol a o kvalitě služeb, které nabízí později v místě konání festivalu se často dá jen spekulovat. Na Melt!Festivalu samozřejmě nechyběli sponzoři jako T-Mobile, Coca-Cola, pivovar Beck’s nebo Nokia. Areál festivalu však vůbec nebyl zaplácaný reklamou. T-Mobile zde měl svůj stánek, na kterém se konaly autogramiády, Nokia malinkou presentačku N-Serie. Beck’s byl sice na každém druhém rohu, ale nikoli s billboardem, ale se stánkem s velmi rychlou obsluhou. Zní to možná stejně, ale tady jednoduše nic neútočilo a přesto všichni věděli díky financím koho se tenhle festival koná. Provázanost sponzora a promotéra na německé festivalové scéně je spíše symbiózou než využíváním se a vydíráním jako je tomu u nás.

Sponzoři jsou jedna věc, ale produkční stránka festivalu je věc druhá. Nemá smysl se zasekávat odstavcem u každé věci, která u nás nefunguje a tady šlapala jako hodinky… Vezmeme to tedy rychle. Záchodů bylo dost a byly v pravidelných intervalech v průběhu noci čištěny. Byly tu i záchody kamenné a i ty pravidelně dostávaly dávku nových toaletních papírů, mýdla a dezinfekce. Nikde nebyla fronta na nic. Počet stánků s alkem i nealkem nebo jídlem byl přesně nadimenzovaný. Nabídka jídla byla pestrá. Od opravdových hot-dogů, přes steaky a pizzy až po thajské pálivé lahůdky. Ani vegetarián tu neumřel hlady a dokonce jste si mohli dát sladkou snídani v podobě kafe s donutem. Zvuk byl na všech pódiích pod stejným drobnohledem. Nebylo kvalitativního rozdílu mezi hlavní a tou nejmenší stagei.

Výborně byly vyřešeny pásky pro vstup na Melt!Festival. Výměnou za vstupenku jste dostali pásku z textilu s kovovou sponou, kterou jste si scvakli a tedy i natvrdo připevnili na ruku sami nebo za asistence pomocníků na stolních kleštích. Ochranka při vstupu byla precizní, slušná, rychlá a rozdělená do dvou řad na muže a ženy, kteří se starali pouze a jenom o příslušníky svého pohlaví.

Dalo by se pokračovat ještě dlouho. Víme, že je vše otázkou financí, českého trhu a vyjednávacích dovedností promotéra. Jenže i v Německu museli nějak začít. Není podle nás nejdůležitější za každou cenu udělat obří skok a dohnat zbytek Evropy, nýbrž postupné malé kroky, které se stanou standardem a bude na nich možné dál pokračovat.

Horečka sobotní noci…
Sobotní line up sliboval další a další zajímavá známá a nám méně známá jména. Zakřížkovali jsme si v programu jména jako Mouse On Mars, Jake The Rapper, Booka Shade, Trentemoller, Digitalism, Snap, Tiga a Hell. Bohužel se nám plán zhroutil před 23.hodinou, kdy na pava dopadl nekompromisní následek celodenního vystavení sluníčku a horku. Do té doby jsme stihli alespoň závěr koncertu na Gemini stagei velmi melancholické německé dvojice Werle & Stankowski, které posadila svou tvorbu někam mezi folk a laptop electronica. Němčina v jejich podání nezněla vůbec tvrdě. Následné vystoupení Stereo Total naplnilo stage k prasknutí. Extrovertní dvojice na pódiu divoce řádila. Pav už se chystal na Big Wheel a Little lo si pobrukovala a podupávala pecky, které zaznamenaly na starém kontinentě nemalý úspěch. Pro představu… rytmus byl rovný, rychlost určitě nad 100bmp, takový bigbeat s electroclashem a punkem dohromady.

Jake The Rapper je hodně svérázný a charismatický chlapík postavy spíše dřevorubecké, než umělecké. Od 20. hodiny opanoval Big Wheel stage. O tomhle producentovi jsme toho hodně četli, nicméně nic moc slyšeli. DJ a producent, původem z New Yorku, nyní žijící v Hamburku balancuje mistrně mezi minimalem, electrem a hip-hopem. Jeho live set byl velmi jednoduchý. Laptop, midi controler a mikrofon. Jak málo stačí k tomu být originální. Jake hrál velice hutný minimalový podklad někde okolo 120 BPM a přimíchával prvky electra, do kterého zpíval, repoval, hecoval. Přemýšleli jsme vážně, že se zasekneme, když dorazila smska od kamaráda, že máme rychle mazat zpět na Gemini.

Belgická čtyřčlená formace Goose doslova ždímala přeplněnou Gemini stage. Kdo měl ruce volné, měl je nahoře. Je to elektronika nebo rock? Goose se s rychlostí startující rakety dostaly téměř na vrchol rádiových hitparád. První album jim vyšlo v roce 2006 a jejich aktuální Bring It On již musí repressovat. Chvíli to byl skoro electro-clash, chvíli skoro heavy metal a to mezi tím jednoduše electro-rock. Největší peklo bylo při ústřední skladbě stejnojmenného alba Bring It On. Mazec! Jednoduše mazec!

Jak jsme již psali. Pava totále zničilo celodenní sluníčko a i když neradi, museli jsme opustit Melt!Festival tímto nešťastným způsobem. Nicméně jsme si hned slíbili, že příští rok pojedeme znovu. Věříme, že i tímto reportem jsme poskytli poslední argument k tomu, abychom se potkali v městě z oceli i s některými z vás.

Na Melt!Festival 2008 nashledanou!
 
MELT! FESTIVAL

MELT! FESTIVAL

Pátek 13. 7. 2007 až Sobota 14. 7. 2007
EUR 60,-
Vystupují:
Abe Duque, Alex Smoke, Anajo, Autechre, Booka Shade, ClickClickDecker, Digitalism, Dizzee Rascal, DJ Koze, DJ Major Taylor, Erase Errata, Final Fantasy, Goldie & MC Lowquie, Hell, Hey Willpower, Hot Chip, I´m from Barcelona, Jake The Rapper, Jan Delay & Disko No. 1, Jeans Team, Kelis, Lady Sovereign, Le Hammond Inferno, Lo-Fi-Fnk, Magda, Marc Houle, Markus Kavka, Mathias Kaden vs. Onur Özer, Michael Mayer, Motorpsycho, Mouse On Mars, Polarkreis 18, Puppetmastaz, Ragazzi, Richie Hawtin, Shitdisco, Simian Mobile Disco, Stereo Total, The Horrors, The Jai-Alai Savant, The Notwist, The Presets, The Thermals, Tiefschwarz, Tiga, Tobias Thomas, Tocotronic, Trentemoller w/Band, Troy Pierce, Unkle, Virginia Jetzt!, Von Südenfed, Werle & Stankowski, Wighnomy Brothers
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
TaKo | 13. 12. 2007 | 10:09:46
Vážení, už jsou v prodeji lístky na Melt! 2008 Vyjde zhruba na 63 Euro. Ale stojí to za to. Dají se objednat přes doporučené stránky. Mají velmi solidní jednání. Máme je už doma. Takže... uvidíme se tam
dav | 17. 08. 2007 | 10:17:23
melt

zdravím, autoři článku nepotopili české promotéry, oni tzv. promotéři totiž neschopní jsou. Za těch fůru let, co chodím na akce je to čím dál tím horší. Pořád posloucháme stejný druh techna, pořád vozíme stejné DJ i několik let za sebou (ale hlavně když vydělávají, že? Což by se u nových, v Česku neznámých tváří, asi nestalo). Bohužel,ale ani clubeři se nechtějí vzdělávat a poslouchat jinou hudbu. Ale má je kdo vzdělávat, když už tolik let slyší na akcích pořád tutéž hudbu? Nám, kdo hudbu milují a jsou náročnější,opravdu nezbývá nic jiného než vyrazit k sousedům.
insomnia | 31. 07. 2007 | 01:17:34
druha cast je imho o dost slabsi nez ta prvni :(

"I u nás velké festivaly sponzorují velké firmy z oblasti telekomunikací a cigaret nebo nápojů. Tady si bohužel tyto firmy za mnohem menší peníz, který akci poskytnou dovolí celou plochu doslova přeplácat marketingovými nástroji, že to snad už ani nemůže mít na lidi efekt."
- by me zajimalo kolik teda je ten rozdil a predpokladam, ze vy dva to vite, kdyz o tom pisete
- pak by asi bylo dobre to brat z hlediska porovnani sponzoringoveho budgetu nemeckyho t-mobile a ceskyho t-mobile (vodafone) vs. nabidka nemeckyho promotera a ceskyho promotera... a pak se muzeme bavit o tom za kolik penez mam kolik reklamy nebo kolik reklamy muze klient pozadovat (a klient chce logicky vzdycky co nejvic)

Víme, že je vše otázkou financí, českého trhu a vyjednávacích dovedností promotéra. Jenže i v Německu museli nějak začít. Není podle nás nejdůležitější za každou cenu udělat obří skok a dohnat zbytek Evropy, nýbrž postupné malé kroky, které se stanou standardem a bude na nich možné dál pokračovat.
- to je hrozne jednoduse receno a delate tim z promoteru lidi, kteri nemaji vyjednavaci schopnosti
- "Jenže i v Německu museli nějak začít." - ano, v Nemecku zacali hned s mnohem vetsim rozpoctem a mnohem vetsim poctem potencialnich navstevniku (s mnohem vetsim poctem zlataku v kapse) a na tom to stoji predevsim

ty kelimky by samozrejme byly super a vim, ze to funguje i na fotbalovych stadionech v Nemecku, kde je zaloha 1 euro na kelimek, coz je imho lepsi nez nejakej zeton

... rekl bych, ze jste v tyhle casti reportu dost potopili akce v CR bez nejakeho vetsiho vysvetleni a nasi promoteri vypadaji jako neschopni. Mozna by bylo fajn s nekym z promoteru udelat rozhovor na toto tema a primo zminit nejake veci jak tady pisete, coz by mohla byt zajimava a hlavne prima konfrontace.
Little_Lo | 30. 07. 2007 | 09:33:16
to jarda s hustym

je to jednoduchý, pánové, autoři textu jsou dva, pav a já, já píšu o pavovi ve třetí osobě a on o mě taky..
a seriózní je report myslím už tím, že tam nejsou chyby a je napsaný slušně..

Jan Kruml | 29. 07. 2007 | 01:17:42
MELT! MELT! MELT! 10x MELT!

Diky za vybornou druhou cast. Bylo nam s Ozzbym lito Pava, ze ho slunce takle dostalo. Skoda, ze jste museli opustit MELT! a pro tentokrat vynechat Trentemoeller a Tiga. Ti byli, alespon podle me z celeho festu ti NEJ!

Verim, ze je brzo uvidime i u nas. Snad vzdycky nejde jen o prachy? nebo plastovy kelimky : ). Let's Melt! 2008
jarda petřík | 27. 07. 2007 | 05:11:22
treti osoba...

ve treti osobe?? kde? nemyslis nahodou prvni mnoznyho..? jinak ve treti osobe se reportaze, recenze atd. normalne psavaj v "serioznich tistenych mediich", kdy se podivas napr. do Tydne ;) je to takovej uzus, kvuli tomu, aby autor byl jakoby upozaden, aby to pusobilo serioznejc bla bla...
Hustey | 27. 07. 2007 | 04:42:28
for autor textu

proc o sobe pises ve treti osobe? O_o
Little_Lo | 27. 07. 2007 | 03:27:16
darkina

no však to bez tebe nebylo ono :o) vodka do nás moc nepadala :o)

no přejme si, ať se to stane brzkou hudbou budoucnosti, ale chce to chuť promotérů takovou akci uspořádat a chuť lidí se vzdělávat neokoukanou muzikou...
darkina | 27. 07. 2007 | 03:19:20
diiky oběma

Fakt super reportek jak prvni tak druhy....ani nevite jak me mrzi ze jsem tam s vami nejela:(
Add. servis... taky si myslim to co psal b2lik...momentalne pro nas v CR sci-fi ale snad brzka hudba budoucnosti..
jan | 27. 07. 2007 | 02:21:40
b2lik

Tak zrovna ty zalohovane kelimky nijak narocny neni a je to opravdu velmi efektivni, predevsim na ten bordel. Na Rock for People je jiz nekolik let podobne zavedeny model, kde je sberna kelimku. Za kazdy kelimek davaji 50 haliru a ze tam tech vydelavajich si sberacu je!! Na zemi pak nenajdes jediny pullitrovy kelimek (ani si jinak nedovedu predstavit, jak by takovy festival po 20.000 rokerech vypada :-). V nemecku se ale do spesl kelimku lije i Red Bull apod.
b2lik | 27. 07. 2007 | 01:51:42
hudba budoucnosti

je mozne aby tohle nekdy potkalo CR ..? ten servis ....to by vstup stal ...3000 Kc

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |