FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Trutnov open air potvrzuje Yellowcard a dEUS

Trutnov open air potvrzuje Yellowcard a dEUS
28. 05. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Český Woodstock vybubnovává další kapely. Do podhorského ležení přijedou punkoví Yellowcard a alternativní dEUS. S americkou kapelou Korn tak doplňují tradičně různorodou podkrkonošskou dramaturgickou mozaiku.
Letošní pětadvacátý rok je In memoriam věnován náčelníkovi Václavu Havlovi a guruovi undergroundu Ivanu Martinu Jirousovi, kteří byli pravidelnými festivalovými návštěvníky.

Yellowcard – neokoukaná kapela


Američtí Yellowcard vystoupili v Čechách pouze jednou, a to při svém turné vloni v Praze. Ačkoliv se jedná o kapelu, která vznikla již před patnácti lety, přijedou do Čech na své první festivalové vystoupení až nyní. Hoši z Yellowcard pocházejí z Jacksonville, nejlidnatějšího města na Floridě, a popularitu si získali po pěti letech od svého vzniku v roce 2003 albem Ocean Avenue. V těchto dnech právě vychází aktuální singl z připravované, v pořadí jíž osmé desky a Yellowcard sklízí úspěch a pochvaly od přátel, kritiků i fanoušků skupiny.

dEUS – nejlepší belgická kapela

Skupina vznikla v Antverpách v roce 1992 na základech malé, ale živé alternativní hudební scény. V jejich hudbě se odrážejí různorodé vlivy umělců jako Tom Waits, Frank Zappa, Sonic Youth i Leonard Cohen či Smashing Pumpkins. Zdánlivě žánrově nesourodé prvky dEUS umějí bravurně skloubit a vytvořit z nich uhrančivou hudební mozaiku, kterou pochvalně kvitují hudební kritici a z níž jsou nadšeni alternativně i nealternativně smýšlející posluchači po celé Evropě. dEUS produkovali muziku, která se posunovala přes pole hudebních stylů a tónů a vytvářela oslnivý kaleidoskop. Jejich debut z roku 1994 Worst Case Scenario pozdravil nic netušící svět svým punkovým zvukem v „Suds & Soda“. Poté, v roce 1996, následovalo asi nejznámější album „In A Bar Under The Sea“, které produkoval Eric ‘Drew’ Feldman, veterán z kapely Captain Beefheart Magic Band a který také hrál v kapele PJ Harvey a The Pixies.

deus

V roce 2000 hlavní duše kapely Tom Barman pozastavil její fungování. Mělo jít jen o krátkou přestávku, aby se členové měli možnost věnovat i jiným aktivitám. Nakonec z toho byla čtyřletá pauza s několika ojedinělými koncerty. Barman si během té doby kromě jiného zrežíroval i svůj hraný debut „Any Way The Wind Blows“. Před vánocemi 2004 jejich návrat nabral konkrétní podoby. „Byli jsme všichni zaneprázdněni, ty roky tak letěly,“ říká k tomu Barman. „Ale pak jsme si uvědomili, že v rockové hudbě je několik let jako věčnost. Reakce lidí, když jsme se vrátili, byla neuvěřitelná. Hráli jsme na mnoha místech před větším publikem. Bylo to víc, než jsme očekávali.“ Album Pocket Revolution z roku 2005 představuje přesvědčivý návrat. Po roce vyprodaných show se Barman a jeho kumpáni s láskou pro věci alternativní a podzemní vrátili rovnou zpátky do práce. Na ceněné nahrávce Vantage Point se objevili i Guy Garvey z Elbow a Karin Dreijer Andersson z The Knife. „dEUS dosáhli na svém šestém albu nových výšin,“ poznamenal na adresu kapely jeden z nejprestižnějších hudebních časopisů, britský Q magazine a ocenil nahrávku čtyřmi z pěti hvězdiček.

„Po chvíli už vás nebaví zpívat o sobě,“
směje se Barman k písničkám, které tvoří album Vantage Point. „V písních jako Slow a The Architect píšu příběhy dalších lidí, což jsem nikdy předtím nezkoušel. Jednoho dne jsem pro belgickou televizi připravoval rozhovor s Nickem Cavem, který je jeden z mých velkých hrdinů. Řekl mi: 'Je to příliš snadné psát o sobě'. A to je skutečně pravda. Je vzrušující zkoušet nové nápady. Vždycky to bylo důležitým momentem pro kapelu."


Zatím poslední album „Keep You Close“ natočené s kanadským producentem Davidem Bottrillem (Muse, Placebo, Tool aj.) vydala kapela v září loňského roku. Podle Toma Barmana je deska velmi vášnivá, ale také taneční. Naposledy skupina zabodovala počátkem listopadu 2011 na udílení MTV Europe Music Awards, kde byla zvolena „nejlepší belgickou kapelou“. dEUS píší již druhou kapitolu své kariéry, a ta bude zřejmě ještě úspěšnější než ta první.

Korn a Jiří Schmitzer


„Trutnov by bez alternativních kapel nebyl Trutnovem. Jsou pupeční šňůrou, která jej propojuje s jeho početím v undergroundu a začátky festivalu v první polovině osmdesátých let,“ říká zakladatel festivalu Martin Věchet alias Geronimo. Tuto skutečnost letos potvrzují také dEUS. Vystoupí například vedle tuzemské undergroundové legendy Plastic People či amerických Korn a zpívajícího herce Jiřího Schmitzera, který již s podhorským festivalem srostl natolik, že si jej bez něho lze jen těžko představit. Není výjimkou, že zde tento rockový písničkář, který byl vloni pasován na předkapelu Iggyho Popa, sklízí větší aplaus než velké zahraniční hvězdy.

Vstupenky si lze objednávat na stránkách festivalu www.festivaltrutnov.cz nebo přes festivalový facebook. Jejich cena, díky mecenášovi Zdeňkovi Bakalovi, zůstává stejná jako v loňském roce, tedy 980,-Kč na dobírku. Tradičně platí, že při objednání každé desáté vstupenky je jedenáctá zdarma.

Dodal: Eva Navrátilová, Geronimo Agency
TRUTNOV OPEN AIR

TRUTNOV OPEN AIR

Čtvrtek 16. 8. 2012 až Neděle 19. 8. 2012
na dobírku 980 Kč, předprodej 1 080 Kč / na místě 1 200 Kč
Vystupují:
Korn, John Cale, Anti-Flag, The Flying Eyes, Adam Cohen, Muchachito Bombo Infierno, Hawk Eyes , Barrington Levy, Marta Kubišová. a Petr Malásek, The Plastic People of The Universe, Yellowcard, dEUS, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Vladimír Veith, Vladimír Merta, Ivan Hlas, Garage & Tony, L.A., The Fireballs, Michal Hrůza a kapela Hrůzy, Velvet Underground revival, Goodfellas, Hally Belly, Čankišou Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, Hakka Muggies, Baťa & Kalábůf něžný beat, N.V.Ú., Už jsme doma, Vladimír Mišík a ETC, Jaroslav Hutka a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |