FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Colours of Ostrava podruhé s divadelní scénou

Colours of Ostrava podruhé s divadelní scénou
20. 06. 2007   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
podruhé ve své historii nabídne festival Colours of Ostrava návštěvníkům kromě hudby i divadla. Na Divadelní scéně umístěné v areálu Černá louka vystoupí několik divadelních a tanečních souborů, jejichž zaměření sahá od pohádek přes současný tanec, beat box a performance až po ohňovou show.
Program slibuje taková jména jako Divadlo Kvelb, Divadlo Mimotaurus, Divadlo Okolo, taneční soubor Filigrán, trojnásobného mistra světa v tanci electric boogie Nedvěda s Cossigou, odvážné performery s ohněm, skupinu Pa-li-tchi, projekt Senegal Meets Prague či soubor afrického tance Tiditade. Na divadelní scéně se odehrají workshopy tribal dance (NAILA), salsy a flamenca otevřené všem zájemcům. Na Divadelní scéně také proběhne velká soutěž Colours Slam Poetry 2007, jejíž vítěz získá finanční odměnu 3.000 Kč, vstupenky na Colours of Ostrava 2008, dárkový balíček festivalu a bude pozván k účasti v celorepublikovém finále, které se koná 1. prosince v Klubu Fléda v Brně. V rámci soutěže se představí výběr těch nejlepších českých a polských slamerů. Generálním partnerem festivalu je Česká spořitelna. Více info: www.colours.cz.

Divadlo Kvelb: Kavkazské pohádky - Tři pohádkové příběhy hrané marionetami, javajkami a dalšími typy loutek za doprovodu bubnu, houslí, akordeonu a balalajky. Pohádky Čerkesů, Gruzínců nebo Čečenců jsou překrásné, vtipné, trochu absurdní, veselé i poučné, jak se na pohádky sluší. Je v nich mnoho svobody, tance a smíchu.

Divadlo Kvelb: Vzplanutí - Ohňové loutkové představení, první svého druhu na světě, s hořícími loutkami - javajkami velikosti čtyř metrů. Muž zde "vzplane" touhou k ženě, která je touto také doslova spalována; to vše před zraky diváků. Záhy se zjeví netvor, který chce jejich lásku i oba zhubit. Dojde jejich láska naplnění, rozhoří se či dohoří jejich vzplanutí? Tento krátký milostný příběh mohou zhlédnout mladí i staří, všichni kteří mají s láskou co do činění - i ti zbývající. Představení je založeno na světelném efektu ohně a živosti loutek - panáků (stickmanů) a je doprovázeno hrou na bicí nástroje.

Divadlo Mimotaurus: Vysoké pimprnákle - Taneční vystoupení na vysokých chůdách. Boj o ženu v rytmu jive, cha-cha ba i bojového tance Maorů. Zkrátka nevěřili byste, že se na chůdách dá zahrát mnohem více než jen kývání ze strany na stranu. Toto představení získalo v roce 2005 zvláštní cenu na festival La Strada v Augsburku.

Divadlo Okolo: Mezi nebem a zemí byla klauzurní práce Jakuba Třebického na katedře non-verbálního a komediálního divadla na HAMU. Spojuje v něm klaunérii technikami žongláže, artistiky a akrobacie na vertikálním laně. Ocelová konstrukce drží v šesti metrech zavěšeného herce. Rodí se na svět z lůna duše, z centra vesmíru, jako syn boží a vrací se pro hvězdy, které spadly z nebe...

Filigrán je nezávisle fungující taneční sdružení působící v Brně od roku 1995. Za tu dobu se tvorba souboru posunula od úhledných a precizně propracovaných tanečních kousků až k práci s pohybem jako takovým v nejširším slova smyslu. Především takovým, který pobaví samotné interprety. Kterému mohou stoprocentně důvěřovat, protože jasně cítí, že nějakým nepopsatelným způsobem skrze něj z člověka proudí ven to, nejintimnější, jinak hluboko utajené. Takový, který se někdy těžce a dlouze hledá a jindy zase zcela náhodně nalézá mezi výbuchy smíchu. Pohyb, který nakonec vypráví sám o sobě nějaký příběh, aniž by to od něj někdo předem vyžadoval. Pohyb, který se nebojí improvizace ani neplánované změny, protože je živý a hravě se přizpůsobí. Soubor se pravidelně prezentuje samostatnými představeními i účinkováním v rámci různých festivalů

Pa-li-tchi - Performancím s ohněm se skupina Pa-li-tchi věnuje již od roku 2000, od roku 2002 rozvíjíme svoji současnou show. Propojením tance, Maori poi, akrobacie, prvků bojových umění a především tradičního indického umění ohně Banethi vzniká netradiční energický celek. V prostoru vytvořeném jejich vlastní hudbou se proplétá pohyb s ohněm v choreografiích a kompozicích nesoucích se na vlnách transformační síly ohně.

Tiditade se snaží být především otevřenou skupinou lidí, kterou spojuje zájem o africkou hudbu a kulturu, nekonvenční myšlení a svobodná tvořivost. Ve své hudbě a tanci se snaží vyjadřovat pocity, které chovají k obrovské síle a historii Afriky a její kultury. Pomocí síly rytmu se spolu s posluchači a diváky přenáší na místa dobrodružství a klidu, místa napětí a relaxace, místa uvnitř našich duší nebo třeba na vyprahlé savany mezi antilopy, do džunglí plných pestrých papoušků nebo na domorodé slavnosti. Cítí, že africká hudba sbližuje srdce i mysli úplně cizích lidí, je veselá nebo smutná, ale nikdy negativní, vždycky povznáší, a proto se ji snaží ze všech sil žít.

Šestý ročník festivalu Colours of Ostrava, který se v severomoravské metropoli uskuteční od 12. do 15. července, letos láká fanoušky na nejpestřejší program ve své historii. Hlavními taháky programu jsou Gipsy Kings, kapela žhavých romských rytmů, charismatická rocková zpěvačka Marianne Faithfull, spolupracovnice Nicka Cavea, Micka Jaggera či Toma Waitse, Goran Bregović, král balkánské dechovky, Mando Diao, švédská hvězda kytarové hudby, elektroničtí mágové Coldcut, Richard Bona z Kamerunu či křehké dívčí duo CocoRosie. Z domácích hvězd na Colours zavítají například Kryštof, Gipsy.cz, Tatabojs, Marie Rottrová, Dan Bárta či Divokej Bill. Celkem se během čtyř dnů představí více než 100 kapel a DJs všech žánrů – od world music, přes rockovou hudbu, alternativu až po chrámové zpěvy v evangelickém kostele. Řadu jmen možná návštěvníci ani nebudou znát, o to více se jejich koncerty zaryjí pod kůži.

Kromě hudby láká festival také svojí pohodovou letní atmosférou. Sice se koná blízko centra Ostravy, ale v části, kde jsou parky, stromy, zeleň a v okolí Slezskoostravského hradu, takže je dost místa pro tanec pod hvězdami i lenošení na trávníku. Pro rodiče s dětmi bude opět připraven dětský koutek s lanovým centrem, hlídáním a programem. Součástí programu jsou navíc workshopy, kinokavárna, sportovní hry či divadelní program. Pro přespolní bude připraveno stanové městečko, se vstupenkou budou mít návštěvníci ostravskou MHD a vstup do vybraných ostravských objektů zdarma. České dráhy připravily pro návštěvníky až 50% slevu na zpáteční jízdné. Potvrzením kvalit je dvojí udělení ceny Anděl za Hudební událost roku 2005 a 2006. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro.
COLOURS OF OSTRAVA

COLOURS OF OSTRAVA

Čtvrtek 12. 7. 2007 až Neděle 15. 7. 2007
Předprodej 700/750/800 Kč, na místě 890 Kč
Vystupují:
Goran Bregović, Gipsy Kings, Bajofondo Tango Club, Richard Bona, Balkan Beat Box, David Hykes & The Harmonic Choir, Vinicio Capossela, Orange Blossom, Marianne Faithfull, Salsa Celtica, CocoRosie, Mando Diao, X Alfonso, Brathanki, Djivan Gasparyan, Goran Bregović & Wedding and Funeral Band, ColdCut, The Idan Raichel Project, Watcha Clan, Yungchen Lhamo, Ba Cissoko
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |