FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

FKA Twigs na festivalu Pohoda

FKA Twigs na festivalu Pohoda
29. 01. 2020   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) FKA twigs o sobě poprvé dala vědět na začátku dekády s nahrávkou EP1, o dva roky později přišla s albem LP1 a zakončila ji famózním druhým albem Magdalene.
Z doprovodné tanečnice velkých hvězd se v krátké době stala ikonou moderního umění porovnatelnou s Davidem Bowiem v letech sedmdesátých, Kate Bush v letech osmdesátých a Björk v letech devadesátých. V tvorbě Tahliah Debrett Barnett coby FKA twigs, se kterou spolupracují ti nejlepší režiséři, kostyméři a animátoři, se mísí klasická hudba, elektronika, balet, pooldance i operní zpěv.



FKA twigs odstartovala koncem roku 2012 s nahrávkou EP1. O necelý rok později vydala EP2 s hity „Water Me“ a „Papi Pacify“ a vysloužila si za něj nejen nominaci na BBC's Sound of 2014, ale také umístění v žebříčku magazínu Billboard. V dubnu roku 2015 vydala debutové album LP1, na kterém spolupracovala s umělci jako Arca, Emile Haynie či Devonté Hynes (Blood Orange). Album bylo nominované na Mercury Prize, Pitchfork ho zařadil do kategorie Best New Music a The Independent či AllMusic mu dali v recenzích plný počet bodů. Z alba se velmi dařilo písním „Two Weeks“, „Pendulum“ a „Video Girl“. Magazíny Time a Clash ho označili za nejlepší nahrávku roku, Pitchfork ho zařadil na místo druhé a The Guardian na třetí místo svých celoročních výběrů. V říjnu 2015 vydala třetí EP M3LL155X (čti Melissa), které reprezentuje její osobní ženskou energii.

Následovala delší odmlka, během které si doslova prošla bulvárním peklem i vážnými zdravotními problémy. Ze všech bolestí se ale nakonec „vyzpívala“ v nahrávacím studiu a v dubnu minulého roku se její příznivci po třech letech konečně dočkali nového fantastického singlu s neméně fantastickým videoklipem Cellophane.  Skladba se stala předzvěstí druhého geniálního a mimořádně niterního alba Magdalene, na kterém spolupracovala s umělci jako Nicolas Jaar, Skrillex, Jeff Kleinman, Jack Antonoff či Michael Uzowuru.

Pitchfork dal albu mimořádně vysoké hodnocení 9,4 se slovy: „Za sedm let přivedla svoje umění na úroveň divadelního multimediálního zážitku, vytvořila komplikovaná představení a videa, která prolínají a smazávají rozdíl mezi klasicismem a avantgardou. Je ohromující, ambiciózní a dobrá ve všem...,“ a na jiném místě píše: „Díky neomezeně inovativnímu songwritingu a produkci nebylo kino FKA twigs nikdy působivější. MAGDALENE nevévodí pouze popu, ale i vlastní dechberoucí kategorii.“ I toto album se stalo nejlepším počinem roku podle magazínů Time i Clash, ale i portálů Resident Advisor, The A.V. Club či Now. Albu dal nejvyšší hodnocení i NME so slovy: „z jejích enormně ambiciózních vizí se valí nezastavitelná síla přírody“. „Magdaléně“ se na pěti stranách věnuje i prosincové vydání časopisu Fullmoon. Album, které se točí okolo témat souvisejících s biblickou postavou Marie Magdalény přirovnává recenzent David Cajčík i k muzikálu Jesus Christ Superstar: „Chci jen říct, že na Broadwayi by se tahle holka s Magdalene vůbec neztratila. FKA jednoduše dělá z popu koncepční umění, nebo spíš z koncepčního umění pop. A dělá to perfektně.“ 

Dodal: Alice Titzová, 2media.cz s.r.o.

POHODA (SK)

Čtvrtek 8. 7. 2021 až Sobota 10. 7. 2021
Vystupují:
The Libertines, Metronomy, Wolf Alice, Archive, black midi, Shame, Kokoroko, Marina Satti & Fonés, Black Country, New Road, Bazzookas, Wooze, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, Crack Cloud, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Pengshui, Space Lady, Malox, Murman Tsuladze a Trupa Trupa
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |