FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Začíná festival světla Signal

Začíná festival světla Signal
15. 10. 2015   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Praha letos mezi 15. a 18. říjnem nebude hýřit jen barvami podzimu, ale rozjasní ji také unikátní světelné projekce! Festival světla Signal letos do metropole přiveze celkem 3 velkoformátové videomappingy, 13 světelných a 5 interaktivních instalací.
Mezi nimi povede nová, jednosměrná trasa, která má zjednodušit orientaci a zlepšit tak celkovou dopravní situaci po dobu konání festivalu. Pro návštěvníky festivalu je letos připraven i bohatý doprovodný program. Konference Signal Future Forum (SIFF) otevře diskuzi na téma kulturních a kreativních průmyslů a vzdělávací platforma Transmit se zaměří na vzdělávání v oblasti digitální kultury, umění a nových technologií. Slavnostní zahájení třetího ročníku festivalu světla SIGNAL proběhne ve čtvrtek 15. 10. 2015 v  19 hodin na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem.

Signal 2015
Podívejte se na kompletní program festivalu světla Signal 2015.

To nejlepší ze světelného umění:

3D videomapping, 360° sférická projekce, monumentální síť a interaktivní světelný tunel
Jedním z největších lákadel letošního ročníku bude bezpochyby velkoformátový trojrozměrný videomapping na Letohrádek Kinských. Turecká skupina OUCHHH pomocí abstraktních prvků a algoritmů vytrhne tuto kulturní památku z běžné reality a transformuje ji do podoby parametrické architektury. K této projekci budou diváci potřebovat 3D brýle, které bude možné zakoupit v SIGNAL infopointech, rozmístěných po celé festivalové trase. Dalším unikátem SIGNAL festivalu 2015 bude dílo umělkyně Janet Echelman, která díky spolupráci s Velvyslanectvím Spojených států amerických zavěsí téměř tunovou světelnou síť do veřejného prostoru nad náměstím Jana Palacha. Koncepčně i vizuálně poutavé dílo, sloužící jako plátno pro světelnou hru kontrastních barev, je vytvarováno na základě dat o různých výškách vln Tsunami napříč oceánem, které vznikly v rámci zemětřesení v Chile v roce 2010. Další ojedinělá instalace bude umístěna uvnitř bývalého pomníku Stalin. Interaktivní světelná a zvuková instalace Resonant od francouzského umělce, známého pod pseudonymem Nohista, je monumentální struktura postavená ze zářivek. Uvnitř temného tunelu budou moci návštěvníci světelné efekty ovládat pouze vlastním hlasem, a pro každého tak vznikne jedinečná světelná show.

Novinkou je také jedinečná 360° sférická projekce Nimbes z dílny francouzského umělce Joanieho Lemerciera. Dechberoucí patnáctiminutová audiovizuální show bude promítaná na vnitřek SIGNAL Dómu na Klárově, který byl speciálně postaven pro letošní festival. Vstupenky na projekci jsou k dostání na místě za 190 Kč. „Světelná instalace Nimbes je jednou z nejočekávanějších instalací letošního ročníku. Kapacita SIGNAL Dómu je však omezená na 250 osob a projekce bude spouštěna každých 45 minut. To znamená, že tuto instalaci bude mít možnost vidět během čtyř dní festivalu necelých 10 000 návštěvníků. Z tohoto důvodu jsme zavedli pro Nimbes na SIGNAL festivalu úplně poprvé vstupné,“ vysvětluje ředitel festivalu Martin Pošta.

Doprovodný program pro odborníky i nadšence audiovizuální tvorby:

SIGNAL Future Forum, Transmit a SIGNAL Music Site
Poprvé v letošním roce se SIGNAL rozšíří o programové části pro profesionály – konferenci SIGNAL Future Forum (SIFF) a vzdělávací platformu Transmit (www.transmit.org). V rámci Transmitu bude od 13. do 17. října možné navštívit 22 přednášek, 6 moderovaných panelových diskuzí a 5 workshopů. Mezi přednášejícími se objeví například Daniel Leithinger či britský vizuální umělec Quayola. Kompletní program najdete na www.trasmit.org. Konferenci SIGNAL Future Forum, která proběhne v pátek 16. října, pořádá SIGNAL ve spolupráci se Sekcí místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace. Konference se bude věnovat problematice kreativních průmyslů a propojí tak státní správu s velkými korporacemi. V rámci doprovodného programu SIGNAL festivalu proběhnout také dva hudební večery spojené s vizuálním uměním. Pozvání přijal například německý producent René Pawlowitz alias Shed, který patří k ikonickým postavám techna! Doprovodný program SIGNAL Music Site proběhne 16. a 17. října v klubu NEONE.

Partneři festivalu představí své vlastní instalace
Na přípravě a průběhu SIGNAL festivalu 2015 se podílí i několik partnerů, kteří uvedou svou vlastní světelnou instalaci. Například česká firma Preciosa ve spolupráci se studiem VACEK&SMID vystaví na Piazzettě Národního divadla rozměrné skleněné kostky, vzniklé přetavením skla do forem, které roztančí pomocí světla profesionální tanečníci i všichni tancechtiví diváci. Mercedes-Benz přizval českou uměleckou skupinu R/FRM a na Kampě připraví projekci, ve které návštěvníkům nabídne možnost zažít zábavu při ladění elegantních křivek automobilů. Společnost Intel na festivalu představí technologii RealSense. Instalace Faces, kterou vytvořilo umělecké uskupení 3dsense, umožní, díky této nové technologii, promítat 3D modely hlav návštěvníků na Šítkovskou věž.

Podpořte příští ročník festivalu SIGNAL!
Každým rokem je zapotřebí stále většího úsilí, nejen aby festival vůbec vznikl, ale i nadále přinášel takový program, který bude návštěvníky překvapovat, a aby další ročník představil vždy to nejlepší ze světelného audiovizuálního umění. “Festival je financován z institucionálních zdrojů. Jeho spolupořadatelem je Hlavní město Praha a významnou část tvoří i partnerství s komerčními subjekty. I přesto jsme se dostali na hranici svých možností a jsme proto nuceni požádat o podporu i návštěvníky, pro které byl dosud festival zcela zdarma,” vysvětluje ředitel festivalu Martin Pošta. Festival mohou lidé podpořit zakoupením odměny na startovac.cz, kde probíhá sbírka na podporu akce, nebo zasláním prémiové SMS - pomyslné vstupenky na festival.

V centru města vznikne během festivalu několik Light Pointů – info stánků, kde bude možné se občerstvit, zakoupit upomínkové předměty festivalu a brožuru – průvodce festivalem s mapou a popisem instalací.

Chcete Prahu zalitou světelným uměním i příští rok? Podpořte SIGNAL 2016 a vyberte si z odměn na startovac.cz/projekty/signal

Dodal: Eliška Míkovcová, piaristi.cz
SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 15. 10. 2015 až Neděle 18. 10. 2015
zdarma
Vystupují:
instalace, videomappingy a doprovodný program
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |