FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Signal festival světla 2014 představuje 10 největších lákadel

Signal festival světla 2014 představuje 10 největších lákadel
26. 09. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) První ročník festivalu světla Signal, největší kulturní události loňského podzimu, navštívilo téměř čtvrt milionu zvědavých diváků. Tento rok pořadatelé očekávají o 100 tisíc více návštěvníků než loni.
Letos tento festival, který proběhne od 16. do 19. října, láká na více než 20 světelných instalací, 4 magické velkoformátové videomappingy a bohatý doprovodný program. Organizátoři očekávají, že se počet návštěvníků vyšplhá na 350 tisíc, proto budou během 4 festivalových dnů posíleny dopravní linky, aby zvládly nápor cestujících v centru Prahy. Připravili jsme pro vás 10 tipů, jak si užít to nejlepší z letošního SIGNALu!

1.) Nenechte si ujít fascinující videomappingy

Signal Videomapping

Největším lákadlem světových festivalů světla jsou zejména videomappigové projekce. SIGNAL festival 2014 nabídne v premiéře hned 4! O slavnostní zahájení festivalu se postarají maďarští mistři obrazu i zvuku MaxIn10sity, kteří 16. října v 19.00 rozzáří Palác Kinských na Staroměstském náměstí. Jedinečnou 3D projekci E:Merge pro fasádu Michnova paláce připravuje turecký kolektiv autorů Nerdworking - nezapomeňte si proto pořídit na místě festivalové 3D brýle! Experimentátoři ze Španělska Onionlab chystají pro Prahu dílo s názvem Evolution, které oživne na fasádě kostelu sv. Ludmily. Australští The Electric Canvas, kteří rozsvítili například slavnou budovu opery v Sydney, promění Městskou knihovnu na Mariánském náměstí v gigantické projekční plátno svým videomappingem Out of Place.

Palac Kinskych

2.) Zaplavte si na Kampě ve světelném bazénu

Discopad - pool

Instalace The Pool americké umělkyně Jen Lewin, která byla vytvořená pro slavný americký festival Burning Man, zažije svou českou premiéru! Po úspěchu v Sydney a Singapuru si budou moci diváci užít tuto výjimečnou interaktivní instalaci v pražském parku Kampa. The Pool se skládá ze stovky světelných stupínků, které jsou vzájemně propojeny a rozloženy na zemi v kruhu. Pohybem po tomto poli mohou návštěvníci svou pozicí a pohybem společně ovlivňovat barevnost a změnu uspořádání světla v prostoru.

the Pool

3.) SIGNAL vypustí do Vltavy Krakena

Kraken

Pro festival připravují svá díla také čeští výtvarníci Petr Nikl, Richard Loskot či David Černý. Mladá česká umělkyně Gabriela Prochazka dokonce vypustí do Vltavy Krakena. Ve své magické světelné show odkazuje Prochazka na tajemnou bioluminiscenci hlubinných tvorů. Tento legendární mořský živočich gigantických rozměrů se během SIGNAL festivalu objeví v blízkosti Karlova mostu.
 
 

4.) Staňte se spolutvůrci křišťálové instalace

Signal 2014

Před budovou Rudolfina budou mít návštěvníci šanci podílet se na podobě monumentální světelně instalace Jaroslava Bejvla ml. Crystallation. Průchozí dílo ve tvaru tunelu, které vzniká ve spolupráci s přední českou sklářskou firmou Preciosa, bude v prvním festivalovém dni vyzdobeno tradičními křišťálovými ověsy pouze z části. Souhra světla a broušených křišťálů slibuje jedinečný zářivý zážitek a možnost podílet se na dokončení uměleckého díla nenechá nikoho v klidu. Křišťálové ověsy mohou návštěvníci zakoupit v místě samotné instalace a na festivalových Infopointech.

5.) Čarujte! Přeměňte zvuk na světlo, dotkněte se duhy…

Murmur

Vyzkoušejte si něco magického: ovládejte projekci vlastním hlasem! Interaktivní instalace MURMUR od Chevalvert, která vyroste na boční stěně Staroměstské mostecké věže, převádí vlny zvuku na vlny světla. A pokud budete lační po dalších netradičních zážitcích, umělec Richard Loskot vám umožní dotknout se duhy! Na Ovocném trhu najdete během SIGNAL festivalu jeho světelnou instalaci Velké spektrum, která pomocí rotujících skleněných hranolů rozkládá bílý paprsek světla na všechny barvy duhy.

Malovani svetlem

6.) Proplujte festivalem na lodi

Sginal Vltava

Díky spolupráci s plavební společností Pražské Benátky budou moci návštěvníci proplout částí festivalu na palubě lodiček Vodouch. Během okouzlující plavby trvající přibližně 30 minut si každý účastník vypustí na hladinu Vltavy vodní lampión štěstí. Po celou dobu festivalu bude v provozu také přívoz, který propojí oba břehy Vltavy. Návštěvníky bude obousměrně převážet mezi náplavkou u Hergetovy cihelny a přístavištěm Platnéřská 2.

7.) Malujte světlem

Signal

Během festivalových dnů se mohou zájemci účastnit workshopů malování světlem. Naučte se vytvářet neuvěřitelné fotografické efekty za pomoci speciálních „světelných štětců“! Bohatý doprovodný programu festivalu vám nabídne také workshopy tagtoolingu, videomappingu nebo světelného designu.

8.) Diskutujte o umění

Light Barrier

Pro odbornou veřejnost jsou připravené diskuze a kulaté stoly na různá témata. Například se chystá debata o kreativních odvětvích a proběhne také kulatý stůl na téma organizace festivalů světla.

9.) Podpořte svůj festival
 

Festival světla SIGNAL podpoříte hlavně tím, že se během čtyř podzimních dnů stanete jeho součástí jako návštěvníci a necháte se uhranout magií světelných projekcí. U několika instalací vyrostou Infopointy - stánky, kde bude možné se občerstvit a zakoupit předměty spojené se SIGNALem - festivalového průvodce v dvojjazyčné verzi za 40Kč, 3D brýle, díky kterým si vychutnáte naplno videomapping na Michnově paláci či křišťálové ověsy nezbytné k dokončení instalace Crystalllation. Někteří designéři také připravili speciální edice triček s motivy svých uměleckých děl, které budou již v průběhu října dostupné v e-shopu ZOOT.

10.) Buďte v obraze – i když nebudete mít signál

signal2014

V nejbližších dnech bude k dispozici mobilní aplikace SIGNAL festival 2014, pro kterou najde využití ve svém telefonu každý návštěvník! Tento elektronický průvodce bude obsahovat mapu světelných instalací, informace o uměleckých dílech a jejich autorech a také například tři doporučené trasy: pro rodiny s dětmi, trasa po interaktivních instalacích zejména pro hravé návštěvníky a trasa vedoucí po nábřeží Vltavy. Aplikace bude dostupná pro iOS i Android v češtině a angličtině. Pro aktuální informace sledujte webové stránky www.signalfestival.com.

Zůstaňte na SIGNALU a pro aktuální informace sledujte www.signalfestival.com, Facebook, Twitter, Youtube nebo G+!

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 16. 10. 2014 až Neděle 19. 10. 2014
zdarma
Vystupují:
light art v ulicích Prahy
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |