FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Kensington v rozhovoru z Majálesu

Kensington v rozhovoru z Majálesu
06. 05. 2014   |   Autor: Nicola   |   Komentáře (0)
Na pražském Majálesu se mezi populárními českými jmény blýskla i dvě zahraniční. The Feud z Velké Británie a Kensington z Nizozemí. Právě Kensington si po příjezdu do areálu vyhradili půl hodinku a rozpovídali se o tom, proč je lepší natáčet v Číně, na koncertech dodržovat jejich pravidla a jak se i přes odlišný hudební vkus shodnou na vlastní tvorbě.
Kdo vlastně jsou Kensington?
Casper: Zaměřujeme se na rockovou hudbu, která je plná epických prvků. I když mícháme rock a pop, klademe velký důraz na bicí a hrajeme si s vokály. Snažíme se kombinovat odlišné věci a docela to vychází. Hodně se soustředíme, aby naše hudba zněla dobře live, protože nejsme žádná popová kapela.
 

Když mluvíte o live vystoupeních, jste raději ve studiu a pracujete na albu nebo koncertujete?
Eloi: To je docela dobrá otázka. Obojí má něco do sebe. Opravdu rád vytvářím nové věci, ale když pracujete na albu, je to hodně stresující. Všude samý deadline, no a to my nikdy nedáváme. Na rozdíl od koncetrů. Tam jednoduše přijedeme, odehrajeme songy, které známe a zas můžeme jet.

Jan: Jediný, kdo se tam stresuje je tak akorát tour manager. Na druhou stranu tvorba nového materiálu je daleko větší výzva a zábava. Podle mě Tě může začít unavovat to, že pořád hraješ, ale skládání Tě nikdy nepřestane bavit.

Hrajete tedy rock, co ale posloucháte v soukromí?
Jan: Jsou tu kapely, na kterých se shodneme, jinak všichni posloucháme naprosto něco jiného. Já třeba poslouchám heavy metal, Eloi je spíš na indie rock a Casper je tu přes pop a klidnější sound. A je to tak dobře. Kdybychom všichni poslouchali to samé, byla by naše hudba trochu nudná.

V Holandsku jste se stali rychle známými. Vyhráli jste MTV EMA v kategorii Best Dutch Act, vyprodali jste haly jako je Paradiso v Amsterdamu a Rotown v Rotterdamu. Máte spoustu fanoušků a lidé vás najednou poznávají na ulici. To je vcelku běžné. Je ale nějaká věc, která Vás s přicházející slávou hodně překvapila nebo zarazila?
Casper: Já ani nevím. I v Holandsku jsme spíš známí pro naši hudbu než vzhled. Nechci, aby nás lidi poznávali podle tváří.

Eloi: Přesně. Nevystupujeme jako jednotlivci, ale vždycky jako kapela a nejdůležitější je naše hudba.

Casper: Nechceme být jako hvězdy talentových soutěží, prodávat se tím, jak vypadáme. To je dost laciný způsob jak prorazit.

Jan: Je to bezcenná pozornost. Lidi si tě tak zapamatují. My se soustředíme, abychom se zapsali do podvědomí veřejnosti dobrými koncerty a zvukem na albu. Nechceme plnit titulky dívčích časopisů.

Casper: Měli jsme reklamní nabídky, ale to se neshoduje s konceptem naší kapely.

Kdo píše texty a kdo vytváří hudbu?
Casper: Eloi píše texty a pak společně vymýšlíme zbytek. Sami děláme produkci, pomáhá nám s tím kamarád Niels, který žije v Berlíně. Někdy jammujeme třeba pět hodin a nic. A pak příjde ta jedna minuta, která je naprosto top.

Eloi: Způsob, jakým píšu texty je trochu dementní.

Casper: Skládá je totiž v čínštině.

Eloi: Skoro to tak je. Vím přesně, jak má který tón znít, problém je, že nemám ta správná slova. Když do hlavy dostanu melodii, snažím se z těch zvuků, co už dávno mají být konkrétní slova, dávat dohromady text. Někdy to jde překvapivě rychle, jindy se to neuvěřitelně táhne.

Zmínili jste se, že jste své album natáčeli v Berlíně a také v Leedsu. Proč jste se rozhodli pro zahraniční produkci?
Casper: Vybrali jsme si Berlín, protože Niels je náš kamarád a talentovaný producent a Leeds, protože tam má studio James Kenosha. Chtěli jsme změnit prostředí a pustit se do tvorby alba s čistou hlavou, protože doma bysme se nikdy nemohli tolik soustředit. Takhle jsme se cítili trochu jako na dovolené. Žádné povinnosti, každodenní zbytečnosti jako je nakupování, uklízení. Nerozptylovali nás kámoši s tím, ať jdeme na pivo, žádné přítelkyně a jejich starosti. Prostě klídek... Kdybych věděl o super producentovi v Číně, radši bych jel do Číny, než natáčel v Nizozemí.

Nizozemsko je známé hlavně díky taneční a elektro hudbě. Máte ambice trochu tenhle stereotyp změnit?
Casper: Řekl bych, že je na čase aby si lidi i jinde uvědomili, že Holandsko, co se týče hudby, není jenom mačkání tlačítka play a máchání ruky ve vzduchu, protože tak to nějací Djs dnes taky dělají. My chceme používat nástroje, mlátit do bicích a hrát na živo. Snad se nám podaří přesvědčit i lidi v České republice, že jsme dobrá kapela.

Majales PRaha 2014
Podívejte se na fotky z Majáles Praha.

Když už mluvíme o České republice, máte nějaké zkušenosti s českými fanoušky?
Casper: Ne.

Eloi: Ještě jsme neměli příležitost je „zczechovat“. Takhle vtipkujeme už dva týdny a ještě nás to neomrzelo. Už se těším, až půjdeme na soundczech.

Jan: Zatím jsme „zčekli“ akorát dálnice. Máte parádní dálnice, a ta kvalita! :)

Casper: Eloi má nejvíc zážitků, přijel brzy ráno, aby si prošel město.

Eloi: Viděl jsem Staroměstské náměstí.

Casper: To je to náměstí s Orlojem?

Eloi: Počkej, ukážu Ti fotky… Takže, viděl jsem Orloj... Pak taky pávy v zahradách u hradu...další páv… Proč je tady tolik pávů?!… Moc se mi líbila katedrála sv. Víta, byl jsem i vevnitř. Praha je opravdu krásná.

Po Praze budete hrát také v Brně...
Jan: Ještě předtím vracíme do Nizozemí, kde 5. května odehrajeme 5 festivalů během jednoho dne. Bude to taková speciální akce. Z jednoho místa na druhé se budeme přepravovat helikoptérou, to bude super. A pak 7. května zpátky do Čech, do Brna.

Po koncertech v Německu a Rakousku už trochu víte, jak na Vás reagují fanoušci z jiných zemí. V čem je pro Vás jiné hrát před publikem s odlišnou kulturou?
Casper: Doma samozřejmě znají texty mnohem lépe, protože tam jsme populární. Ale na holanďanech mě opravdu štve, že pořád žvaní. Na každém koncertě. I když se jedná o kapelu, která se prezentuje klidnými skladbami.

Takže rada pro fanoušky zní...
Casper: Poslouchejte hudbu nebo si běžte povídat na bar. Hodně lidí v davu neustále dělá něco s telefonem, mluví na toho druhého a přijde mi, že moc nedávají pozor tomu, co předvádí kapela.

Eloi: Proto hrajeme tak nahlas, aby lidi slyšeli jenom nás.

Casper: jo, jenom my, kapela. Nic jinýho. Jediné, co lidi můžou je tancovat, tleskat a zpívat.

Měli byste sepsat nějaká pravidla, jak se chovat na Vašich koncertech?
Casper: V dodávce máme velkou ceduli: Tancujte!

Jan: Zákaz pocení.

Casper: Zákaz mluvení. Zákaz focení. Zákaz kouření.

Jan: Zákaz alkoholu.

Casper: Podpořte nás, kupte si desku. A merchandise.

V České republice vystupujete poprvé na Majálesu, což je studentský festival. Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste chodili do školy?

Casper: Střední byla super.

Eloi: Já jsem ve škole spíš nebyl, než byl.

Casper: Po střední hodně mých kámošů šlo na univerzitu, takže já si jen užíval jejich party.

Eloi: Zatímco ostatní studovali na normálních školách, my rozjížděli kapelu. Takže jsme vlastně studovali hudbu. Teď nás čekají závěrečné zkoušky.

Jan: A za měsíc si už budeme moci říkat Master´s of rock.

MAJÁLES (BRNO)

Středa 7. 5. 2014
Vystupují:
Sto Zvířat, Fast Food Orchestra, Polemic, The Chancers, Pub Animals, Zrní, Rybičky 48, Hentai Corporation, Zoči Voči, Johny Machette, Voxel, Adam Mišík a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |