FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Shoegaze legenda Slowdive i tanečně-jazzová Caro Emerald na Colours of Ostrava 2016

Shoegaze legenda Slowdive i tanečně-jazzová Caro Emerald na Colours of Ostrava 2016
09. 12. 2015   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Mezinárodní festival Colours of Ostrava přidává do programu dalšího ročníku dvě velká zahraniční jména, která zde zažijí tuzemskou premiéru: britskou legendu zasněného shoegaze Slowdive, která přijede v rámci reunion turné, a holandskou hvězdu tanečního jazzu, zpěvačku Caro Emerald.
Slowdive se v rozmezí let 1989 - 1995 s pouhými třemi alby dokázali zapsat do rockových dějin jako jedna z klíčových sestav popovější, experimentálnější verze shoegaze 90. let, ovlivňující postupně celou řadu indie rockových následovníků. “To, že naše hudba i po 20 letech ovlivňuje nové kapely, říká hodně. Jsem hrdá na to, co jsme tehdy dokázali,” tvrdí zpěvačka Rachel Goswell, jejíž nádherný hlas korunuje halucinogenní mnohovrstevnaté kytarové skladby. Nebylo jim ani pětadvacet, když se Rachel, kytarista a zpěvák Neil Halstead, bubeník Simon Scott, basista Nick Chaplin a kytarista Christian Savill rozešli. V době kdy se na scénu nekompromisně draly britpop s grunge, kterým Slowdive nemohli ani nechtěli konkurovat. “Britpop a grunge si myslely, že to mají v kapse, ale shoegaze se vrátil zpátky v podobě zblázněné zombie, která prostě nikdy neumře,” řekl nedávno Christian Savill v jednom z mnoha rozhovorů, ve kterých o dvacet let starší Slowdive vysvětlovali důvod naprosto nečekaného návratu na podia a zároveň připouštěli, že nevylučují nahrání nového alba. “Takže se na Colours možná dočkáme překvapení,” doplňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Caro Emerald spojuje taneční jazz 40. let s 21. stoletím, pařížskou eleganci s Hollywoodem a elektrobeaty s bigbandem. Doma i po světě prodala miliony alb, dobyla holandské a britské žebříčky, vystupovala na festivalu Glastonbury i v Royal Albert Hall. “Její koncertní show přecházejí z intimní atmosféry do masové zábavy, retro nostalgii střídá potřeba užít si přítomnosti okamžiku a ve vzduchu je cítit dobře protřepané Martini Jamese Bonda i vzpomínka na Amy Winehouse,” říká s nadsázkou Zlata Holušová. Caro Emerald, absolventka amsterodamské jazzové konzervatoře neskrývá, že Amy byla jejím velkým vzorem. Když v roce 2007 holandští producenti David Schneurs a Jan Van Wieringen požádali neznámou Caroline Esmeralda van der Leeuw o nahrání dema skladby Back It Up, neměli ani tušení, že stojí u zrodu kariéry budoucí hvězdy. Prodej následujícího alba Deleted Scenes from the Cutting Room Floor v Holandsku pokořil dosavadní rekord Michaela Jacksona s Thrillerem. Následující deska The Shocking Miss Emerald ji už pevně usadila na trůně “jazzové retro princezny”. Zpěvačce dopomohla k mnoha cenám a veleúspěšné skladby využili filmaři i reklama.

Patnáctý ročník Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července 2016 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. První oznámenými jmény jsou například ANOHNI: Antony & the Johnsons + Oneohtrix Point Never + Hudson Mohawke, CC Smugglers, The Unthanks nebo My Baby. V prodeji jsou v tuto chvíli čtyřdenní vstupenky za 1.990 Kč, k dispozici za tuto cenu je limitovaná edice 5.000 kusů a jsou k dostání na eshopu Colours of Ostrava - http://eshop.colours.cz. Colours of Ostrava 2015 navštívilo přes 43.000 návštěvníků, nabídl přes 300 programových bodů na 16 otevřených i krytých scénách.

Festival kromě samotné letní akce pořádá samostatný koncert britského zpěváka Miky 25. května v pražském Foru Karlín. I vstupenky na toto vystoupení jsou již v prodeji - v eshopu Colours of Ostrava a v sítích Goout.cz, Ticketpro a Eventim.

Více informací na www.colours.cz.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.
COLOURS OF OSTRAVA

COLOURS OF OSTRAVA

Čtvrtek 14. 7. 2016 až Neděle 17. 7. 2016
od 1590 Kč
Vystupují:
Underworld, Thievery Corporation, MH83, Tame Impala, Of Monsters and Men, Antony and the Johnsons alias ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, Passenger, Victoria Hanna, Aurora Aksnes, Kovacs, Susanne Sundfør, Maria Peszeka další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |