FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Festival Eurotrialog Mikulov rozšiřuje program

Festival Eurotrialog Mikulov rozšiřuje program
26. 07. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Velkou oblibu si na předchozích ročnících mikulovského festivalu získaly doprovodné koncerty a pořady. Festival nabízí kromě nepřetržitého hudebního proudu v amfiteátru také komorní koncerty na střeše Ditrichštejnské hrobky na hlavním mikulovském náměstí.
Zde se představí pod širým nebem (v případě nepřízně počasí uvnitř) se svým recitálem Vladimír Václavek či Pavel Fajt. Ten zde naváže na svůj projekt věnovaný českému staviteli italského původu Santinimu. Na koncerty do hrobky kvůli kapacitě nutná extra vstupenka.

Do čajového stanu, který bude umístěn v areálu amfiteátru však stačí běžná permanentka. Sobota bude věnována retrospektivní přehlídce filmů se sibiřskou tematikou od Martina Ryšavého. Odpoledne zde proběhne tradiční setkání básníků experiemntální poezie – Slam Poetry. Tato přehlídka si získala v posledních letech značnou oblibu. Letošní Slam Poetry si dala do podtitulu slovo Shake, které symbolizuje spojení poezie a hudby. Kromě soutěžních exhibicí se zde představí např. „Hluková odbojová jednotka CHODSKÁ JUNTA“/Bio Masha a Matěj Samec.

Festival Eurotrialog Mikulov si za 12 let své existence vybudoval pověst jednoho z nejzajímavěji dramaturgicky obsazovaného festivalu.

Pořadatelé se vědomě vyhýbají střednímu proudu a sázejí především na kvalitní nekomerční hudbu. Jednoznačnou preferencí Eurotrialogu je dobrá kvalitní hudba, příjemné – téměř rodinné - zázemí a spokojený náročný divák. Také cenu vstupenky se pořadatelé snaží udržet na přijatelné úrovni. Dvoudenní program v amfiteátru vyjde letos na 350 Kč v předprodeji, 480 Kč na místě. Hudbymilovní fanoušci asi stěží najdou atraktivnější cenu vstupenek na obdobných festivalech.

Festival založil v roce 1999 člen hudební skupiny Už jsme doma Romek Hanzlík jako událost, kde se chtěl po skončení hudební kariéry nadále potkávat se svými slovenskými a rakouskými kolegy a přáteli - hudebníky. Romek Hanzlík vysvětluje: „Slovensko a Rakousko patřily k našim nejčastějším zahraničním hudebním štacím a současně se naše agentura A.M.P. snažila dělat koncerty slovenským i rakouským kapelám u nás. A tak mě jednoho dne napadlo, že nebudeme jezdit pořád tam a zpátky, ale že se potkáme uprostřed cesty. A tak vznikl Eurotrialog. Festival na pomezí tří států“ U zrodu festivalu stál také Michal Kaščák, mj ředitel festivalu Pohoda a leader hudební skupiny Bez ladu a skladu: „Společně s Hanzlíkem jsme vymýšleli dramaturgii a oslovovali kapely. Třeba jsme takhle pro česko-slovenské publikum znovuobjevili Mariána Vargu, který tehdy žil v ústraní.“ Julia Hosek, managerka rakouských novovlných skupin dodává: „Na počátku stála fantastická myšlenka a teprve za pochodu jsme se učili, jak se dělá festival.“

Festival se ale již dávno neomezuje na umělce ze zakládajících tří států. Letos například jednou z ozdob programu bude islandské skupina Árstíðir. Ze Slovenska přijede Hrdza a Hvozd. Dramaturgie festivalu po celý rok mapuje především českou nezávislou scénu a do Mikulova zve ty nejlepší, které objeví, aby se zde představili na jednom pódiu po boku zavedených umělců. Vedle stálic české scény (Visací zámek, Tleskač, Neočekávaný dýchánek) zahrají i vycházející hvězdy české scény Čokovoko nebo skupina Dva. Program doplňují nová jména, například Žamboši, Projekt Lajka, Sousedi, Open Day, Nuck Chorris Gang. Eurotrialog každoročně uvádí speciality, které bývají k vidění a slyšení velice zřídka. Příkladem je skupina Dybbuk či jejich souputníci Vltava V Mikulově vystoupí také Půlnoc, skupina, kterou založil Mejla Hlavsa. Ta obnovila na jeden rok svoji činnost a půjde o jenu z mála příležitostí skupinu vidět ji na Moravě. Nebude chybět ani překvapivě obnovená skupina Kopir Rozsywal Bestar, kde hraje polovina Psích vojáků.

Lahůdkou budou jistě i doprovodné koncerty nad střechami mikulovského náměstí (terasa Ditrichštejnské hrobky), kde se představí Pavel Fajt či Vladimír Václavek. V čajovém stanu u amfiteátru je naplánována projekce sibiřských filmů Martina Ryšavého. Ten představí také svoji skupinu Bouchací šrouby

Dodal: Tomas Paleta, A.M.P.
EUROTRIALOG MIKULOV

EUROTRIALOG MIKULOV

Pátek 19. 8. 2011 až Sobota 20. 8. 2011
2 dny za 350- Kč, na místě 480,- Kč
Vystupují:
Árstíðir, Dva, Půlnoc, Visací zámek, Hrdza, Tleskač, ousedi, Open Day, Projekt Lajka, Bouchací šrouby, Hvozd, Kopir Rozsival Bestar, Žamboši, Neočekávaný dýchánek, Dybbuk, Čokovoko, Vltava, Nuck Chorris Gang, Anselmo Crew
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |