FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Moby na oslavě 10 let Exit festivalu

Moby na oslavě 10 let Exit festivalu
15. 02. 2009   |   Autor: Jervin   |   Komentáře (0)
Dnes už nepřehlédnutelná událost léta. Řeč je o festivalu v bývalé Jugoslávii, nesoucím název Exit nebo také State of Exit. Festival se každoročně hlásí o slovo začátkem července. Ani letos tomu nebude jinak a my vám nabízíme u příležitosti oslavy desátých narozenin toho festivalu i trochu podrobnější seznámení s tímto obrem a přinášíme i první jména!
Letos jeden z největších festivalů v Evropě, konaný v malebném prostředí Petrovaradinské pevnosti ležící na břehu Dunaje v Novém Sadu v Srbsku, oslaví své desáté pokračování. Na tomto místě se usídlil od roku 2001 a od roku 2003 se tradičně pořádá na 4 dny. Z oslavy změny režimu se s narůstajícím každoročním úspěchem stal uznávaný festival doma i ve světě.

Myšlenka festivalu se zrodila v hlavách tří studentů university v Novém Sadu (Bojan Bošković, Dušan Kovačević a Ivan Milivojev), kteří festival organizovali první dva ročníky díky Studentské unii Fakulty Technických věd a Univerzity Novi Sad. Během několika ročníků se tento projekt rozrostl, až přišel rok 2007 a s ním UK Festival Awards. Veřejnost z celého světa hlasovala zhruba měsíc. Z deseti finálních festivalů Exit vyhrál, a tak mu evropská asociace 40 největších festivalů v Evropě mohla přiřknout titul nejlepší Evropský festival roku 2007. Dalším důkazem kvality festivalu jsou vyjádření umělců, kteří na něm vystoupili. Ta si můžete přečíst na www.exitfest.org. To je jen ve stručnosti seznámení s Exitem, pokud se chcete dovědět víc a podrobněji, čtěte dál.



Line-up 2009
Zatím není známo mnoho jmen. První vlaštovkou slibovaného neuvěřitelného line-upu je americký umělec a uznávaný muzikant, Moby. Dále byla poodhalena velká část dnb a dubstep djs jako např. Fabio, Grooverider vs. MC Rage, Andy C vs. MC GQ, Dj Marky vs. MC Dynamite. Caspa & Rusko vs. MC Rod Azlano, Dj Sub Focus, MC Jakes, Bryan Gee, Kenny Ken, Chase & Status, Grandmaster Flash. Další jména přibudouo již brzy a o aktualizování line-upu budeme nadále informovat.

Historie
Letos se chci festivalu zúčastnit, a tak jsem si řekl, že nebude od věci si zjistit více a podělit se. Krom toho mě napadlo několik otázek, jako např. proč se festival jmenuje právě Exit? Proč je tak oblíbený v Anglii a vůbec na západě? Jak je možné, že v zemi, jako je Srbsko, může probíhat festival pro desítky tisíc lidí? Jak je to tam s bezpečností? Lidově řečeno, nesundá mě někdo, když půjdu po ulici? Jaké jsou tam ceny? Během uplynulých čtrnácti dní jsem se přehraboval v odkazech na internetu a snažil se najít odpovědi.

Jak to tedy celé začalo? První mnohadenní (100dní) festival Exit se konal v létě roku 2000. Podia se nacházela mezi fakultou filozofie University Novi Sad a břehem Dunaje. Dalo by se říci, že šlo i z velké části o formu protestu proti Miloševičovi. Ze strachu z represí zaobaleno pod mládežnický festival, který se ovšem vážně zajímal o politickou situaci, odpor a vlivy proti režimu. O zábavu a podporu se staraly koncerty, divadla, party a umělecká představení, opět s politickým podtextem.



Festival skončil dva dny před historickým datem 24. září 2000. Tedy den skončení federálních voleb, které byly prvními kroky k Milosevičovu svržení (stalo se 5.října). Festivalový podtitul „Exit out of ten years of madness“ ("Východ z deseti let šílenství") se vyplnil. Odtud tedy název Exit nebo také již zmíněný State of Exit.

Opět v červenci roku 2001, po jednáních s městským úřadem ohledně využití Petrovaradinské pevnosti, se Exit natrvalo usidluje na historickém místě. Byl pojat jako oslava Srbska bez Miloseviče a otevření se okolnímu světu. Tento ročník s podtitulem „Noise Summer Fest“ navštívilo okolo 400 tisíc lidí. V mnoha směrech se Exit stal novou autoritou a miláčkem různých mocností, a tak se mu dostává financování z mnoha stran. Každý se chtěl angažovat. Zahájení festivalu se tehdy ujal prezident provincie Vojvodina spolu se starostou Nového Sadu. Podobným způsobem se angažují další vysoce postavené osobnosti země.

Tímto rokem organizátoři poprvé vyrážejí hledat inspiraci a nové hudebníky do celého světa. Hlavní stage se rozhodli koncipovat pro ty nejvíce komerčně přitažlivá vystoupení, a proto zavádějí djskou, a také rockovou stage. Navíc naplánovali divadelní a činoherní vystoupení různých žánrů, přibyly workshopy a další doprovodné programy, vedené v duchu usmíření mezi bývalými jugoslávskými národy, což mělo za následek vzniku energického multi-žánrového festivalu. Exit sklízí obrovský úspěch.

Exit 02 proběhl v termínu 05.-13. července a velmi se podobal předchozímu ročníku, ze kterého dramaturgicky vycházel. Marketingovým duchem bylo heslo:"Serbia, are you ready for the future?". Obsazení festivalu se plní novými jmény Moloko, Stereo MC’s, Tricky, David Morales, Darren Emerson, LTJ Bukem, Lottie, Marshall Jefferson, Jeff Mills, Erick Morillo, Dj Marky a na hlavní stagei například Asian Dub Foundation, Transglobal Underground, Smoke City, Blue States. Velkému ocenění se dostalo ale i známým festivalovým tvářím jako Tony Allen, Manchild, Banco de Gaia, Darko Rundek, Roni Size, Van Gogh a Love Hunters.

Za 9 dní festivalu prochází branami pevnosti opět neuvěřitelné číslo 250.000 návštěvníků, přesto bylo mnoho lidí trochu zklamaných z nepřítomnosti opravdu velkých jmen. Krátce po ukončení dochází k údivu všech. Organizátoři oznámili ztrátu 300 tisíc Euro. To vedlo k velké kritice ze špatného hospodaření a velkým diskuzím o dalším financování.



Příchodem čtvrtého ročníku se dbalo předešlých rad a festival se koncepčně upravil. Dala se mu podoba, která až na malé detaily funguje dodnes. Přichází tedy koncepce čtyř dnů a zcela nová marketingová kampaň. Z Exitu se stává "State of Exit". Drtivá většina nehudebního obsahu byla z festivalu odstraněna a zároveň se stočilo kormidlo do více komerčních vod. To se markantně odrazilo v reklamě. Na tomto ročníku měla každá ze sedmi stageí svého sponzora a cena vstupenky začala rapidně stoupat. Ospravedlňoval to ovšem masivní line-up, kdy se představili například Rollins Band, Tricky, Moloko, Stereo MC's, Dirty Vegas, Chumbawamba, Soul II Soul, Shane MacGowan, Misty in Roots, Pete Tong, Tim Deluxe, Jeff Mills, Rambo Amadeus, Mizar a opět téměř už "rezidenti" Roni Size, Darren Emerson, Lottie a mnoho dalších. To vše mělo za následek značný růst jména festivalu.

Ročník 2004 proběhl 01.- 04.července a hned zprvu jej provázely zajímavé události. Necelé 3 týdny před zahájením festivalu byli čtyři organizátoři zatčeni a obviněni ze zpronevěry (šlo tehdy o částku 12 milionů dináru, což je zhruba 160.000,- amerických dolarů). Dva byli propuštěni, zatímco dva hlavní organizátoři festivalu dostali třicetidenní vazbu (byli obviněni z nepravdivého výkazu přijmu na Exitu 03). Festival se stal terčem důkladných vládních kontrol. Zatčení vrchních organizátorů ale rozmázl tisk v takovém měřítku, že zastínil i právě probíhající kandidaturu na prezidenta.



15. června se na základě výpovědí dostávají oba organizátoři po sedmi dnech z vazby. Díky tomuto skandálu bylo ohroženo i konání festivalu s úvahami, že by mohl být tento ročník zrušený, ale nakonec pátý ročník proběhl. Komercializace znovu pokročila a všudypřítomní sponzoři se předháněli, když se na festivalu měla objevit slavná MTV, která si naplánovala natočit dokument o Novém Sadu a samozřejmě Exitu. Poté přichází na řadu hladový britský tisk, který festival vychválil do nebes. Co si budeme povídat, tím se otevřeli dveře do západního světa. Odtud tedy takový zájem Angličanů i Němců.

Jak to vypadalo hudebně? Na hlavní stagi vystoupili Goldfrapp, Massive Attack, Adam Freeland, Senor Coconut, Cypress Hill, Scratch Perverts & Dynamite MC, Peaches, Iggy and the Stooges, 4 Hero, Smokin Jo a z djs největší atrakcí byl Roger Sanchez, Satoshie Tommiie, Sander Kleinenberg Way Out West, Steve Lawler, Xpress 2, Timo Maas, DJ Hyper, Anderson Noise, Ken Ishii, Smith & Selway Technasia, Speedy J, Adam Beyer, Marko Nastic a velmi mnoho dalších nových i "domácích" tváří.

Další zásadní událost v historii přišla s Exitem 05. Byla to nabídka účastnictví BBC rádia 1 na festivalu. Posluchači R1 tak dostávají z první ruky informace o dění na festivalu. Na MTV běží záznamy a rozhovory. Je možné si pro festival přát větší reklamu? V době předpokladu diskusí (zvolen nový starosta) o budoucnosti Exitu v Novém Sadu se pořadateli, Dušan Kovačevičovi, podařil nečekaný kousek. Podepsal roční smlouvu stanovující městský finanční závazek ve výši 155 tis. amerických dolarů. To vyvolalo opět vášnivou diskuzi v opozici, kterou uklidnil až president Vojvodiny.



Ovšem začínají se objevovat i záporné momenty. Prvním z nich bylo úmrtí návštěvníka (27 let), který byl nalezen předávkovaný na lavičce v kempu. Druhým byla doslova vzpoura přímo na festivalu při vystoupení muslimsko-chorvatsko-srbské formace. Díky formě jejich vystoupení začalo létat vzduchem vše, co šlo, směrem k umělcům. Z podobných důvodů se organizátoři vzdali snahy o vzdání památky obětem v Srebrenici. Dalším momentem byla hlášená hrozba pumovými útoky v centru Novém Sadu. Později však tuto hrozbu policie prokázala jako nepodloženou.

O tomto ročníku se mluvilo jako o tom line-upově nejsilnějším v celé dosavadní historii. Představili se totiž Apocalyptica, Garbage, Laibach , The White Stripes, Ian Brown, Fatboy Slim, Ladytron, Slayer, Underworld, Ian Brown, The Datsuns, Carl Cox, Felix da Housecat, Dj Marky vs. Dj Patife, 2Many Djs, Sasha a mnoho dalších.

Bohužel tento ročník nevyšlo počasí a festival zasáhla dvakrát obří průtrž mračen, která zkazila celkový dojem z festivalu. Na Exit dorazilo obrovské množství cizinců. Po kempu se pohybovalo zhruba 1500 Angličanů, kteří přijeli na základě extrémně levných vstupenek (pro ně) a poznání nového prostředí. (Mimochodem od 9.7 do 13.7 2009 se běžné ceny ubytování v některých hotelích násobí dvěma). Velkou část tvořili také Němci a zbylí Evropané. Právě na základě pozitivních recenzí těchto návštěvníků a velkému zájmu medií se stal Exit nepřehlédnutelnou značkou mezi festivaly v Evropě.

O rok později byli headlineři hlavní stage Franz Ferdinand, Morrissey, Billy Idol, Pet Shop Boys, The Cardigans, The Cult, Dizzee Rascal, HIM a Scissor Sisters.



Dance aréně kralovali Dave Clarke, David Guetta, Derrick May, Eric Prydz, Hernan Cattaneo, James Zabiela, Jeff Mills, Junior Jack, Layo and Bushwacka, Nick Warren, Simian Mobile Disco a Steve Angello. Na 22 stageích se vystřídalo více jak 600 umělců.

Festival má opět pompézní mezistátní návštěvnost většinou z Anglie, Irska a Německa, jež tvořila 27% celkové návštěvnosti, což z čísla 150.000 není zanedbatelný počet. Největší návštěvnost zaznamenal Billy Idol se 45.000 fanoušky. Po festivalu prohlásil “Serbia was fantastic, we all really enjoyed it – the audience was amazing and it was the best show on the tour so far.” O slavnostní euforické ukončení tohoto ročníku se postaral původem makedonský Kiril Džajkovski, tohoto ukončení se účastnil i EU komisař a pronesl řeč o evropských vízech.

Kiril Džajkovski - Exit festival 2006



V listopadu 2006 organizátoři a srbský ministr financí podepsali jakousi podpůrnou smlouvu zajištující minimální závazek (380.000,- Euro) v každém roce (do roku 2010) na pokrytí provozních nákladům. (V tomto roce dochází i k rozporu mezi zakládajícími organizátory a žalobám o autorská práva na stránky exitfest.org). Rodí se zároveň mladší zimní bráška "Winter Exit" a rozjíždí se klubová tour po 6 velkých Vojvodinských městech, opět podpořených finančně vládou. Všeobecně se dá říci, že v tomto roce se organizátoři snažili zajistit budoucnost.

Pojďme ale už k tomu nejzajímavějšímu v historii State of Exit. 12.-15.července 2007 navštívilo pevnost 190.000 lidí, a z toho byla polovina cizinců. Většina z nich si přijela do Srbska ověřit onu reklamovanou pověst.



Nebo to bylo tím line-upem hlavní a dance stage? The Prodigy, Groove Armada, Stanton Warriors a MC Wreck, Beastie Boys, Zinc b2b Friction vs. Dynamite MC, Lauryn Hill, Basement Jaxx, Snoop Dogg, LTJ Bukem and MC Conrad, Mala Vita, Audio Bullys, Wu-Tang Clan, Pendulum Dj set, Trentemoller, Green Velvet, Richie Hawtin, Magda, Paul Woolford, Danny Tenaglia, Nic Fanciulli, Ivan Mastermix, Hannah Holland, Buraka Som Sistema, Frankie Knuckles, Roger Sanchez, Justin Martin, Noise Destruction, Sebastien Leger, Blackstrobe, John Digweed, Eric Prydz, Marko Nastić …
 
Po vítězství v UK Festival Award for Best European Festival organizátoři odhalili datum dalšího ročníku na 10.-13. července 2008, na tradičním místě Petrovaradinské pevnosti v Novém Sadu. Line-up rok od roku sílí a nabývá opravdu monstrózních rozměrů. Pro přiblížení velikosti, rozmístění pódií, jak a kudy se přesunovat, přikládáme festivalou mapku z loňska.



Pevnost tedy dobývali 2ManyDjs, Audion, Axwell, Bad Copy, The BellRays, Ben Watt, Booka Shade, Claude VonStroke, Danger, DatA, Deep Dish, Francois K, Capibara, Gentleman & The Far East Band, Gogol Bordello, Gossip, High Contrast, The Hives, Juliette and the Licks, Kruder & Dorfmeister, Laurent Garnier, Let 3, Manu Chao, Miguel Migs feat. Lisa Shaw, Ministry, N.E.R.D., Nightwish, Noisia, Paul Weller, The Presets, Primal Scream, Roni Size, Sex Pistols, Sham 69, Shy FX & MC:SP, Soulwax, Sven Väth, Tiga, Tom Novy. Dohromady se festivalu zúčastnilo přes 600 umělců. Naplánované vystoupení islandské zpěvačky Bjork bylo nakonec zrušeno, údajně z "politických" důvodů (nepodložený zdroj).

Během třetího dne festivalu se kvůli větru ulomila větev stromu a v Exit campu se zřítila na stan. Bohužel čtyři lidé byli zraněni a jeden z nich později následkům zranění podlehl. Jeden člověk byl odvezen do nemocnice, kde se podrobil úspěšné operaci. Další dva byli ošetřeni zdravotníkem na místě.



Vstupenky
Zvýhodněné lupeny na Exit 09 se za cenu 76.8 Liber dají zakoupit v e-schopu www.etickets.to. Na stejných stránkách je možné si zakoupit i ubytování (06.-15.07 2009) v campu za cenu 15.5 Liber.

Zdroj: internet a www.exitfest.org
EXIT FESTIVAL (SRB)

EXIT FESTIVAL (SRB)

Čtvrtek 9. 7. 2009 až Neděle 12. 7. 2009
Předprodej 72,- Liber + poplatky (na 4 dny)
Vystupují:
Moby, Arctic Monkeys, The Prodigy, KoRn, Lily Allen, Manic Street Preachers, Amon Tobin, Mando Diao, Kraftwerk, Eric Prydz, The Herbaliser, Buzzcocks, Patti Smith, Madness, Roots Manuva, Sasha, My Dying Bride, Lo-Fi-Fnk, Max Romeo, Comeback Kid, Surkin, Deathstars, Hadouken!, Gui Boratto, Cibelle, Grandmaster Flash, Walls of Jericho, Kataklysm, Carl Cox, Richie Hawtin, Sander Kleinenberg, Etienne de Crécy, Steve Angello, John Digweed, Sabaton, Sub Focus, Green Velvet, Plan B, The Red Chord, Death Angel, Chase & Status, Loco Dice, Delinquent Habits, Blame, Colony 5, Dubfire, Adam Beyer, Andy C, Steve Lawler, Pandora, Buraka Som Sistema, Magda, Trio Mocotó, Keep of Kalessin, DJ Marky, Katia B, Grooverider, Fake Blood, Kissy Sell Out, James Zabiela, Infest, Justin Martin, Faderhead, zZz, Hladno Pivo, Elemental, SymbolOne, Caspa & Rusko, Cooh, Alex Metric, Paul Woolford, N-Type, Das Glow, Jakes, Dubioza Kolektiv, Partibrejkers, Reboot, Sebastian Ingrosso, Nic Fanciulli, Tayo, Skibadee, Direct Control, The Japanese Popstars, Lee Burridge, Elvis Jackson, Valentino Kanzyani, Fabio, Darren Emerson, Orthodox Celts, Defeater, Rhadoo, Stalingrad Cowgirls, Heidi, Gravity Co., Petre Inspirescu, Overdrive, Majke, Sinden, Kenny Ken, Hatcha, Casketgarden, Atheist Rap, Bambu, Vuneny, Bass Junkie, Näd Mika, Fade, Fedayi Pacha, Orgasmic, MC Rage, These Monsters, Monument, Obojeni program, Rob Da Bank, Yousef, Dječaci, The Stone, Lollobrigida, Diplomat, May Result, Jarboli, Marčelo, Gucci Soundsystem, Confusion, Dagobert, MC Dynamite, Abonos, Draconic, Lockdown, Oblomov, Deadrise, Modern Quartet, Repetitor, Bryan Gee, The Vanguard, Hannah Holland, Dub Rebellion, Stranded, Cinnaman, BERNAYS PROPAGANDA, Horkestar, Rain Delay, MKDSL, Raresh, Descending, Zircus, Sweeper, Dreddup, The Revenge Project, Rising Dream, Dj Vito, Line Out, Kalson, Dj Marfox, Juha, Subotic, Nežni Dalibor, Stangliczky, Vrisak Generacije, Macacos do Chinês, Sopot, Surreal Eternity, Amon Din, Dickless Tracy, DJ Flip, Pop-Ups, alavux, Trike!, Sangre Eterna, Hobson's Choice, Face It, DJ Double B, Hetera, Ormus, Knalpot, Annathema, Takura, H!, Ritchaz & Kéke, Sixth June, Obscured, Marko Nastić, Felony Flats, Slaptrap, Kanal Tvid, kPK, Mekonin, Memlah, Toy Corner, DJ Ahmaad, Gavra, Jan Nemeček, Abdul Tom, Dj Retro, DJ Caligari, Addictive TV, Blank File, Mixel, Mile Hund, Tijana T, Groove Orchestra, polyester shock, Scalameriya, MC GQ, Project m.o:f, Dweal, Never Lost, The Voldera Cult, Sizife, daj kamen!, Nikad Dosta, Noviot Pocetok, High Control, Nadimač, Rod Azlan, Iskaz i Svedoci, Gordan Paunović, Lloyd Harvey, Vladimir Aćić, Dee Face, Vlada Janjić, Dragan Vukmirović, Nikola Majdanović, Vibrator U Rikverc, Banana Rave, Dead Trash Superstar, Smetnjak
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |