FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Rozhovor s duchovním otcem Sázavafestu

Rozhovor s duchovním otcem Sázavafestu
28. 05. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Festivalů v naší republice přibývá. Ale těch opravdu kvalitních, několikadenních, dobře organizovaných festivalů tolik není. Mezi ně se bezpochyby řadí i O2 Sázavafest. Nejen o tom, jak tento multižánrový open-air festival vznikal, a co na něm můžeme čekat letos, nám pověděl ředitel a dramaturg Pavel Kloupar.
Jak se zrodila myšlenka na pořádání O2 Sázavafestu?
Před deseti lety, kdy to vznikalo, neměl nikdo z nás potuchy o existenci značky O2. A vůbec mne nenapadlo, že by se z mé skromné myšlenky udělat příjemnou letní akci, kde se budu moci setkávat s muzikanty a dívat se na „šťastné“ tváře návštěvníků, může stát multikulturní událost, která bude zajímat takovéto významné firmy.

Proč právě v Sázavě?
Ono to vlastně nezačalo v Sázavě, první ročník proběhl v Týnci nad Sázavou, v krásné zahradě místního, historicky chráněného, kulturního domu. Chci tím říct, že od začátku je myšlenka festivalu spjata s řekou Sázavou, kde jsem před tím pročundroval skoro všechny vesničky, a zamiloval si atmosféru kolem ní. Teď mne napadlo, že tedy budu muset vytvořit i Berounkafest :-) Sázava se nás ujala od 2. ročníku, ostrov a okolí má svoje kouzlo. Je zdrojem inspirace i pro spisovatele Michala Viewegha, který pravidelně na festivalu předčítá ze svých knih - letos bude mít premiéru jeho nový počin Román pro muže.

V tomto roce se bude konat O2 Sázavafest v Kácově, kam se minulý rok festival přemístil. Co bylo hlavními důvody této změny?

Důvodů bylo hned několik. Místo k přesunutí festivalu jsem hledal téměř 2 roky po celém toku řeky. Nestačila kapacita areálu, potýkali jsme se s hlukem ve městě a v neposlední řadě s komplikovanými vlastnickými vztahy na půdě festivalu a jeho okolí. Kácov je úžasné městečko se zámečkem volajícím o pomoc, pivovarem vařícím od 15. století luxusní kvasnicové pivo a řekou, která se zde kroutí jako had. Jednu takovou zatáčku se skalním masivem jsem si vyhlídnul já. Ideální místo na festival, kapacita prakticky neomezená, nikoho nerušíme, sjezd z D1 Praha – Brno je 5 minut po čerstvě zrekonstruované asfaltce, kdo chce, přijede vlakem – Posázavským pacifikem nebo třeba přímo po řece.

pavel kloupar

O2 Sázavafest existuje pouhých osm let a přesto předstihl ve své kvalitě obsazení i organizace mnohé starší festivaly. Kolik členů má tým, který má celou tuto akci na svědomí?
Osm let není zas tak málo - průšvihů se za tu dobu řešilo až až! A každý tě o něco obohatí a posune. Tak jsme se dopracovali v loňském roce až k pravidelným poradám cca desetičlenného teamu, na místě jsou to pak už stovky zaangažovaných lidiček různých profesí. Celoročně nesu ale břímě sám, teď už čerstvě s novou kolegyní, snad vydrží nápor a nezdrhne :-)

O2 Sázavafest vyniká nad jiné festivaly v republice především množstvím zahraničních hvězd. Je snahou, aby přilákal i fanoušky z ciziny, a udělat jasný krok k tomu, aby se stal festival mezinárodním?
Být mezinárodní respektovaný festival je samozřejmě ušlechtilý a důstojný cíl. Nestačí však říct „já chci“. Bude to ještě dlouho trvat, jsme limitováni financemi, nejsme vysponzorovaným festivalem, jak se mnozí domnívají. Takže jasný krok neexistuje, pouze mnoho malých dětských krůčků.

Máš představu o tom, kolik cizinců na festival každoročně dorazí?
Je to přibližně zlomek zlomku, v matematice jsem nikdy nevynikal :-)

Odkud většinou pochází?
Tak opět matematicky - 90% ze Slovenska.

Jakého zahraničního interpreta, který se za posledních sedm let objevil na O2 Sázavafestu si ceníš nejvíc?

Největší sluníčko byla určitě Skye, bývalá zpěvačka skupiny Morcheeba, ale nejvíc si asi cením loňské trojkoalice kolem dua Holý a Bárta, s následným společným jamem všech zúčastněných, kdy mě měsíc před akcí volal Roman jestli jsem se nezbláznil, že o ničem neví a nic takového absolvovat rozhodně nehodlá… Pak se ale vše vysvětlilo a v dobré obrátilo :-)

Na koho z letošního obsazení festivalu se těšíš nejvíce ty sám?
To je těžké. Já se těším na všechno. Rozhodně bude hodně zajímavá československá premiéra jamajčana Seana Kingstona, v zahraničí je obrovskou hvězdou, výborně roubuje žánry reggae, hip hop, R´n´B tlačené až taneční rytmikou. Nebojí se vysamplovat Led Zeppelin nebo Colinse - tipuji to na velkou událost. Ale nechci opomenout další významná jména z programu: Transglobal Underground, Sister Bliss z Faithless, Young Gods, Skatalites, Camouflage, Client, JOAN as Police Woman a mnoho, opravdu mnoho, dalších.

Většinou má právě tvůj festival velké štěstí na počasí a fanoušci si užívají plnými doušky sluníčka a atmosféru velkého letního open-air festivalu. Jak jste ale připraveni na případný déšť? Kde se mohou návštěvníci festivalu schovat? A jak eliminujete nutnost brodit se rozbahněným polem?
Připravujeme pro návštěvníky různé druhy stanů, jeden až s kapacitou 3 500 lidí. Bažinaté úseky budeme vystýlat paletami, trávou, gumovými potahy apod. Vytvoříme novou lávku pro spojení mezi dvěma hlavními částmi festivalu, aby se dalo rychleji pohybovat. Do budoucna plánuji i různé druhy meliorací a jiných úprav terénu, ale to jsme opět u těch financí.

O2 Sázavafest není ale jen multižánrovým hudebním festivalem. Pro letošní rok slibujete to nejlepší i z filmových festivalů. Jak bude tento program probíhat a na co se mohou diváci těšit?
Mohou se těšit opravdu na „to nejlepší“ z festivalů Anifest, One World a MOFFOM. Vybírat obsah budou ti nejpovolanější – sami ředitelé těchto akcí. Každý den proběhne ucelený blok z jednoho filmového festivalu v již zmiňovaném obřím stanu, který se úderem desáté hodiny večerní promění v taneční stan s hvězdami jako je například Roni Size.

Jak jsou spokojení fanoušci? Přeci jen někoho může jméno nějakého zpěváka odradit, protože ho nemá rád či neposlouchá stejný styl. Jiné festivaly jsou většinou zaměřené na určitý styl a není problém pro ně určit a vypsat na plakáty jména svých hlavních interpretů. Jak toto řešíte vy?
Chápu, že se nemohu zavděčit všem, ale náš festival je multižánrový - každý si vybere co má rád, nebo co zkusí objevit nového. Na čtyřech scénách a dalších místech se toho děje opravdu tolik, že nevnucujeme nikomu jeho neoblíbený šálek kávy. Budeme také vyrábět žánrové vizuály k festivalu, které mají oslovit různé skupiny lidí.

Budou jednotlivé stage zaměřené vždy na určitý žánr?
Jak už jsem zmínil, novinkou bude obří taneční stan, na ostatních scénách se budou střídat ucelené bloky. Například jedna scéna v pátek o hip hopu. Ale svázat se nějakou restrikcí je letos neúnosné.

Kolik fanoušků bylo na loňském ročníku? Stoupá jejich počet oproti předchozím letům?
V průběhu let se návštěvnost stupňuje, případný pokles, který se stal předloni, může způsobit nepřízeň počasí. V loňském roce navštívilo festival více než 15 tisíc lidí.

Po tolika lidech je určitě pěkný nepořádek. Jak řešíte problém s odpadky během festivalu a po jeho ukončení?
Máme vlastní specializovaný team, který perfektně zafungoval v loňském roce a osvědčil se i na jiných akcích. Pořídili jsme i vlastní košové konstrukce a úklid bude probíhat v průběhu celého festivalu. Samozřejmě po skončení je několikadenní finální úklid areálu.

Jaká je celková ubytovací kapacita stanového městečka, které letos vyroste v Kácově? A na kolik vyjde toto ubytování?
Kapacita bude cca 5 tisíc stanů při kázni stavitelů obydlí. Opět bude v provozu NESCAFE Camp na předobjednání v předprodeji. Novinkou bude velkokapacitní úschovna věcí, což je jediná možná prevence před případným vykrádáním stanů. Další novinkou je stanování zdarma! Poplatek bude pouze v úschovně a za sprchy. Další podrobné informace budou k dispozici na www.sazavafest.cz.
O2 SÁZAVA FEST

O2 SÁZAVA FEST

Středa 30. 7. 2008 až Neděle 3. 8. 2008
Předprodej od 790 Kč, na místě 1000 Kč
Vystupují:
Roni Size & Mc Dynamite (UK), Sister Bliss (UK), Makoto & Mc Deeizm (JAP/UK), Transglobal Underground, The Skatalites, Sudhy Kheterpal, Sean Kingstone, Yaz Alexander (UK), Camouflage, The Young Gods, Di Grine Kuzine (GER), Client (UK), Pantéon Rococó, Chinaski, Kryštof, Monkey Bussiness, Sto zvířat, Wohnout, Vypsaná Fixa, bratři Ebenové, Jiří Schmitzer, Gaia Mesiah, Pražský výběr, Gipsy.cz, Guločar, Clou, Blue Effect, Anna K., Kamil Střihavka, Michal Pavlíček s Bárou Basikovou, akustická Lenka Dusilová a Petr Spálený, Peha, Polemic, Horkýže Slíže či Meky Žbirka Airfare, Mňága a Žďorp, Medvěd 009, Tleskač a mladičká Ewa Farna, Raidem, Dan Cooley, Loutka, Josef Sedloň, Tibi, Bo.dan, Jimmy Van M, Roman Rai, Nitrous, 2K & Sweg a Deadly Vipers a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |