FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Colours of Ostrava hlásí další novinky

Colours of Ostrava hlásí další novinky
21. 04. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Do programu Colours of Ostrava přibyly další velmi zajímavé zahraniční kapely, jejichž stylový rozsah sahá od kytarovek (Dandy Warhols) přes divokou balkánskou tančírnu (Shantel & Bucovina Club Orkestar), legendy reggae (Tosh Meets Marley) až po francouzsko-alžírský rai (Les Boukakes).
K velkým hvězdám budou patřit především američtí Dandy Warhols, k jejichž velkým fanouškům patří Trent Reznor, Robert Smith nebo už nežijící leader punkových klasiků Clash Joe Strummer. K přiznanému okouzlení Velvet Underground, The Byrds, Cars, Beatles, My Bloody Valentine, Neil Youngem nebo Beach Boys přidali Dandy Warhols ironicky humorné, lehkou absurditou poznamenané texty a soustředili se na výrazné melodie směřující k jakémusi psychedelickému popu. Alba jim produkují Simon LeBon od syntezátorových hrdinů 80. let Duran Duran s Evanem Dandem z kytarových Lemonheads. Dandy Warhols dokáží napsat totálně chytlavý hit „Bohemian Like You“ i vyžít se v psychedelických mlhovinách artrockového opusu „Nietzsche“.

Divokou horečku balkánské noci nabídne divákům německý DJ Shantel se svým Bucovina Club Orkestarem. Držitel prestižní ceny BBC Awards for World Music reprezentuje nejmodernější odnož fenoménu balkánských dechovek: taneční party s remixy rómských kapel z Balkánu za účasti hudebníků ze skupin Taraf de Haidouks, Mahala Rai Banda nebo Boban i Marko Marković Orkestar. Shantel zmaximalizoval už tak horečnatý zvuk a zabijácké rytmy. Pomohl jim vstoupit do 21. století. Oproti jiným, Shantel v žádném případě rómské hudebníky lacině nezneužil pro svou slávu. Přestože v remixové podobě, vše probíhá za jejich spolupráce a účasti. Na jeho práci například navázali newyorští Balkan Beat Box nebo naposled bosenské trio BalkanBeats Berlin.

Na Colours of Ostrava si přijdou na své i ctitelé reggae. Se svým jamajským projektem Tosh Meets Marley přijede basista Fully Fullwood, souputník Boba Marleyho a Petere Toshe. Uslyšíte nesmrtelné hity, roztančíte tělo vzpomínkami. Do kapely pozval Fully Fullwood muzikanty, nad jejichž jmény se tají dech a vlastně máte pocit, že se vám do obýváku nastěhoval nejen Bob Marley s Toshem, ale i The Mighty Diamonds, Black Uhuru, Dennis Brown, Gregory Isaacas, Wailling Souls, U-Roy, Joe Higgs, Alpha Blondy nebo Wailers – Junior Marvin, Tim Chin, Vince Black, Jawge Hughes, Georges Kouakou, Claudio Peppe a Karl Wright.

Les Boukakes z Francie rozhýbají diváky energií nadupaným rai´n´rollem, na který tančí samotný Robert Plant. Pokračovatelé díla alžírského rebela Rachida Tahy a punkových Mano Negra, bývalé kapely Manu Chao. Odraz reality přistěhovalců z předměstí francouzských velkoměst: název Les Boukakes je totiž fonetický přepis dvou nejhrubších rasistických nadávek. Sedm mladých kluků – Francouzi, Tunisan, Alžířan, Ital, Korsičan – představuje multikulturní srážku měnící se v přátelství, důkaz, že současná hudba se obejde bez hranic a rock nepozbyl své platnosti. Severoafrické rytmy splašené kovovými kastanětami marocké gnawa music, darboukou a navrch bicími zbavují publikum smyslů, elektrická kytara s wah-wah pedálem jím s ostrými riffy prochází jako nůž máslem, klávesy se za moment rozhoupají do reggae a ve vzduchu je cítit napětí, že tenhle večer bude stát za to, o čemž vás přesvědčí francouzsko-arabsky zpívající a rapující Bachir Mokhtar přivlastňující si každý centimetr pódia.
COLOURS OF OSTRAVA

COLOURS OF OSTRAVA

Čtvrtek 10. 7. 2008 až Neděle 13. 7. 2008
Předprodej 890 Kč, poté za 960 Kč
Vystupují:
Sinéad O´Connor, Lou Rhodes, Jan Garbarek a band, Habib Koité, Happy Mondays, Trilok Gurtu, Hawkwind, Inga Liljeström, Daby Touré, Koop, Sergent Garcia, Noa, Maria Kalaniemi, Craig Adams, The Higher Dimension of Praise, Dandy Warhols, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Tosh Meets Marley, Les Boukakes, Iva Bittová a George Mraz, Dan Bárta, J.A.R., Lucie Bílá, Hypnotix, Priessnitz, Xavier Baumaxa a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |