FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Semtex Suncastle letos možná naposled

Semtex Suncastle letos možná naposled
10. 09. 2007   |   Autor: Ondra   |   Komentáře (11)
Možná to zní trochu nadneseně, ale pokaď jste navštívili alespoň jeden z ročníků tohoto festivalu, dáte mi za pravdu, že by se mu dalo přezdívat druhý Hradhouse. V historii to bylo již po čtvrté, co se na Svojanovském hradě rozezněly elektronické beaty avšak nemilé události v závěru daly otazník nad jeho dalším pokračováním.
Nechci srovnávat festivaly Suncastle a Hradhouse, spíše bych chtěl upozornit na to, že když se opravdu chce, dá se s nevelkým počtem financí, zato však s velkým odhodláním, udělat kvalitní festival s nezaměnitelnou atmosférou. Nemilá událost, která se však stala takřka v závěru a o níž se dočtete na konci reportu možná zapříčinila, že letošní ročník byl bohužel ten poslední. Nejdříve ale to pozitivní. Největším lákadlem je samozřejmě místo. Lokalita Svojanovského hradu, ke kterému přijíždíte po úzké asfaltové cestě a jenž je obklopen vysokými lesy, je naprosto úžasná. Parkovat se zde dalo buď podél příjezdové cesty, nebo, jestli bylo místo, na parkovišti hned u vstupu do hradu. Už při příjezdu na nás u hlavní brány "vybafl" nafukovací půlkruh hlavního sponzora, což na druhou stranu vyvolávalo pocit, že jsme opravdu na festivalu.

Bez problémů jsme se přes ochranku dostali dovnitř (lístek v předprodeji stál pouhých 199 kč!), do rukou dostali mapky festivalu a začali prozkoumávat terén. Co se týče počtu návštěvníků, v době,kdy jsme dorazily (cca 01:30) jich mohlo být něco málo přes tisíc. Oproti minulému ročníku prý tak poloviční návštěvnost, za což mohlo zřejmě špatné počasí, tou dobou panující nad celým územím České Republiky. Naštěstí nad festivalem zatím spadlo jen pár kapek. Jedinou výhodou bylo, že jsme se nemuseli prodírat mezi houfy lidí a na každém ze tří pódií se dalo bez problémů tancovat. První “Puschkin Break Stage“ byla pár kroků od vstupu do hradu a již podle názvu na ní celou noc zněly zlomené beaty. Perfektně zastřešená, zvukově vyladěná, světelně doladěná a s originální projekcí přímo nabádala k tanci. Velice mě potěšily našlapané sety jak Mufflera, tak po něm nastupujícího Reverba. Atmosféra - úžasná.

Jenže Semtex Suncastle, to je festival o několika stylech a tak jsme se po směrových šipkách začali přesouvat na hlavní “Futuristic Main Stage“. Cestou podél hradebních zdí jsme se mohli pokochat celým panoramatem hradu, který byl úžasně osvětlen. I to přidávalo na jedinečnosti místa. Na hlavní zrovna zakončoval svoje live vystoupení polák Jacek Sienkiewicz. Na jeho inteligentní taneční techno (zde bylo slyšet, proč si ho u Cocoon R ecordings tolik váží), které kouzlil ze svých mašinek, tancovalo odhaduji přes 800 spokojených návštěvníků. Bohužel jsem neslyšel před ním electro hrající Machine Funck, ani Loutku, ale podle dotázaných prý hlavně Loutka zahrál skvělý set. Holt, ten dědula stále ještě umí. Opět musím pochválit perfektní zvuk, světla a projekci. Celé nádvoří, kde byla stage posazena, působilo naprosto úchvatným dojmem. Po Jacekovi nastoupil Toky, který si svůj čas vyměnil s brněnským Hydrophonicem. Jak už je u Tokyho zvykem, s lidma se moc nemazlil a tak při jeho setu zde byla atmosféra opravdu rozjetá. Využil jsem toho a stačil navštívit stánky s pitím a jídlem, nebo originální čajovnu. Po té jsem ještě stihl sejít po schodech na, pod hradbami umístěnou, třetí “Mystic Stage“. Zde se hrála líbivá elektronika, od ambientu přes minimal až po electro. Zpátky na hlavní jsem se vrátil, když už Tokyho střídal Hydrophonic. Svým tanečním technem si dokázal udržet ještě početnou tancující skupinu. První, zlomená, stage také naznačovala, že se zde bude lámat až do pozdních ranních hodin.

V tu dobu však začalo nad hradem pršet, což necelá polovina návštěvníků vyřešila úprkem do aut a domů. Zastřešená technika naštěstí dál umožňovala v celku hladký průběh, bohužel zde nastal jiný problém. Několik osob nerespektovalo výstražné pásky, dělící trasy podél hradeb od hradebních zdí. Výsledek byl takový, že dva lidé spadly z hradeb přímo na plac před “Mystic Stage“. Těžce zranění byli stabilizováni záchrannou službou a následně odvezeni do nemocnice. Tato událost vedla k ukončení produkce nejdřív na “Mystic Stage“, následně byla ukončena hudební produkce i na ostatních pódiích. V kombinaci se silným deštěm, který se v tu dobu nad hradem přehnal, to bylo nemilé zakončení jinak velmi povedeného festivalu. Organizátoři nyní zvažují další možnosti bezpečnostních opatření na hradu, jedná se prý dokonce i o tom, zdali v dalších ročnících pokračovat. Vzhledem k jedinečnosti místa i celkové atmosféry si myslím, že by to byla obrovská škoda! Co si o tom myslíte vy?
SEMTEX SUNCASTLE

SEMTEX SUNCASTLE

Pátek 31. 8. 2007
Předprodej 199 Kč
Vystupují:
Jacek Sienkiewicz live (PL), Muffler (FIN), Loutka, Toky (SK), No Money, Machine Funck, Pixie, Milosh + Skank aka Milkshake (SK), X.Morph, Hydrophonic, Subsist, Elektrabel, Reverb, Clara Bailar, Blulajta, Joshek, Flower, Voodoo Piet + Sven Lucious live, e-li a Mc myussa, Trick vs Funk Halen, Petr Eco, Axiom, Czermis, Ambient drift, Oci, Newmi live, Ixer, Carl King, Rivendel, Tin Tin, Devyb
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
šerynka | 26. 03. 2008 | 05:37:24
Tak to každopádně...souhlasím se všemi...jen tak dál...je to parádní fesťáček...doufam, že se tam všicí zase sejdem...
No name | 13. 09. 2007 | 05:09:31
Musi bejt dalsi suncastle..nenechte se odradit ..delate to mooc odbre..diks
joshek | 12. 09. 2007 | 07:22:04
názor pořadatele

Uvidíme! :)
Ondra | 11. 09. 2007 | 04:56:58
suncastle

Chápu pořadatele, pokaď přemýšlejí i o definitivním ukončení Suncastelu na Svoajnově. Stačilo málo a ze zraněných mohli být mrtví. Prý jsou všichni naštěstí v pořádku! Měl jsem hrát na afterparty, která samozřejmě nebyla, což je nic oproti tomu, zda na festivalu umírají lidé. Pokaď příští ročník bude, všem doporučuju, více domáčtější prostředí těžko jinde naleznete. Celou situaci budu sledovat, jakmile se od pořadatelů dozvím nějakou zprávu, ihned ji zveřejním...
sisi | 11. 09. 2007 | 03:53:43
to obsession

http://www.poslouchej.net/autor-2-Ondra.html Ondra jeden z členů naší party.
Rishule | 11. 09. 2007 | 02:04:00
Neo

to že tam popadali lidi neni duvod k ukonceni? spadlä baba, prijeli hasici. dojeli. spadl dalsi koren, museli prijet znovu...myslis ze tam chteli aby nekdo zkapal?
Rishule | 11. 09. 2007 | 02:00:08
stačí přikupit pořádne zátarasy...

Na Svojanově sem byl letos poprve an echapu, proč sem tam nebyl už předtim! geniální hrad, brutus apec na dnb i hlavnim...je pravda že tam bylo moc překopanych lidi( ja byl přejetej moc pivama), tudiž byl opravdepodobne, že tam nekdo slitne nekam dolu...Ceny byly vyložene studentske jen to počasí, ale aspon že nezačlo pršet driv jak o 4, jinak by to utli o pulnoci. Hradhouse past, Suncastle up
Neo | 11. 09. 2007 | 12:47:03
Myslim, ze parties v halach je uz dost, tak proc balit kufry hned po druhem rocniku na tak krasnem miste?? Tech lidi je mi lito, ale nemeli tam bohuzel co delat a neni to duvod k ukonceni festivalu. Mozna to jen lepe zabezpecit, aby tam opravdu nikdo nelezl...
Lobo | 11. 09. 2007 | 12:13:29
Nezabalit!

Suncastle - vysoce kvalitni festival, rozhodne v nem pokracujte, podle me lepsi nez hradhouse .) See ya next year!
obsession | 11. 09. 2007 | 11:36:19
Tohoto festivalu by byla opravdu škoda. Mrzelo by mě, kdybych ho ani jednou nezažila. Doufám, že to budu moci příští rok napravit. Mimochodem - tenhle článek je čí práce? Je výborně napsaný.
Maxo | 11. 09. 2007 | 09:15:34
Bola by to škoda.

Bola by to škoda neuskutocnit dalši ročník.

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |