FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Skipworker: Mácháč jsem vymyslel sám

Skipworker: Mácháč jsem vymyslel sám
13. 08. 2007   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Ještě než se začnete stěhovat na Mácháč, máme tu rozhovor s jedním ze zakladatelů mejdanu Mácháč na stejnojmeném jezeru, který pravidelně probíhá na konci letních prázdnin. Skipworker navíc nyní zažívá změny, kdy se z techno hudby vrací k tech-housu, takže o zajímavá témata je zde postaráno.
Kdo přišel jako první s nápadem udělat party na pláži u Máchova jezera?
Nahrávka na smeč. Jasně, že já ale to je trochu ohraná písnička. Mácháč jsem vymyslel sám, asi z velkého nadšení a touhy udělat na tomhle jezeře mejdan ve spojení s vodou a tou scenérií.. tenkrát ze mě mluvilo nadšení a touha změnit svět. Gabo měl tehdy podobný vize a jsem dodnes nesmírně rád, že jsme toho spolu ve své době dokázali tolik.

Pravidelně se podílíš na organizaci festivalu Mácháč, kolikrát jsi vlastně na téhle akci hrál?
Myslím, že včetně letoška celkem třikrát. 1999, 2004 + 2007 a až do roku 2005 to bylo v kombinaci s tvrdou pracovní rutinou, byla to škola..častokrát chyběla pohoda a klídek na koncentraci na set, to bylo něco, co jsem hrozně záviděl kolegům, kteří si přijeli „jen“ zahrát.

Když vidíš, kolik práce je s festivalem pro několik tisíc lidí, dovedeš si představit, že by ses o podobné záležitosti staral v Glastonbury, které letos očekávalo 163.000 návštěvníků, přičemž zájem byl o 400.000 vstupenek?
Jasně, tady bych totiž dostal na starosti pouze konkrétní věc a o tu bych se staral - samozřejmě s přihlédnutím na nutné improvizace navazující na nenadálé situace. Vždycky jsem ale trochu nesvůj, uvědomuju si totiž určitou odpovědnost za ty, kdo se tam přišli pobavit atp. .. na druhou stranu ten pocit kdy máš pod sebou tisíce spokojených lidí si je třeba taky užít a jako pořadatel nebo jeden z nich je to v tu chvíli super satisfakce, čutorka, kterou si prožiješ se všema těma lidma, pohltí tě to..

V rozhovoru, který jsme spolu vedli poměrně nedávno jsi prozradil, že končíš s technem a vracíš se k house a tech-house, které jsou Tvému srdci bližší. Nepředpokládám, že by se na tom něco změnilo, ale zajímá mě, jak se po dekádě nakupování a hraní techna, díváš na současnou house produkci? Máš výhodu odstupu, takže když porovnáš muziku, která vycházela ve druhé polovině devadesátých let s tou současnou.
Od doby, kdy hraju znova house, objevuju desky, který jsem v období techna „prospal“. Jak říká kamarád Martin Ježek, roky 2000 až 2005 byly nejlepší a nejvyzrálejší dobou house music, pominu-li devadesátá léta a vznik těch (v taneční muzice) nejzásadnějších nahrávek. V té době už hodně postoupila technologie zvuku a tak se dělal house nesmírně groovy s prvky živě nahrávaných percussions a vokálů. Dneska se do toho míchá zvuk electra a zřídka kdy je to podle mě ve prospěch věci. Dnešní house je dost ubzučenej ale i v tom si najdu svoje protože mám takovou zásadu – neuzavírat se novým věcem i když už dávno vím, jakej zvuk a styl house music je mi nejbližší.

V tom zmiňovaném rozhvoru jsme také narazili na téma, svého času velmi dobře známé, klubovky Rentgen, kterou jsi pořádal v Posilovně v Mnichově Hradišti. Díky Tobě se tam vystřídala kompletí domácí house i techno špička, zahrát si dokonce přijeli Inland Knights a holandská legenda Jay Dee. Nechybí Ti pořádání akcí. Neuvažoval jsi o vzkříšení Rentgenu?
Ne. Posilovnu dnes provozuje někdo úplně jinej a jeho představy o akcích tohoto druhu jsou dost odlišný od mých i když je to i dobou. Dneska je už málo kluberů v pravém slova smyslu a lidi přesycený počtem Macdonaldů, multikin, diskoték ale i klubů a když už na akci přijdou, jdou vlastně do divadla na trendy dj´s a velkolepou show ukázat se s kočkou, pěknou károu a z posilovny vypracovanými bicepsy. Rentgen byl mejdanem pro lidi který šli na atmosféru a na Techno. Rentgen splnil co měl a na rozdíl od řady promoterů nebudu dělat něco za každou cenu ve snaze vydělat peníze nebo se přiživit na vyčpělé akci kde se budu dívat na děti, který vlastně vůbec nevědí co je to techno. To nebylo smyslem Rentgenu.

Zpět ke Tvě stylově proměně, která vlastně není zas až tak zásadní, protože pokud vím, Tys hrál současně s technem i house a je třeba říci, že vždycky výborně. Jenomže v té dnešní neuvěřitelné záplavě stylů, žánrů, pod žánrů, odnoží a bůh ví čeho, už se někdy stěží pozná, co je tech-house a co normální house, nebo progressive a trance. Jaký druh house music budeš hrát Ty?
Budu hrát hlavně party house tak jak si představuju že by se na Mácháči mělo hrát. Vesele a tanečně .. teda doufám, že to tak budou brát i lidi. Možná trochu electro house ale určitě i disco house. Těžko zařadit kousky, který mám na cd, vynilu a v uších.

Na Mácháči 24.8. bude ještě techno, nebo už uslyšíme nového DJ Skipworkera?
Nechci hrát techno, budu hrát buď house nebo electro. Nebudu hrát tak jako v éře Rentgenu, jsem přesvědčenej, že není dobrý hrát dokola jen známý a chytlavý hitovky. Vždycky jsem měl touhu seznámit lidi s novým a zajímavým zvukem, ne přehrávat hitovky pořád dokola koukat, jak na to jako stádo skáčou stejně jako před pěti a více lety..občas dobrý - desku, dvě ale ne stylově pořád stejně, to mě silně neba.

Největšími lákadly devátého ročníku Mácháče jsou bezesporu Carl Cox a Josh Wink. Posloucháš hudbu těchto pánů? Hraješ jejich desky? Líbí se Ti jak hrají?
Jsou to legendy a vždycky se mi líbilo jak hrají a v celku ani proti jejich deskám nemám větší výhrady. I když nutno podotknout, že Coxova diskografie zrovna perlami neoplývá, jako dj je super. Na Joshe se těším protože jsem ho dlouho neslyšel, naposledy snad někde na Open Air Field??

Když nebudeš chtít, tak na tuto otázku neodpovídej. Já se prostě musím zeptat, jak vzniklo Tvoje vynikající DJ jméno? Já už jsem původ toho svého vysvětlovat asi milionkrát, takže vím, že to může být otravné, ale jde mi o to, že po pseudonymu Silverscreen, je právě to Tvé jedním z nejlepších, co znám.

Díky! Dneska bych se samozřejmě jmenoval jinak .. třeba George Marešfold (abych se přiblížil trendu tranceových celebrit a snad byl i lépe prodejnej) nebo .. East Boy George .. nebo .. Fatboy Slim (kdyby mě nepředběhl Norman). Taky jsem úplně vážně přemýšlel o pseudonymu Artur Doctor… a dodnes mi to nepřijde úplně blbý. Nakonec, občas si mě na akcích podle příjmení pletou s Leošem Marešem což mizí ve chvíli, kdy se na mě podívaj samozřejmě .. a teď mne napadl ještě pseudonym DJ Město aby ta záměna byla dokonána. Skipworker vymyslel kamarád Bořek kterej kdysi v Mladý Boleslavi před jednou akcí prohlásil něco jako – „ty voe, přece nemůžeš bejt pořád jak trouba Jirka Mareš, musíš se odlišit“ .. a tak dlouho běhal v lokálu za barem se slovníkem, až to vymyslel a tak jsme si plácli.

Na závěr pozvi několika větami všechny, kdo ještě váhají, na 24.8. na Mácháč. Proč by měli přijet?
Protože je to Mácháč a je jen jednou za rok a s Carlem Coxem a Joshem Winkem možná jednou za život.. navíc si na takovouhle akci snad každém dj připraví to nej, protože nebudu současně ještě pracovat tak se na to tentokrát těším opravdu moc! Samozřejmě se vůbec nejvíc těším na vás, tak doražte -))
 
MÁCHÁČ

MÁCHÁČ

Pátek 24. 8. 2007
Předprodej 399/499/599/699 Kč, na místě 799 Kč
Vystupují:
Carl Cox, Josh Wink, Lucca a Michal Pavlíček, Lee Dagger, Adventures Close to Home, Get Shakes, Gavyn Mitchell, Philipp Straub, Loutka, Martin Gredner, Kaisersoze, Formi, Tripmain, Skipworker, Chmiel , Marty Crow, Lafayette, Bon Finix
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |