FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

České Hrady.CZ navštívilo celkem 24.000 lidí

České Hrady.CZ navštívilo celkem 24.000 lidí
06. 08. 2007   |   Autor: samantha   |   Komentáře (0)
O uplynulém víkendu ukončil své putování na hradě Bezděz festival České Hrady.CZ, který probíhal od 13. července, vždy v pátek a sobotu na čtyřech hradech v různých regionech České republiky. Na Bezděz se nakonec sjelo 6 500 lidí, letošní třetí ročník Českých Hradů.CZ tak navštívilo dohromady 24 000 hudebních fanoušků.
O prvním srpnovém víkendu se sjeli další účastníci unikátního letního hudebního projektu České hrady.cz, tentokráte do Máchova kraje na hrad Bezděz. Zřícenina tohoto hradu byla poslední putovní zástavkou a ukončila tak velmi úspěšné tažení po čtyřech různých hradech a krajích země české.

Po Točníku, Kunětické hoře a Švihově přivitala i zřícenina hradu Bezděz na Českolipsku špičky české hudební scény. Do malé vesnice se stejnojmenným názvem se sjely tisíce hudebních fanoušků nejen z okolí. Zaparkovaná auta podél silnice téměř zablokovala vjezd do vesnice a tak se muselo šlapat půl druhého kilometru k hlavní silnici.

Páteční podvečer byl v režii jmen jako Lenka Dusilová, Jiří Schmitzer a Xavier Baumaxa, jejichž prodlevy vyplňovala příjemným latino jazzem skupina Maradona Jazz. Miniaturní nádvoří Bezdězu bylo do posledního místa obsazeno nadšenci, které neodradil ani výstup na hrad, který si už tak sám o sobě zasloužil jakékoliv ocenění, jenž pro většinu z nich byl chlazený zlatavý mok. Ovšem velmi vtipně působilo nejen sem tam nějaké to zakletí při strmé cestě vzhůru, ale také to, když vás ve finální zatáčce před vrcholem předehnal potápěč s nafukovacím člunem na zádech v těsném závěsu za břišní tanečnicí, kteří se vydali za nelítostným bojem o nejlepší masku. Přestože malé prostory hradu byly zaplněny, bylo vidět, že hlavní nápor je nasměrován až na následující sobotní den.

Již od sobotního rána to vypadalo na krásný letní den bez dešťových přeháněk, které postihly loňský ročník. Hrát se v podhradí začalo přesně s úderem dvanácté hodiny polední a to na stage B. Na místě je velká pochvala pro organizátory, kteří systémem plynulého přesunu mezi scénami A a B zamezili čekání na další vystoupení. Jednotliví vystupující měli vždy hodinu na přípravu zvukové aparatury, zatímco se hrálo na druhé scéně. Stejné hvězdy jako vystupovaly na předchozích hradech, tak měly svojí hodinovku taky na Bězdězu. Jedinou změnou v programu byl problém s vystoupením PSH, kteří měli nejprve půlhodinové zdržení kvůli dopravě a poté se přišli omluvit za nefungující kabely, kvůli nimž museli své vystoupení bohužel zrušit.

Zajíce, srnky a jeleny tak v podhradí vystřídala Aneta Langerová, Vypsaná fixa, Wohnouti, Indy a Wich, famózní show moravského sehraného Kryštofa, nějvětší hitovky přidal Divokej Bill a Gaia Mesiah. Problém s ozvučením nastal teprve před půlnocí ústeckým UDG, kteří i přesto předvedli unikátní vystoupení i díky jejich bubeníkovi Jugymu, který se před první písní vysvlékl do spodního prádla a během koncertu skočil do davu, aby unesl jednu slečnu na pódium a obdařil ji paličkou a bubnem.

Pestrost jídla nebyla tak bohatá jako na jiných festivalech, přesto byla dostačující. Ceny točeného piva byly dražší než jinde, levněji se dalo sehnat jen mimo areál. Toi Toiek bylo tak akorát a to včetně pitné vody, která došla až před půlnocí. V areálu se pohybovala i uklízecí četa, která sbírala povalující se plastové kelímky a odpadky a udržovala tak areál v relativní čistotě.

Jedinečnost festivalu spočívá nejen v kvalitní hudební dramaturgii, ale především v okouzlující a historické kráse našich hradů, která vás doslova pohltí a budete mít tak jedinečnou příležitost nechat v sobě prolnout dávné věky s modernou. V ceně vstupenky byla zahrnuta také prohlídka stálé expozice na hradech a tak se každý za odměnu mohl pokochat trochou té historie.


Závěrečná tisková zpráva
Návštěvnost čtyř historických míst - Točník ve Středočeském kraji, Kunětická hora v Pardubickém kraji, Švihov na Plzeňsku a Bezděz na Liberecku – během festivalu předčila dokonce očekávání organizátorů, kteří počítali s návštěvností okolo dvaceti tisíc lidí.

Páteční program byl vždy organizován v komornějším duchu přímo v hradních prostorách, kde vystupovala Lenka Dusilová, Xavier Baumaxa nebo Jiří Schmitzer. „Příjemnou atmosféru v těchto netradičních prostorách vždy umocňoval karneval v maskách, který se ukázal být sympatickým zpestřením,“ uvedl jeden z organizátorů Viktor Souček z agentury Riff Raff. Sobotní program probíhal vždy na dvou scénách v podhradí, kromě vodního hradu Švihov, kde proběhl z části na nádvoří a přímo vedle hradeb, za účasti předních českých kapel a interpretů jako jsou Aneta Langerová, Kryštof, Divokej Bill, Gaia Mesiah, Wohnout, Vypsaná Fixa, UDG a další. Návštěvníci měli ke vstupu na festival také vstupenku zdarma na stálé expozice hradů. „Zájem návštěvníků o prohlídky na hradech, které jsem nabídli v rámci vstupného zdarma, byl letos opravdu vysoký,“ potvrdil Michal Šesták z pořádající agentury Nedomysleno. Velký ohlas zaznamenala k potěšení organizátorů i vystoupení kapel jako Bratři Orfeové nebo Hudba Praha, dorazili i příznivci hip-hopu, kteří si mohli poslechnout například Indy & Wich nebo P.S.H..

Organizátoři uvažují, jaké kapely by se měly objevit na festivalu České Hrady.CZ v příštím roce. „Pokud mají návštěvníci nějaké tipy nebo přání ohledně interpretů, kteří by mohli na festivalu příští rok vystoupit, budeme rádi, když je uvedou v diskusi na stránkách www.ceskehrady.cz,“ dodává tisková mluvčí festivalu Martina Reková.
 

ČESKÉ HRADY.CZ

Pátek 3. 8. 2007 až Sobota 4. 8. 2007
online předprodej 150 Kč Kč
Vystupují:
Aneta Langerová, Bratři Orfeové, Divokej Bill, Gaia Mesiah, Hudba Praha, Indy & Wich, Jiří Schmitzer, Kryštof, Lenka Dusilová, Michael's Uncle, Moimir Papalescu & The Nihilists, Mother's Angels, PSH, The Tap Tap, UDG, Vypsaná Fixa, Wohnout, Xavier Baumaxa
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |