FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Rock for People přežil stěhování do Hradce

Rock for People přežil stěhování do Hradce
10. 07. 2007   |   Autor: samantha   |   Komentáře (2)
Jako jeden z nejtučnějších bodů v historii celého Rock for People se zapsal právě letošní 13. ročník největšího rockového festivalu v Čechách. Na čtyři červencové dny jen tak nikdo nezapomene, ať už se jedná o návštěvníky nebo pořadatele, kteří nakonec mohou zhluboka vydechnout a říci si: „Podařilo se!“.
Začněme s fakty, které vás někdy možná trochu překvapí: špička české i světové rockové scény vystupovala na pěti stageích – Česká spořitelna Stage, O2 Stage, Filter Stage, Mattoni Music Stage a Red Zone Stage. Neoficiální statistika návštěvnosti hlásá 20.000 návštěvníků, kteří nocovali v 7.000 stanech. Výjezdy záchranné služby do nemocnice se daly spočítat na prstech jedné ruky, přesněji byly tři a lehkých ošetření bylo cca 60. Návštěvníkům v orientaci ve festivalových změnách pomáhaly Festivalové noviny, které každý den přinášely aktuální informace od pořadatelů, postřehy návštěvníků a názory učinkujících. Plocha pro učinkující na dvou největších scénách Česká spořitelna a O2 Stage je 200 m2 a pódium bylo ve dvoumetrové výšce, která se druhý den musela snížit kvůli silnému větru a kvůli bezpečnosti učinkujích i diváků. Doprava přímo k branám Festival Parku na letišti v Hradci Králové byla zajištována kyvadlově. Kdo se bohužel do přecpaných autobusů nevešel, tak se mohl za patnáct „kaček“ svézt pomocným autobusem.

rock for people

0. den
V úterý 3. července začal takzvaný Večírek pro nedočkavé. V podvečer hráli na dvou scénách Filter Stage a Mattoni Music Stage kapely, které se bohužel nedostaly do hlavního programu, nicméně byly pro nedočkavé návštěvníky plnohodnotným „odrazovým můstkem“ do dalších festivalových dní.

1. den
Počasí ve středu bylo ještě celkem příjemné ve srovnání s dalšími dny. Navečer dokonce svítilo sluníčko a vypadalo, že si to příjemné festivalové počasí pořadatelé objednali dopředu. Do areálu se začaly sjíždět první davy lidí, u vchodu do campingového městečka i vchodu se začaly tvořit fronty a Rfp začal nabírat na obrátkách. Spřáteleným gestem přesunu festivalu z Brodu do Hradce uvedla Městská garda Českého Brodu vystoupení českého Divokého Billa, který „bojoval“ s Kryštofem na dvou největších scénách. Richard Krajčo si vystoupení zpestřil lezením po bočních sloupech pódia, ska skupina Tleskač musela zaskočit za Gogol Bordello, kteří bohužel nedorazili. Došlo k malým změnám v programu výměnou interpretů na jednotlivých scénách a chudáci cizinci zmateně pobíhali po areálu a snažili se vypátrat, co se děje. Britští |Levellers, kteří jsou na českém festivalu skoro jako doma, němečtí The Beatsteaks, kteří se ukázali jako velmi přátelští a slušní ke zvukařům a moderátorovi a kanadští Front Line Assembly využily festivalu jako možnost předvést v plné kráse průřez svými hudebními kořeny i současnou tvorbou.

rock for people

Jednoznačným číslem čísla jedna tohoto dne bylo vystoupení, zatím nejdražší v celé historii Rfp, kapely The Killers, kteří zavzpomínali na své začátky písněmi Mr. Brightside či Somebody told me, naservírovali fanouškům také ochutnávky z jejich nového alba Sams Town a davy, které se utvořili pod pódiem České spořitelny Stage dokazovaly přízeň téhle americké jedničky a to i přesto, že se jejich vystoupení posunulo téměř o tři hodiny, protože v noci zapadl za pódiem kamion s aparaturou , ale s menšími změnami a vstřícným přístupem ostatním učinkujících i diváků poté proběhlo tak jak má.

2.den
Počasí se ve čtvrteční sváteční den bohužel neumoudřilo, spíše naopak přineslo divákům bojová cvičení během niž se všichni jako na vojenský hvizd začali ve chvíli, kdy se nad Hradec přihnala další dešťová přeháňka, shromažďovat pod jakoukouliv střechu, která byla k dispozici, což v tomto případě znamenaly velkokapacitní stany a hangáry, po pár minutách mačkání, se zase jako mravenci všichni vyrojili před pódii.

rock for people

Každopáně nic nemohlo zkazit dojem z tohoto dne, byl napěchovaný samými zvučnými jmény. Určitě mezi hvězdy tohoto dne patřili rockoví švédští The Hives, kteří se již přes patnáct let snaží dělat skvělou hudbu, což také dokázali. Předvedli svěží dobu punku a melodického hard coru a po současný severský drásavý HC.

Skvěle jim sekundovala také dvojky Walls of Jericho a Sick of it all, při jejich vystoupení si fanoušci HC dozajista přišli na své. A ani česká Gaia Mesiah nezůstavala za svými zahraničními kolegy o krok pozadu. Na pódiu předvedla strhující příval energie a radost z hudby.

O2 Stage byla v tento den přehlídkou českých stálic, z nichž nikoho není třeba dlouze představovat. Anna K. bohužel musel kvůli silném dešti přerušit své vystoupení, protože zadní plachta byla silným větrem odváta, tudíž kombinace voda a elektřina nedělala příliš dobrotu. Kmenová skupina Tři sestry rozeskákala početné publikum a dala si pár kousků dokonce s Jaroslavem Uhliřem, který si letos střihnul festivalové léto a jeho jméno můžeme vidět na letáčcích mnoha letních festivalů, se své úlohy zhostil bravurně a nijak ho nerozházel pětitisícový dav, který sborovým zpěvem všechny přesvědčil, že Severní vítr je krutý...Kapela Chinaski si místo konání letošního Rfp pochvalovala a samozřejmě i popěvky této skupiny zněly jako ozvěna mezi fanoušky.

rock for people

Za zmínku stojí určitě unikátní vystoupení francouzských Puppetmastaz, kterou netvoří lidé, nýbrž „drsné“ loutky a kteří nabídli rytmickou podívanou ve stylu rapu, hip hopu a rocku. Stejně tak velmi překvapili jejich španělští sousedé The Locos, kteří například při písni o americké vládě na scénu vytáhli podobiznu sochy svobody ovšem s obličejem lebky.

3. den
Ani poslední den nepřinesl slunečné letní počasí, foukal silný vítr a nevypadalo to na velké zlepšení, odpoledne sice místy prosvitly sluneční paprsky, ale ani ty nedokázaly vysušit rozměklé bahno, které se před pódii a vůbec v celém areálu vytvořilo.

Drobnosti, které mohli nějakého nespokojeného návštěvníka „rozohnit“ tu určitě byly. Lidé si stěžovali na dlouhé fronty při vstupu do areálu, na zpětné vnášení nápojů, poplatek za pytel ve stanovém městečku a na druhou stranu na nedostatečnou kontrolu při vstupu, při níž, když jste se hodně snažili, tak jste mohli pronést dovnitř téměř cokoliv, na pátrací akce po stánku s vodou za „dvacku“....

rock for people

Ale nutno také podotknout, že i přes nepřízeň počasí a přes zrušení vystoupení Flipsyde, Gogol Bordello a Kissmet, je třeba vzdát hold organizátorům. Přesunem z Brodu do Hradce dali samotnému festivalu možnost obrovského růstu a to až do doby, kdy se ani do tohoto areálu mnohatisícový dav nebude vejít. Těžko říci, kam se v budoucnu tento nej český rockový festival pohne.
 
ROCK FOR PEOPLE

ROCK FOR PEOPLE

Středa 4. 7. 2007 až Pátek 6. 7. 2007
online předprodej 550 Kč, na místě 900 Kč
Vystupují:
Basement Jaxx, Toy Dolls (UK), The Levellers (UK), The Killers, Deti Picasso (RUS), Green Frog Feet (DE), Navel, Wickeda (BG), Mory Kanté, Schäl Sick Brass Band (DE), Divokej Bill, Clou, Anna K, Kryštof, Chinaski, Gaia Mesiah, Tři sestry, Tata Bojs, Wohnout, Vypsaná Fixa, United Flavour a další.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Samantha | 11. 07. 2007 | 02:30:13
Díky za pochvalu, moc si toho vážím, vážně! A budu se snažit vás nezklamat:o)
Obsession | 11. 07. 2007 | 11:43:41
vitam te do nasich rad sikovna slecno reporterko. Velmi dobry report.

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |