FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Ozvěny z Rock for People

Ozvěny z Rock for People
04. 07. 2007   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(aktualizováno) Rock for People má za sebou úspěšný první den. Ikdyž to chvílemi vypadalo, tak  na festivalu nepršelo. Nad Hradcem se dokonce protrhaly mraky a sluníčko začalo sušit rozměklé bahno po předešlé noci.
Den první
Kamión s technikou The Killers zapadl kousek od pódia a ke slovu se dostala i slovutná V3S. Vypadli Gogol Bordello. Tleskači se místo toho přesunuli na večer a proběhly i záměny mezi jednotlivými scénami. Lidé brali vše s nadhledem. Výkony kapel sice sledovaly mraky fanoušků, nikdo se ale nikam nehnal, ze všech vyzařovala touha dobře se bavit, dobře se najíst a napít. A o to jde.

Jak bude dneska? Sem tam vysvitne sluníčko, sem tam sprchne. Nabitý hudební program nás čeká zejména na Česká Spořitelna Stage, kde jako hlavní hvězdy vystoupí The Hives. Pokud to ovšem posluchači do té doby vydrží. Čeká je totiž smršť amerických Walls of Jericho, kterou ostřílení festivaloví harcovníci považují za jednu z hlavních hvězd celé přehlídky. Po nich vystoupí jejich krajané Sick of it All, kteří nabídnou to nejlepší ze svých HC kořenů. Komu by pak The Hives nestačili, může se ještě těšit na brilantní ztřeštěnou finskou partu Disco Ensemble.

I na O2 Stage bude dnes leccos k vidění. Ať už půjde o kmenovou kapelu Rock for People Tři sestry, španělské následovníky Ska-P The Locos nebo písničkové Chinaski.

Zmínit bohužel musíme i ty méně příjemné zprávy - dnes vypadla z programu britská kapela Kissmet. Název kapely, který v arabském originále znamená "osud", si vybral svou daň. Tragické okolnosti dvou nečekaných úmrtí spřízněných frontmanů skupiny zabránily kapele přijet. Zdrcený kapelník souboru Ron Singh nám napsal: "Ještě nikdy jsme žádný koncert nezmeškali, ale toto je pro naši rodinu opravdu závažná rána. Děkujeme pořadatelům i divákům za pochopení a pevně věříme, že vám brzy budeme moci zahrát. Uděláme vše proto, abychom se s Vámi brzy viděli."

Vyjádřili jsme rodině Singhů soustrast a podporu a pevně věříme, že se s Kissmet brzy shledáme. Možná už na zimním RFP.

"Tak už to na festivalech chodí," komentuje podobné zprávy Promotion Manager festivalu Šimon Kotek: "Kdybychom vzali jednu kapelu jako pět lidí, je to při počtu kapel na festivale něco přes 600 hudebníků. Každý z nich má blízké příbuzné, komukoli se může něco stát. Může zklamat kamión, autobus, někdo může onemocnět, zranit se. Když si tom počtu lidí uvědomíte všechny tyhle možnosti, je vlastně neuvěřitelné, že téměř všechny objednané soubory na festival nakonec dorazí. Kapely, které z nejrůznějších důvodů nepřijely, nás samozřejmě mrzí. O to intenzivněji ale již dnes jednáme s jejich managementem o náhradním termínu."

Fotoreport z prvního dne
 
Den druhý
Navzdory očekávání se ve čtvrtek počasí neumoudřilo, spíše naopak. Přesto se zatím nezdá, že by občasná studená sprška měla nějaký razantní vliv na náladu publika. Druhý den byl z hlediska hudebních zážitků opravdu výjimečný. Zcela s nadhledem zvládla situaci Anna K, která přerušila koncert kvůli silnému dešti. "Aparát je často to jediný, co muzikant má," vysvětlovala publiku pod pódiem. "Teď nám na to prší, musíme se schovat. Za chvíli jsme zase tu." A byli. V šatně za pódiem se zatím rozehříval Jaroslav Uhlíř. Ten se podle očekávání stal velmi příjemným překvapením festivalu. S naprostou grácií zvládnul pět tisíc lidí před sebou a ještě se stačil tvářit, jako by šlo o batolata. Dělání, Není nutno, Severní vítr, sborové popěvky zněly davem.

Vrchol však přišel o hodinu později, když se na scénu vyhouply Tři sestry. "Pan Uhlíř si o přestávce projel náš repertoár," hlásil Lou Fanánek: "A dohodli jsme se na společném setu." Obecenstvu spadla brada, ale vzápětí se ukázalo, že na Rock for People není nic nemožné.

Mezi tím na O2 Stage řádili Walls of Jericho. Upocené publikum nestačilo ani pořádně prochladnout, když si je vyzvedli američtí Sick of it All - to už byl kotel skutečně jaksepatří. Pak přišli švédští The Hives a s nimi i skutečný vrchol večera. Švédové přesvědčivě dokázali, že garážový sound jde výborně dohromady s image hodných chlapců.

Pokud se našel někdo, komu Skandinávci nevoněli, zašel na rozeskákané The Locos ze slunečného Španělska, které v jednu hodinu před půlnocí vystřídali Chinaski s pestrým výběrem největších hitů.

"Podle mě je to nejlepší ročník Rock for People. Obrovsky se bavím." Komentoval průběh festivalu dramaturg Petr Fořt. "Mně se tu líbí," sekundoval mu ředitel Michal Thomes: "Příští rok pojedu asi zas." Na backstage party, kterou svým DJským uměním zpestřoval Mucho, jsme pak dostali oficiální vyjádření mluvčího festivalu Šimona Kotka. "Máte ještě nějaké cíle?" Zeptala se ho reportérka České televize. "Ano," odpovídá Kotek. "Chtěl bych chovat koně a pěstovat brambory."

Fotoreport z druhého dne
 
ROCK FOR PEOPLE

ROCK FOR PEOPLE

Středa 4. 7. 2007 až Pátek 6. 7. 2007
online předprodej 550 Kč, na místě 900 Kč
Vystupují:
Basement Jaxx, Toy Dolls (UK), The Levellers (UK), The Killers, Deti Picasso (RUS), Green Frog Feet (DE), Navel, Wickeda (BG), Mory Kanté, Schäl Sick Brass Band (DE), Divokej Bill, Clou, Anna K, Kryštof, Chinaski, Gaia Mesiah, Tři sestry, Tata Bojs, Wohnout, Vypsaná Fixa, United Flavour a další.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |