FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Laura Mvula na Colours of Ostrava

Laura Mvula na Colours of Ostrava
15. 12. 2016   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Další tuzemskou premiéru připravil na rok 2017 mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava: vůbec poprvé do České republiky přijede britská soulová zpěvačka Laura Mvula, která svým ohromujícím hlasem a jedinečným talentem zaujala nejen “ostrovní” diváky a kritiky.
Absolventce klasické kompozice na konzervatoři v Birminghamu trávící mládí v gospelových sborech, předpověděla nejprve úspěch anketa BBC Sound of 2013, po vydání debutu Sing to the Moon už ale Laura Mvula nestačila sbírat jedno ocenění za druhým - opakující se nominace na Mercury Prize, Brit Awards, vítězství v MOBO Awards a Urban Music Awards a další nominace v Ivor Novello Awards nebo BET Awards. Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic a dosud oznámenými hvězdami jsou Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat a Benjamin Clementine. Vstupenky jsou v prodeji za limitovanou výhodnou cenu na www.colours.cz a v síti Ticketpro.
 

Ambiciózní a nevšední hudba Laury Mvula neodpovídá běžným soulovým, jazzovým a popovým standardům. Vzpírá se konvencím a posluchače strhává souhrnem orchestrálního napětí, nepředvídatelně vzrušujících melodií, abstraktních textů a odvážně emancipovaných myšlenek,” přibližuje její hudbu ředitelka festivalu Zlata Holušová. V Guardianu to novinář Alexis Petridis shrnul: “Někdy její skladby zněly jako pop ze slunečných 60. let, někdy jako gospel, a někdy zněly jako kdyby někdo nakrmil Swingle Singers koktejlem z halucinogenů a pak je šoupnul do zvukotěsné budky a řekl jim, aby hráli dále.”

Brilantní klavíristka Laura Mvula (po rodičích karibského původu) se hlásí k Nině Simone, avantgardním klasikům i Milesu Davisovi. Druhé, opět nesmírně úspěšné album The Dreaming Room, zastihlo nově do hola ostříhanou zpěvačku v náladě skladby Fenomenal Woman, inspirované textem Maya Angelou a radou “nebýt ženou přijatelnou pro všechny”. K čemuž ji dopomohli producent Troy Miller od Amy Winehouse a dva hudební velikáni: Nile Rodgers (Chic, David Bowie, Peter Gabriel) a spoluhráč Milese Davise, jazzový kytarista John Scofield. “Lidé zpočátku většinou říkají, že neví, kam moji hudbu zařadit. Je to soul, je to jazz, má to prvky klasiky. Je to jako otázka: ´Kdo jsi?´. Ale s druhou deskou mám pocit, jako bych svoji hudbu posunula ještě dále. Je na ní mnohem dynamičtější zvuk - používám syntetizátory a kytary. Jde mnohem více o experimentální hudbu, ale zároveň paradoxně mnohem kontrolovanější,” říká Laura Mvula.

Laura Mvula se tak definitivně stala jednou z nejvýraznějších hudebních osobností vyšlých v posledních letech z Velké Británie: zazářila v Glastonbury, stejně jako na Womadu nebo s Angelique Kidjo a Whoopi Goldberg na londýnském koncertu pro jihoafrickou zpěvačku Miriam Makeba.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.

COLOURS OF OSTRAVA

Středa 19. 7. 2017 až Sobota 22. 7. 2017
od 1690 Kč
Vystupují:
Jamiroquai (UK). Justice (FR), LP (UK), Birdy (UK), Moderat (DE), Imagine Dragons (USA), Norah Jones (USA), Laura Mvula (UK), Unkle, Booka Shade, Afro Celt Sound System, Faada Freddy, Speed Caravan, Midnight Oil a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |