FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Za týden se rozsvítí 23 instalací Signal festivalu

Za týden se rozsvítí 23 instalací Signal festivalu
06. 10. 2016   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Čtvrtý ročník Signal festivalu se bude konat od 13. do 16. října v ulicích Prahy 1, 2 a 3. Festival představí světelné instalace umělců z celkem jedenácti zemí světa, dvě třetiny instalací budou mít právě v Praze světovou premiéru.
Návštěvníky kromě uměleckých objektů a videomappingů čeká i bohatý doprovodný program složený z koncertů, workshopů pro zájemce o multimediální umění i z aktivit pro rodiny s dětmi.

Signal 2016

Letošní ročník SIGNAL festivalu se návštěvníkům Prahy i Pražanům chce ukázat v odlišném světle, než bylo to loňské. Hlavním prvkem bude různorodost a to jak v hlavním, tak doprovodném programu. Mezi třiadvacítkou instalací lidé najdou monumentální světelné objekty i působivé interaktivní instalace, které účastníky vtáhnou do dění a udělají z nich kreativní tvůrce. „Loňský ročník byl charakteristický spíše intimnějšími instalacemi, s temnějším odstínem. Letos jsme se rozhodli SIGNAL udělat barevný a různorodý. Lidé se mohou těšit na instalace prostorově velmi výrazné, které svou monumentálností uchvátí úplně každého. Čekají je videomappingy, které tuto technologii posunují opět o něco dál, i interaktivní instalace, které budou bavit děti i dospělé,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Signal 2016

Kromě samotného hlavního programu, který je tvořený instalacemi a projekcemi českých i světových umělců, si festival letos připravil i výrazný doprovodný program. Ten zahrnuje jak hudební akce, konkrétně sobotní SIGNAL Music Night pořádanou rádiem Wave a Jazz v prostorách klubu La Loca, tak akce multimediálních umělců mezi které patří například soutěž vizuálních umělců v Cross Clubu nebo warm-up vzdělávací platformy SIGNAL festivalu pro digitální kulturu, umění a technologie Transmit. Na trase pak na návštěvníky čeká Energy zóna partnera festivalu ČEZ ESCO, která nabídne fotokoutek s malováním světlem, kreativní zastávky pracující se světelnými efekty pod taktovkou SandyStation a DEPO2015 nebo workshop České televize na téma práce se zeleným pozadím v televizním a filmovém průmyslu. V sobotu ve 23:40 se pak návštěvníci mohou těšit na speciální vystoupení francouzského umělce Maotika, autora jedné z instalací festivalu, který v kopuli SIGNAL Dome předvede živé audiovizuální vystoupení.

Signal 2016

Festival loni dosáhl návštěvnosti 400 tisíc diváků a stal se tak nejnavštěvovanější kulturní akcí České republiky. I letos organizátoři doufají v podobně velkou návštěvnost a zájem. „Na festivalu pracujeme celý rok a samozřejmě naší největší odměnou je zájem a radost diváků. Doufáme, že i letos naše příznivce potěšíme a oni přijdou,“ dodává Martin Pošta. Festival se díky svým úspěchům zařadil mezi sedm projektů, které v rámci kulturní scény podporuje hlavní město Praha.

Signal 2016

„SIGNAL festival se stal jednou z nejvýraznějších akcí, které se v Praze konají a mají přesah i do zahraničí, což je pro Prahu jako město samozřejmě velmi podstatné. Proto jsme se rozhodli ho mezi top sedm akcí, které podporujeme, zařadit,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Festival svým rozsahem už dávno není jen pro Pražany, láká návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí, přičemž každý rok se v duchu své modernity snaží přicházet s novými nápady. Světelné festivaly jsou ve světě pojem a silně přispívají k atmosféře a kulturnímu rozvoji města a my jsme velmi rádi, že máme díky organizátorům ze SIGNAL Productions akci tohoto druhu i v Praze,“ doplňuje radní pro kulturu hlavního města Prahy Jan Wolf.

Signal 2016

Co uvidíte na SIGNAL festivalu 2016:

Obří humanoidi i unikátní technologie
Jedním z nejvýraznějších symbolů SIGNAL festivalu 2016 budou jednoznačně humanoidi australské umělkyně Amandy Parer. Zářící bílé postavy se pyšní výškou od osmi do dvanácti metrů a Prahu obsadí rovnou na pěti místech. Amandu Parer při jejich vzniku inspiroval animovaný sci-fi film Divoká planeta ze sedmdesátých let natočený v československo-francouzské koprodukci. Partnerem instalace je společnost Pražská plynárenská.
 


Velikost bude první, ale rozhodně ne poslední věcí, která zaujme i u instalace Monolith powered by Mercedes-Benz, za kterou stojí české studio Hyperbinary a byla vytvořena právě pro Mercedes-Benz. Čtyřmetrový světelný monolit, který bude umístěný v Pařížské ulici u hotelu InterContinental, je tvořený z více než tří tisícovek LED kuliček. Každá z nich v sobě nosí svoji programovou informaci a dohromady vypráví světelný příběh doprovázený hudbou světově uznávaného bosenského hudebníka a producenta DJ Billaina. Technologie instalace, která vizuálně připomíná hologram, je zcela unikátní a v České republice bude použita úplně poprvé.

Signal 2016

Instalace, která se objeví v ulicích Prahy, konkrétně před nákupním centrem PALLADIUM, které je jejím partnerem, již v neděli 9. října jako festivalový teaser, je Brocken 5.1. japonského umělce Yasuhira Chido. Zdánlivě obyčejná krychle má v sobě kolem šedesáti tisíc drobných děr, které umožňují do uzavřeného prostoru proudění světla. Návštěvník díky tomu může na vlastní kůži zažít vzácný jev takzvaného brockenského strašidla, který se objevuje ve vysokých horách. Instalace bude přístupná i přes den, protože je funkční i za denního světla.
 


Silné zážitky z instalací plných pohlcující atmosféry
Přestože většina instalací SIGNAL festivalu se nachází ve volném venkovním prostoru, několik z nich je indoorových a je třeba počítat s omezenou přístupností limitovanou počtem návštěvníků. Případná chvíle čekání se ale jednoznačně vyplatí. Silné zážitky mohou lidé čekat od instalace významného ruského uměleckého studia Tundra. Dílo umístěné v rozestaveném Paláci Národní v ulici Národní využívá špičkových světel české společnosti ROBE, která dodává světelnou techniku například na turné zpěvačky Beyonce a dalším výrazným umělcům. Studio Tundra na pozadí rozestavené budovy rozehraje s využitím světel a impresivního hudebního doprovodu úchvatné představení Epicenter v.2.

Signal 2016

Okolí Národní ulice bude letos poprvé významnou zastávkou festivalu. Kromě instalace studia Tundra se bude přímo na ní, konkrétně na nádvoří Akademie Věd České republiky nacházet i dílo Horizont událostí slovenského autora Dávida Sivého. Ten návštěvníky vtáhne z rušné ulice do tunelu oslnivého světla, který způsobí zajímavé emoční prožitky.

Zásadní vnitřní instalací je obří kupole SIGNAL Dome, která letos nabídne tři sférická představení. Dvě večerní, od českého studia The Macula a turecké dvojice umělců Can Buykberbera a Yagmur Uyanik, a jedno denní, za kterým stojí tvůrce Jan Šíma. Denní projekce bude na SIGNAL festivalu zcela poprvé a bude věnována především dětem. Jejím motivem je Praha za dob Karla IV. SIGNAL Dome je jedinou instalací se vstupným. Vstupenky od 75 Kč do 190 Kč jsou k dostání v předprodeji na GoOut.cz nebo v pokladně Dome na Klárově během festivalu.
 



Projekce v režii návštěvníků i ovládání světla a zvuku
SIGNAL festival pro letošek chystá tři výrazné interaktivní instalace, které jsou vhodné i pro děti. Návštěvníci festivalu si budou moci v prostorách Klementina vyzkoušet, jaké je to hrát na světelný hudební nástroj, na jehož principu funguje laserová struna Davida Vrbíka. Paprsek světla se díky nejnovějším technologickým principům při dotyku chová jako skutečná struna v hudebním nástroji – rozechvěním vytváří zvuk, který následně přirozeně doznívá.

Rozeznít zpěv i rozsvítit světlo světlušek bude možné díky dílu Light Sowers od francouzského umělce Maotika. Instalace, jejímž partnerem je společnost ČEPS, je postavena na laserech, které návštěvníci pouhým dotykem rozsvítí a dílo uvedou do chodu. Stovky ztichlých a ztlumených objektů se tak jejich přičiněním promění v živý svět cvrlikajících nočních tvorů, který rozsvítí temné kouty Vojanových sadů.

Signal 2016

Vytvořit si vlastní světelnou projekci umožní instalace amerického vědce a umělce Zacharyho Liebermana. Jeho projekt Reflection Studies si stanovil odvážný cíl – zjistit, jestli a jak dokážeme malovat světlem. Zachary Lieberman si za tím účelem připravil pro návštěvníky SIGNALu velký světelný stůl, kde nechává volnou ruku jejich kreativitě. Sami lidé mohou vyzvídat, testovat, ale hlavně tvořit pomocí světel a stínů. Stůl se tak díky nim neustále proměňuje a každý, kdo se k němu postaví, se v tu chvíli stává jeho spolutvůrcem a autorem projekce, která se tvoří na ploše před ním.
 

Videomappingy ze tří úhlů pohledu
Každoročně se největšímu zájmu těší videomappingové projekce. Letos budou mít lidé možnost vidět celkem tři. Na oblíbeném kostele sv. Ludmily na náměstí Míru se odehraje druhý díl cyklu Point Line Surface Solid od Daniela Rossy. Ten si právě Ludmilu vybral do svého seriálu čtyř architektonických klenotů Evropy, které promění v rámci svého projektu. První budovou byl Palác Parlamentu v Bukurešti.
 

Výrazné ruské studio Radugadesign, které stojí například za vizuálními show na zahájení a zakončení MS v hokeji 2016 v Rusku nebo na Zimních olympijských hrách v Soči, si připravilo videomapping na palác Kinských na Staroměstském náměstí. Výrazné barvy a tvary mappingu vychází z takzvaných „big dat“, které studio převedlo do působivé projekce.
 

Třetí videomapping vytvořilo španělské studio Tigrelab. Projekce na Michnův palác diváky provede neznámou planetou s osmi neznámými živočišnými druhy, které byly na rozdíl od těch, které známe, vytvořeny pohybem, objemem a zvukem. Projekci si lidé nejvíce užijí s 3D brýlemi, které budou před vstupem k paláci k zakoupení.

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 13. 10. 2016 až Neděle 16. 10. 2016
Vystupují:
instalace, videomappingy a doprovodný program
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |