FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Festival Trutnov 2014 se přejmenovává na Trutnoff

Festival Trutnov 2014 se přejmenovává na Trutnoff
05. 02. 2014   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Tradiční festival, kterému bude letos neoficiálně třicet let, se přejmenovává na Trutnoff Open Air Festival. Legendární hudební přehlídka, která je známa pod přezdívkou Český Woodstock, se uskuteční ve dnech 14. až 17. srpna 2014. První kapely, včetně hlavní, pořadatelé oznámí na koncertu s oslavou narozenin Johna Mayalla 16. února v Divadle Archa.
„Ze všech stran slýcháme dotazy, jestli letos festival bude, kde a kdy... Až jako poslední je dotaz na kapely. Tímto odpovídáme,“ říká Eva Navrátilová, pořadatelka festivalu. Trutnovský Woodstock je specifický i tím, že dopředu nezveřejňuje program s časovým harmonogramem účinkujících.

Trutnov - Václav Havel
Podívejte se na fotky z festivalu Trutnoff.

Proč Trutnoff Open Air?
Hudební přehlídka se od počátku devadesátých let koná v podkrkonošském Trutnově a podle něj se i od roku 1990 jmenovala. „Změna v názvu vyjadřuje to, s čím se festival potýká několik posledních let. Před osmi lety jsme se totiž poprvé dozvěděli, že radnice pod vedením starosty a současného poslance za ODS Adamce vyčlenila změnou územního plánu pozemky, kde se festival čtyřiadvacet let pořádá, k zastavění. Bylo jasné, že to je začátek konce. Dnes už jsou pozemky zasíťované a rozprodané. Místa ubývá, louky zahlcuje asfalt a každým rokem je to komplikovanější. Tam, kde byla hlavní brána do festivalového kempu, dnes již stojí první stavba – překladiště balíků s garážemi. Paradoxně ji projektovala rodinná firma jednoho z radních,“ usmívají se hořce pořadatelé. Ti si před sedmi lety našli nové místo, ale i to trutnovská radnice prodala k podnikatelským účelům. Na pozemcích měla vyrůst solární elektrárna, dodnes zde však nic nestojí.

30 let festivalu
„I přesto letos bude oslava!“ hlásí pořadatelé. První neoficiální ročník festivalu se uskutečnil již v roce 1984 ve Starých Bukách, ale rozehnala jej Státní bezpečnost.

„Když tam tehdy přijel Václav Havel s paní Olgou a zaparkovali svůj nový Volkswagen vedle oprýskaných policejních škodovek, nenapadlo je nic rozumnějšího než všech sto padesát lidí, kteří tehdy na festival tří kapel přijeli z celé republiky, pozvat k sobě na Hrádeček. Večírek tam byl dlouho do rána, zatímco my skučeli v policejních celách jak smrdutí kojoti. Tehdy ve Starých Bukách vzniklo ono spiklenecké jádro, které přetrvává dodnes,“ říká k tomu zakladatel festivalu Martin Věchet. První oficiální ročník Českého Woodstocku se měl uskutečnit následně za tři roky. K soukromému pozemku Martina Věcheta ve Volanově u Trutnova se tehdy v roce 1987 sjelo okolo tisícovky návštěvníků, ale Státní bezpečnost celou vesnici obklíčila a pořadatele pozatýkala. Tajní policisté nechali od domu odpojit proud a pozemky postříkali močůvkou. Návštěvníci byli rozehnáni. I tehdy pořadatelům pomohl Václav Havel, když u sebe na Hrádečku schoval aparaturu. „Tam už se Stbáci neodvážili. Bylo to tak konspirativní, že jsem se o tom dozvěděl až od samotného náčelníka po třinácti letech,“ uvádí k tomu usmívající se zakladatel festivalu Martin Věchet alias Geronimo. Pořadatele i festival podporoval Václav Havel i v pozdějších letech, když jeho návštěvníky například z hlavního pódia vyzval, aby si nekupovali sirky ani pomazánky v případně vzniklém supermarketu na Bojišti, nebo když vyjádřil obavy „aby festival nezničila městská zástavba stejně tak jako pražské jaro tanky varšavské smlouvy.“

Narozeninový večírek – John Mayall oslavuje
Pořadatelé k letošním neoficiálním třiceti letům oznámí první kapely na koncertu Johna Mayalla, který se koná v neděli 16. února pod názvem Trutnoff in Archa v pražském divadle Archa. Koncert je oslavou Mayallových osmdesátin a pořadatelé budou chtít do divadelního prostoru přenést vyhlášenou spikleneckou a přátelskou atmosféru festivalu. John Mayall vystoupil v loňském létě na trutnovském Woodstocku, kde v předvečer festivalového koncertu slovo dalo slovo a pořadatelé se s kapelou v lokále domluvili, že Johnovi v Praze připraví narozeninový večírek. „Je to vlastně samozřejmost a povinnost uspořádat takové narozeniny a koncert tomu, jenž inspiroval vznik festivalu, a nepřímo stál u jeho zrodu,“ říká zakladatel nejstarší open air hudební přehlídky v zemi Martin Věchet alias Geronimo.

Dodal: Eva Navrátilová, Geronimo Agency

TRUTNOFF

Čtvrtek 14. 8. 2014 až Neděle 17. 8. 2014
od 1200 Kč v předproedji
Vystupují:
Patti Smith (UK), Ska-P (ESP), Tinariwen (Afrika), Elijah Wood - Wooden Wisdom & DJ Fitz, Crystal Fighters, Boban & Marko Markovič Orchestra, N.O.H.A., Plastic People of the Universe, Doctor Victor, Polemic, Visací zámek, Hentai Corporation, Imodium, Krucipusk, Mňága & Žďorp, Pavel Fajt, Please The Trees, Prague Conspiracy, Sto Zvířat, The Velvet Underground Revival, Garage & Tony Ducháček, The.Switch,Jiří Schmitzer, Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá, Poletíme? a další
Koupit vstupenky online
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |