FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Budějovický majáles již za několik dní

Budějovický majáles již za několik dní
21. 04. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Za necelý měsíc se metropole jižních Čech opět promění ve středobod kulturního dění. Desátý ročník Budějovického Majálesu bude probíhat 6 dní a ožije doslova celé město.
Po vzoru loňského ročníku festival odstartuje v pondělí 6. května velkolepé zahájení na náměstí Přemysla Otakara II. Vloni si návštěvníci užili videomapping, letos se mohou těšit na unikátní holografickou projekci na vodní stěnu, tentokrát přímo u největší dominanty budějického náměstí, Samsonovy kašny. V průběhu týdne bude na výběr z nepřeberného množství programu pro milovníky hudby, divadla, přednášek a diskuzí, filmu i workshopů. V pátek proběhne tradiční studentský průvod masek městem, jež je největším podobným průvodem v ČR a do kterého se podle očekávání i letos zapojí přes 3200 účastníků.

Pozornosti diváků by během festivalového týdne jistě neměla uniknout Berlin stage, kdy se během pondělí a úterý v malý Berlín přemění taneční prostor Kredance. Nabídne přednášku o graffiti s přední českou umělkyní této scény Sany, výstavy, módní přehlídku s bleším trhem i zástupce hudební (DJ Tvyks) a filmové berlínské tvorby. Z divadel se mohou letos návštěvníci těšit na představení Sólo pro Lu Divadla Archa, které se v Budějovicích představí vůbec poprvé, experimentální monodrama Valentýn pražského performera a mima Petra Krušelnického, představení sou boru Divadlo T601 studentů DAMU nebo brněnský soubor BURANTEATR. Chybět nebudou ani autorská čtení (David Jan Žák, Irena Dousková a další) či představení Jihočeského divadla ani tradiční přehlídka amatérských divadelních souborů. V průběhu týdne proběhne i další nedílná součást Majálesu, Dark side of Majáles, kde letos vystoupí během dvou dní 26 převážně studentských kapel. Bez nadsázky lze říct, že i tato stage má svou hvězdou a to Mydy Rabycad, první českou electro-swingovou kapelu.

Co se týče přednášek a diskuzí, nabízí jich letos majálesová dramaturgie opravdu mnoho. Tradičně bude možné cestovat prstem po mapě díky cestovatelským besedám a to například do Bolívie, Íránu nebo pěšky z Čech až do Říma. Skvost mezi besedami v programu představuje přednáška Vladimira 518 na téma knihy Město=Médium a skloubení veřejného a reklamního prostoru jako místa k životu. Chybět nebude ani piknik v režii CBA, který stejně jako vloni umožní všem příchozím diskutovat otázky spojené s veřejným prostranstvím města.

„Na festivalu mě nejvíc fascinuje to, kolik lidí se do něj zapojuje. Mladí lidé jsou nadšeni do jeho organizace, významně nám pomáhají i místní podnikatelé a Město, bez kterých by festival nešel zrealizovat. Díky tomu se z Majálesu stává komunitní projekt." říká o Budějovickém Majálesu Ladislav Zibura, který se letošního ročníku již počtvrté účastní jako pořadatel.

Zapojení diváků po projekcích umožní i filmová dramaturgie, která jako hosta přiveze například Olgu Sommerovou. Co se týká filmů, Majáles nezapomněl ani na motorizované filmové fanoušky a i letos pro ně chystá autokino!

Hudební program přinese stejně jako vloni dvoudenní open-air stage, koncerty budou probíhat i v přilehlém šapitu. Jednou změnou ale tento koncept prošel. Z důvodu eliminace nočního hluku organizátoři rozhodli o přesunu pátečního a sobotního programu ze Sokolského ostrova přes řeku směrem ke Sportovní hale. Na Sokolském ostrově, kde se prozatím vše odehrávalo, bude od pondělí do čtvrtka postavena kavárna, kde budou probíhat divadelní představení, projekce filmů, přednášky a koncerty. Po úspěchu loňského odpoledne pro děti se to letošní bude konat ve středu přímo vedle kavárny a k vidění budou mažoretky, žongléři, kejklíři, vystoupení dětských sborů a oblíbené Divadlo Víti Marčíka.

Ale teď již k tomu, co diváky zajímá asi nejvíc, a to program dvoudenního open-airu tentokrát především na Borovka stagi u Sportovní haly. Letošní hudební dramaturgie bude opravdu bohatá a opět sází na neokoukaná jména. Kromě toho nejlepšího z tuzemské hudební scény (Vladimir 518, Lenka Dusilová, Floex, Ventolin, Prodavač, Kyklos Galaktikos, Wild Tides a další) přiveze Majáles až z Japonska místní indie hvězdu Shugo Tokumaru s kapelou, z USA přijedou The Sidekicks a Hop Along!, z Británie pak třeba avantgard-hiphop trio Young Fathers. Milovníkům reggae udělá jistě radost keňský hudebník Fireson, milovníky vážné hudby zas jistě potěší koncert Orchestru opery Jihočeského divadla pod taktovkou argentinského dirigenta Maria de Rose.

Další účinkující budou postupně zveřejňováni na webových stránkách festivalu na adrese www.budejovickymajales.cz.

Dodal: Barbora Kočvarová

BUDĚJOVICKÝ MAJÁLES

Pondělí 6. 5. 2013 až Sobota 11. 5. 2013
zdarma
Vystupují:
Vladimir 518, Lenka Dusilová, Floex, Ventolin, Prodavač, Kyklos Galaktikos, Wild Tides, Shugo Tokumaru s kapelou, The Sidekicks, Hop Along! a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |