FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Respect festival startuje již tuto sobotu

Respect festival startuje již tuto sobotu
11. 06. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Patnáctý ročník Respect festivalu, největší české přehlídky world music, se uskuteční již tento víkend 16. - 17. 6. na pražské Štvanici. Kromě vystoupení deseti souborů z Afriky, Asie i Evropy, z nichž všichni vystupují v České republice poprvé.
Mezi největší hvězdy festivalu bude patřit flamencový génius Duquende, dlouholetý zpěvák kytarového velikána Paca de Lucii, který přes své hluboké sepětí s tradicí má v repertoáru i Leonarda Cohena. Festivalu se zúčastní také jedna z nejstarších žijících legend africké hudby Mulatu Astatke, přezdívaný otec etiojazzu. K Astatkeho comebacku přispěl stoupající zájem o etiopskou hudbu  iniciovaný Robertem Plantem či Jimem Jarmuschem, který jeho hudbu použil ve filmu Zlomené květiny. Velmi energický koncert slibují členové skupiny Jagwa Music z Tanzánie, kteří předvedou vlastní odnož afro punku a trance rapu, s níž triumfovali na dánském megafestivalu Roskilde.



Na festivalu vystoupí také superskupina zázračných dětí z hlubin bulharských romských ghett Karandila Jr. Dalšími účinkujícími bude skupina Arifa (all-star band s hudebníky z Turecka, Iráku a Rumunska se základnou v Holandsku), Roland Tchakounte („kamerunský John Lee Hooker“ hrající blues ze subsaharské Afriky), Conjunto Angola 70's (zlatá éra africké psychedelie) či projekt Soul Motion bosenské zpěvačky Nataša Mirković a Nenada Vasilice, kteří hrají staré jugoslávské hity od legendární skupiny Gorana Bregoviće Bjelo Dugme, které posouvají do bluesové roviny. Na festivalu vystoupí také ansámbl Terah Taali z indického Rajasthanu, jež tvoří ženy v pestrých krojích ověšené zvonky a miniaturními činely, které se pohybem rozeznívají. Českou republiku bude na festivalu zastupovat šestičlenná exemplárně syrová romská sestava z pražských ghett Romano Trajo.

Na festivalové afterparty, která proběhne 16. června od 23.00 v Café NONA na Nové scéně Národního Divadla se pak představí projekt Awsome Tapes From Africa neboli brooklynský etnomuzikolog Brian Shimkovitz, který na svých cestách Afrikou nasbíral stovky na Západě nikdy nevydaných nahrávek.

Časy vystoupení jednotlivých souborů najdete zde: http://www.respectmusic.cz/cz/respect-festival

Součástí Respect festivalu bude také prezentace mezinárodního umělecko-ekologického projektu Ahoj!. Jeho nejviditelnější částí bude plachetnice vytvořená z pětiset plastových lahví a inspirovaná projektem Junk Raft kalifornských umělců 5Gyres, kteří s podobnou lodí v roce 2010 přepluli Tichý oceán. Plachetnice se bude v době konání Respect festivalu plavit po Vltavě od Muzea Kampa k festivalovému centru na ostrově Štvanice a odtud do pražské Zoo. Součástí projektu bude také zvuková instalace norské umělkyně Lisy Wulff v areálu Muzea Kampa a řada uměleckých objektů umístěných přímo na Štvanici, včetně pětimetrové sochy Rocking Horse od Barbary Benish.

Také v letošním roce bude festival rozšířen o speciální  program pro nejmenší. Nejen děti si jistě užijí vystoupení známého mima a bublináře Václava Strassera s jeho obřími, duhovými či kouřovými bublinami. Program pro děti bude zahrnovat výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče, ať už jde o skákání v pytli, malování vlastních triček či využití skákacího hradu. Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Program open air festivalu počítá i s doplňkovým programem, prezentací mimoevropské kuchyně (etnocatering), vegetariánským občerstvením Góvinda, kavárnou, čajovnou, vinárnou, stánkem s grilováním masa. Nedílnou součástí open air festivalu bude také prezentace nevládních neziskových aktivit. Pro cyklisty je ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připravena sleva na vstupném o 100,- Kč. Kolo je možné si uzamknout v areálu festivalu.

Dodal: Filip Sebek, Rachot Production
RESPECT FESTIVAL

RESPECT FESTIVAL

Sobota 16. 6. 2012 až Neděle 17. 6. 2012
400 kč do 20.4., od 21. 4. jednodenní vstupenka 450,- Kč / dvoudenní 550,- Kč
Vystupují:
Mulatu Astatke , Awsome Tapes From Africa, Duquende, Jagwa Music, Karandila Jr., Arifa, Roland Tchakounte, Conjunto Angola 70's, Soul Motion, Terah Taali, Václav Strasser
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |