FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Beseda u Bigbítu slaví dvacáté narozeniny

Beseda u Bigbítu slaví dvacáté narozeniny
19. 04. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Odvaha, posouvání hranic, otevřenost, chuť objevovat nové věci a dávat je do souvislostí, takové jsou základní snahy organizátorů festivalu Beseda u Bigbítu v Tasově na Hodonínsku, který se ve dnech 3.–4. srpna 2012 uskuteční už podvacáté.
Organizátoři sází opět na zajímavá jména: svou účast na festivalu už potvrdily britské kapely Hidden Orchestra a Three Trapped Tigers a z českých kapel se fanoušci mohou těšit například na Floexe, Prince of Tennis, Bonuse, Jablkoň nebo Prago Union.

Jedná se o první potvrzené hudebníky festivalu, na kterém letos vystoupí opět více než čtyřicet kapel z několika zemí. Dramaturgové festivalu se nenechávají svázat jedním žánrem a zohledňují především kvalitu a nadhled účinkujících. Edinburský objev Hidden Orchestra staví na výtečné kombinaci jazzu, klasiky, drum’n’bassu a rocku. Londýnské trio Three Trapped Tigers je zase odpovědí na to, jak by mohlo vypadat společné hraní Aphexe Twina a Boards of Canada, kdyby natočili album s klasickými rockovými nástroji. Jejich hudba je plná math-rockových rytmů, post-rockové atmosféry a elektronických experimentů.

Z potvrzených českých zástupců na festivalu není třeba bližšího představování. Floexova hudba na aktuálním albu Zorya je pestrá jako svět za očními víčky. Ne náhodou se toto album objevilo v nominacích Cen české hudební kritiky Apollo a nedávno sklidilo dva žánrové Anděly. Svébytný písničkářský hip hoper Bonus pak za své Náměstí míru cenu Apollo rovnou získal. Oceňovaný je také projekt Prince of Tennis, za kterým se skrývá dvojice David Volenec a Honza Čechtický, dvě zásadní postavy české nezávislé taneční scény (dříve mj. Sebastians nebo Colorfactory). Žánrového Anděla za album V barvách získali také Prago Union a svou premiéru v Tasově pak konečně oslaví také Jablkoň.

Multižánrový festival Beseda u Bigbítu první srpnový víkend slibuje kulturní zážitek se vším všudy. „Snažíme se lidi překvapovat, aby u nás mohli objevit něco nového. A když stojím v davu lidí před nějakou kapelou, kterou jsem vybrala, a vidím radost v jejich očích... cítím se moc šťastná, že jsem jim k té radosti pomohla. To mám pak vždycky husí kůži a slzy v očích,“ říká dramaturgyně festivalu Kateřina Janotová. „Podle některých vyznavačů teorie kvantového skoku by letos mohlo dojít k obrovské změně ve sdíleném vědomí. Stačí, aby se duchovně emancipovalo jen relativně malé procento lidí – a nabyté poznání se samovolně „skokem“ rozšíří mezi ostatní. S Besedou prostě chceme být u toho,“ dodává s úsměvem kurátor hudebního programu a dřívější ředitel festivalu Zdeněk Neusar, který hlavní pozici na festivalu v loňském roce úspěšně předal svému nástupci Tomáši Ševčíkovi.

www.besedaubigbitu.cz

Dodal: Petr Lukeš, Beseda u bigbítu

BESEDA U BIGBÍTU

Pátek 3. 8. 2012 až Sobota 4. 8. 2012
399 kč /549 kč, sobota 299 Kč
Vystupují:
Hidden Orchestra, Three Trapped Tigers, Olivia Anna Livky, Floex, Stu múch, Bonus, Jablkoň, Prago Union, Vložte kočku
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |