FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Boskovice po roce opět ožijí festivalem

Boskovice po roce opět ožijí festivalem
09. 06. 2011   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Od čtvrtka 7. do neděle 10. července se v historickém centru města uskuteční již 19. ročník unikátního festivalu Boskovice. Akce proslula nejen kvalitní „nekomerční“ nabídkou hudby, výstav, divadelních představení, filmů či autorských čtení, ale především příjemnou atmosférou a dobrým zázemím, které si užívají i rodiny s malými dětmi.
Festival započne ve čtvrtek 7. 7. V 16.00 vernisáží výstav v Muzeu Boskovicka, oficiální zahájení pak obstará v 17.00 v zámeckém skleníku slovenská kapela Preßburger Klezmer Band patřící k předním interpretům ethno a worldmusic se zaměřením na lidovou hudbu aškenázských židů.

Během čtyř dnů festival nabídne bohatý program na následujících scénách i mimo ně:

LETNÍ KINO
Na hudební scéně v jednom z největších českých amfiteátrů zahrají čerství držitelé žánrové hudební ceny Anděl 2010 v kategorii hip-hop Prago Union s živou kapelou, izraelská ska-reggae kapela Los Caparos, akusticko-elektrické duo DVA, rovněž držitelé žánrové hudební ceny Anděl 2010 v kategorii Alternativa, hudebně-divadelní projekt AllStar Refjúdží Band, legenda undergroundu The Plastic People Of The Universe, průkopníci českého ska The Chancers, Garage Tonyho Ducháčka a polská kapela Cukunft věnující se židovské hudbě.

UNI SCÉNA ZA MUZEEM
Tato scéna letos nese název kulturního magazínu UNI, který vydává sdružení Unijazz. V UNI se psalo, píše a psát jistě bude o kapelách, které zde ve třech dnech představí. Scéna se bude věnovat hudbě folkové, rockové i alternativní a zahrají např. písničkář Nikola Brasko, stoupající hvězda indie-rockové scény Please The Trees, folkové trio Jananas, skupiny Vobezdud, Budoár staré dámy, Hvozd ze Slovenska, Houpací koně, Martina Trchová Trio, Nedělní lidé, Vobezdud, Biorchestr, Plum z Polska, Atlantic Cable a mnoho dalších.

BLUES ALIVE BOSKOVICE 2011

Bluesovou scénu, pořadatelé opět chystají ve spolupráci s nejrozsáhlejší přehlídkou tohoto druhu – festivalem Blues Alive. Vystoupí zde maďarské trio Jack Cannon, jehož hlavní hvězdou je „foukačkář“ a zpěvák György Zoltai. Dále zahraje jedna z nejen nejstarších, ale také nejlepších bluesových kapel na Slovensku Bluesweiser, pohybující se kdesi na hraně elektrického blues, funky, rocku, ale i jazzu či alternativy a je především velkou koncertní atrakcí. Zážitkem bude jistě i vystoupení slovenského hráče na rezofonickou kytaru Ľuboše Beni a jeho spoluhráče Matěje Ptaszeka, kteří se jako pouliční bluesoví hudebníci vracejí k tradiční formě mississippské černošské hudby 20. let. Posledním uskupením bude vítěz soutěže Blues Aperitiv 2011, která proběhne 18. června. Na bluesové scéně se představí muzikanti ze všech zemí Visegrádské čtyřky.

ČESKO-NĚMECKÁ JAZZOVÁ SCÉNA

Na česko-německé jazzové scéně ve skleníku se letos představí např. Quintet Martina Novotného. Pianista, který se po několika letech studia jazzu v Norsku a v USA vrací s repertoárem složeným výhradně z autorských skladeb na pomezí jazzu a vážné hudby si ke spolupráci na tomto projektu přizval přední hráče české jazzové scény, jako jsou kytarista David Dorůžka, violistka Gabriela Vermelho, kontrabasista Petr Tichý a bubeník Tomáš Hobzek.

Dalším zajímavým projektem je Trio kytaristy a skladatele Jiřího Šimka, který ve své tvorbě a hře odráží jak vlivy jazzu a jazzrocku, tak i elektronické hudby. Mimo svých skladeb přepracovává do osobitého pojetí i písně známých kapel jako jsou Depeche Mode, Radiohead nebo Nirvana. Spolu s basistou Janem Jakubcem a bubeníkem Romanem Víchou tvoří kompaktní celek, který zaujme svojí energií a hudební vyzrálostí. Českému publiku se tradičně představí také zajímavé německé projekty Hands on Strings, Schulbuss, Anne Munka Quartett a Worb 4, které jsou již tradičně objevem pro tuzemské jazzové publikum. Chybět nebudou ani společná noční jamssesions.

SYNAGOGA
V synagoze se od čtvrtka do neděle opět uskuteční komornější koncerty.
Vystoupí zde maďarské duo Ruach, ovlivněné jak dva tisíce let starými liturgickými písněmi, tak moderním americkým post-klezmerem, izraelským popem či světem neochasidsimu, uskupení Tohorobův Lipet Grund spojující poezii, zvuk a obraz v zajímavou koláž, Mikoláš Chadima s trombónistou Janem Jiruchou a klávesistou Jiřím Janďourkem, a také Československé komorní duo, tvořené houslistou Pavlem Burdychem a pianistkou Zuzanou Berešovou, kteří mj. interpretují soudobou hudbu izraelských skladatelů.

DIVADLA

I letos se můžete v příjemném prostředí hradu a farské zahrady těšit na velmi pestrou divadelní nabídku.

Uvidíte zde Vosto5 – divadlo spojující v autorských představeních poetiku moderního kabaretu, satirické postřehy, nadsázku, improvizaci a mystifikaci. Festivalovými návštěvníky velmi oblíbené Lachtaní divadlo Honzy Kovaříka dorazí tentokrát s westernovou hrou Wanted Roy Bean a dalším lákadlem je divadlo DNO, které kombinuje loutky, staré hračky, hi-technologie i živou hudbu. Na festivalu představí komiksovou postavičce Fagi, která se na počátku roku 2010 zrodila na facebooku. Pro nejmenší budou hrát v neděli ve Farské zahradě Loutky bez hranic, Tomáš Běhal a bude se tančit
i zpívat s Karolínou Kamberskou a Honzou Pokusilem.

FILMY
Již od prvního ročníku festivalu je nedílnou součástí boskovického festivalu filmová přehlídka. Dramaturgie se pravidelně zaměřuje jak na dokumenty, reflektuje zločiny minulého režimu, lidská práva či významné osobnosti naší kultury, studentské filmy různých škol v Čechách i na Slovensku, tak i na hrané filmy. Sobotní den je věnován polské kinematografii.

VÝSTAVY

Gymnázium Boskovice, Galerie na chodbě
18 let festivalu Boskovice
Výstava mapuje grafický design minulých ročníků festivalu a je doplněna o archivní fotografie a úryvky z novin.
Byla zahájena 12. května a je v Galerii na chodbě k vidění do konce června.

Ostatní výstavy budou zahájeny ve čtvrtek 7. července v 16 hodin v Muzeu Boskovicka.

Do programu jsme aktuálně zapojili i část výtvarně-komunitního projektu Židovskou čtvrtí, kterou připravila neformální skupina mládeže Halebla ve spolupráci s občanským sdružením Prostor pro paměť. Tato akce věnovaná židovské čtvrti a jejím obyvatelům s mottem „Zajímá nás paměť tohoto místa. A zajímá nás i jeho budoucnost.“, která se uskutečnila letos v květnu, nás velmi zaujala. Autoři projektu netradiční formou vyprávěli o osudech původních obyvatel i konkrétních domů. A bylo by chybou, nepřiblížit je
i návštěvníkům festivalu.

Další novinkou je také větší zapojení boskovické Všehodílny Blanky Matuškové do festivalového programu. Na pátek a sobotu je připraven doprovodný program, jako jsou výtvarné a řemeslné dílny, čtení pohádek pro nejmenší, besedy a přednášky, divadelní představení, ukázku tvorby hliněných omítek a další překvapení. Všehodílna také částečně nahradí Mateřské centrum, které bude v době festivalu v rekonstrukci. Maminky s dětmi zde můžou své ratolesti nakojit a přebalit.

DJs – palouk před hradem
Drone Electronic Chapiteau

ONLINE PŘENOSY / FREE WIFI

Po velmi příznivých ohlasech z minulého roku, jsme se i letos rozhodli přenášet koncerty z jednotlivých scén online. Nově bude probíhat přenos i z DJ‘s šapitó na palouku před hradem. K dispozici všem návštěvníkům bude opět také zdarma wifi, s možností využití pevných PC s připojením.

Letos jsme se rozhodli vrátit k vydávání festivalových novin. Návštěvníkům tak nabídneme aktuální informace ke každému dni, zajímavé rozhovory, články a ankety.

UBYTOVÁNÍ

Ubytování návštěvníků v krásném prostředí parku pod zámkem ve vlastních stanech nebo v tělocvičnách.

PSI
Nutné je vodítko a košík. Pozor, do hradu psi nesmějí.

www.boskovice-festival.cz/

Dodal: Unijazz
BOSKOVICE

BOSKOVICE

Čtvrtek 7. 7. 2011 až Neděle 10. 7. 2011
390 - 490 Kč
Vystupují:
Prago Union + Livě band, DVA, Los Caparos (Izrael), The Chancers, The Plastic People Of The Universe, Garage, Allstar Refjúdží Band, Cukunft (PL), Presburger Klezmer Band (SK), Please The Trees, Plum (PL), Atlantic Cable (CAN), Budoár staré dámy, Mikoláš Chadima Trio, Ruach (HU), Hvozd (SK), Jananas, Nikola Brasko, Inner Spaces (CZ/PL), Jack Cannon (HU), Jazz Base, Houpací koně, Kauflant, Marek Novotný Quintet, Martina Trchová trio, Nedělní lidé, Petra Börnerová Band (CZ/SK), Tohorobův Lipet Grund, Biorchester, Tomáš Veselý – Radek Zapadlo Duo, Vobezdud, Take Death, United Cans Unlimited, divadlo Vosto5 – Stand'artní kabaret, divadlo Naboso – Uvařeno, divadlo DNO – Fagi, Tichý jelen – Richard III., Lachtaní divadlo – Wanted Roy Bean (Eintopf Western), Tomáš Běhal, Loutky Bez Hranic, Karolína Kamberská – Říkadla a křikadla a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |