FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Pilsner fest: Víc než jenom pivní festival

Pilsner fest: Víc než jenom pivní festival
05. 09. 2010   |   Autor: krysicka   |   Komentáře (0)
Na počest uvaření první várky piva Pilsner Urquell začal pivovar v Plzni před deseti lety pořádat festival piva Pilsnerfest. Ten je oslavou nejen výše zmiňovaného piva, ale všech piv, která se v Plzni vaří. Češi jsou národ pivní a hudební a tak ani o kvalitní hudební program zde nebyla nouze.
První várka piva Pilsner Urquell byla uvařena 5. října 1842 Josefem Grollem, z tohoto důvodu se Pilsner fest konával v říjnu, v loňském roce již v září, avšak počasí v těchto měsících venkovním festivalům většinou nepřeje, a tak se postupně datum přesouvalo, až letos vyšlo na ještě prázdninový víkend 27. a 28. srpna. Na loňském ročníku musela být páteční produkce předčasně ukončena kvůli avizované vichřici.

plzen

Oproti loňskému ročníku došlo k příjemné změně, festival se konal pouze v rámci pivovaru, byly zde dvě hudební stage, Pilsner Urquell a Gambrinus a nebylo nutno absolvovat pěší túru na Náměstí Republiky nebo do jiných míst ve městě, vše bylo v pohodlném dosahu. Uzavřena byla i část ulice U Prazdroje, která se tak změnila v pěší zónu kde bylo velké množství stánků, nejen občerstvovacích, ale i s různými atrakcemi, možností nechat se dočasně potetovat pivními motivy, výstavou děl s tématikou Plzeň vašima očima, beatboxové vystoupení, kavárna a mnoho dalšího.

Čepované pivo si zde fajnšmekři mohli vychutnat ze skla, Pilsner Urquell velmi příjemných 30 Kč, Gambrinus za 24 Kč, obě i ve variaci nefiltrované, do rodiny piva Master tmavý a polotmavý přibyl i zlatý, všechny tři zde bylo možné také ochutnat. V Pilsner Uqruell Gastro zónách byla připravena typicky česká jídla k pivu.

V páteční večer, kdy jsem byla přítomna i já, bylo možné při degustaci piva vyslechnout mnoho kapel a interpretů jako například Support Lesbiens, J.A.R., Coccote Minute, Mig 21, Sunshine, kteří měli snad největší úspěch u publika a mnoho dalších. V sobotu plzeňským podiím kralovala Tereza Černochová s hosty, TataBojs, Tři Sestry, Tleskač Nightwork, Gipsy.cz atd. I kdyby hudba zvolená pro tento festival neměla spíše dotvářet pivní festival, sama o sobě by jistě nalákala početné publikum. Nutno také podotknout, že vstup na Pilsner Fest byl zdarma.

plzeň

Doprovodných akcí zde bylo jak na velkém letním festivalu, i přestože se tento nepyšnil pěti a více hudebními pódii, jako na těch velkých bývá zvykem. Během celého festivalu probíhaly speciální prohlídky pivovaru Pilsner Urquell i Gambrinus (zde je nově otevřená prohlídková trasa), Pivovarského muzea i historického podzemí. Podepisovaly se zde známí fotbalisté, vařil Zdeněk Pohlreich, pod jehož vedením si zde mohl kdokoliv zkusit vařit, vystavovali zde studenti Ústavu umění a designu univerzity v Plzni, olympionici zde měli svoje fotografie a sami poctili festival svou účastí. Svoje síly mohli také poměřit štamgasti Pilsner Urquell a Gambrinus, kteří pokud přišli v barvě zelené či červené zároveň soutěžili o pivo na rok zdarma. Pod odborníky ve svém oboru – čepování piva – si zde každý mohl sám načepovat a vypít si své pivo.

Velké návštěvnosti využil pivovar pro další pokus (loňský se nepodařil) o překonání rekordu v hromadném přípitku. Sedm let starý rekord byl v pátek v 19 hodin pokořen. Zúčastnilo se 5331 pivních fandů. A možná i na jeho oslavu vypukl v sobotu ohňostroj. Během dvou dní navštívil Pilsner fest rekordní počet návštěvníků a to více než 50 tisíc! Vypilo se zde přes 150 tisíc piv. Procentuelně: 56 % Pilsner Urquell, 38% Gambrinus a 6% patřilo nováčkovi Master.

Tento festival byl výjimečný především proto, že nebyl dělán pro zisk, ale na oslavu čehosi výjimečného. A ti kteří ho považovali za pouze pivní festival poznali, že je mnohem víc.
PILSNER FEST

PILSNER FEST

Pátek 27. 8. 2010 až Sobota 28. 8. 2010
zdarma
Vystupují:
Tři sestry, Tata Bojs, Tomáš Klus, Meky Žbirka, Michal Prokop a Framus, Mig 21, Sunshine, Support Lesbiens, J.A.R., Cocotte Minute, Špejbls Helprs, Děda Mládek Illegal Band, Jaroslav Uhlíř, Xavier Baumaxa, Petr Bende + cimbálovka Grejcar, Gipsy.cz, Nightwork + Beatbox, Blue Effect a Andrea Kalivodová, Čankišou, Tleskač, Xindl X, Žlutý pes, Tereza Černochová a Skupina + hosté (Ghába al Dhába, James Cole), Visací zámek, Kapitán Láska
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |