FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Den čtvrtý: Boj o přežití

Den čtvrtý: Boj o přežití
20. 07. 2009   |   Autor: Jervin   |   Komentáře (0)
Jestli předchozí tři dny gradovaly atmosféru festivalu, tak poslední den byl tou pověstnou třešničkou na dortu, kterou si každý užíval z posledních zbytků sil a dal do toho všechno. Při vystoupení The Prodigy šlo o holý život, přesto je to můj životní zážitek z party a představy o tom jak vypadá kotel, se posunuly zcela jinám. Na závěr ve stručnosti pár řádek z posledního dne jubilejního dílu Exit festivalu.
Poslední den jsem přišel do festivalového města později, a tak startovacím djem na Dance Areně mi byl Paul Woolford v b2b setu s Yousefem. Minimal techno mělo výborný zvuk i na nejvyšším místě tribuny, odkud měl člověk výhled přímo na dje a zčásti na dav tanečníků mezi zdmi pevnostního příkopu pod ním. U druhého pivka už se nachýlil čas a přišel přesun na hlavní stage.

The Prodigy jsem měl už několikrát tu možnost slyšet živě - v hale i venku, takže vím o čem to je, ale co jsem viděl na Exitu, řadím k životním zážitkům. Dvacet minut před vystoupením přicházím na slušně plnou Main stage a hledám si takticky místečko, odkud budu mít blízko k úniku z té mely, ale zároveň i přijatelný výhled.

Po pětiminutovém zpoždění je to tu, začalo se dít něco neuvěřitelného. Nikdy jsem nebyl na fotbalovém stadionu v kotli, přesto bych to k tomu asi přirovnal. Létající kelímky s pivem, synchronně skandující dav, barevné dýmovnice, neskutečný řev, do toho flákota jménem „Firestarter“. Tak bych asi trochu mohl přiblížit atmosféru.

Všichni o půlnoci na hlavní. Angláni paří na anglány. Odhadem kolem 40 tis. fanoušků téhle skupiny předvedlo, jak to vypadá v pravém kotli. Aniž bych chtěl, tak jsem se ze svého „dobrého“ místa ocitl mnohem blíž podiu, rovnou na okraji největšího varu. Vzduch byl nedýchatelný, teplota stoupla min. o 10 stupňů, neskákat, upadnout by znamenalo riskovat ušlapání, a to bez legrace. I tak by se dala nejstručněji zhodnotit situace. Po třech skladbách už je nejvyšší čas dostat se pryč, což taky nebyla legrace…

Co se týká hudební náplně koncertu, který jsem pak sledoval z povzdálí s notným respektem a údivem, přišel například nejnovější hit „Omen“ z alba „Invaders must die“. Další obsah koncertu, krom novinek ze zmíněného nejnovějšího alba, tvořily z drtivé většiny placky z best of kompilačky „Their Law: The Singles 1990-2005“. Stačí se mrknout na její tracklist a máte představu o čem to bylo.

Ve zbývajícím programu jsem ještě navštívil Suba stage, kde vystoupil Amon Tobin, a dále Elektrarna stage, kde kralovali Gucci sound system a Hadouken! v djském setu. Na punk-metalové Explosive stagei mě nalákalo vystoupením Walls of Jericho. Happy Novisad stage vrcholila strhujícím vystoupením Orgasmicem a Surkinem a ve finále Dance Arena na strhující techno-elektro-house-pop vystoupení Japanese Popstars a začátek Kleinenberga spolu s residentním „exitákem“ Darrenem Emersonem. O vystoupení Velveta b2b s Coxem už se mi jen zdálo v posteli na hotelu.



Tentokráte fotografie už nemám, proto zbytek čtvrtého dne takto. (Ve fóru se ještě časem objeví i mnou natočená videjka.)

Z festivalu mi zbyl trochu stesk po tom všem, co jsem nestihl vidět a slyšet, prošlá vstupní čipová karta a samozřejmě spousta nejen hudebních zážitků a vzpomínek. Pokud chcete zažít festival, který je opravdovým festivalem, a to v pravém slova smyslu, jež zahrnuje hudbu, umění, fotografii, výstavy, přednášky, a přitom odráží nejmodernější vlivy, má silné zázemí, tradici, kvalitu, přesně fungující organizaci a úžasný prostor, mohu vám Exit festival v Petrovaradinské pevnosti v Novém Sadu v Srbsku maximálně doporučit.
EXIT FESTIVAL (SRB)

EXIT FESTIVAL (SRB)

Čtvrtek 9. 7. 2009 až Neděle 12. 7. 2009
Předprodej 72,- Liber + poplatky (na 4 dny)
Vystupují:
Moby, Arctic Monkeys, The Prodigy, KoRn, Lily Allen, Manic Street Preachers, Amon Tobin, Mando Diao, Kraftwerk, Eric Prydz, The Herbaliser, Buzzcocks, Patti Smith, Madness, Roots Manuva, Sasha, My Dying Bride, Lo-Fi-Fnk, Max Romeo, Comeback Kid, Surkin, Deathstars, Hadouken!, Gui Boratto, Cibelle, Grandmaster Flash, Walls of Jericho, Kataklysm, Carl Cox, Richie Hawtin, Sander Kleinenberg, Etienne de Crécy, Steve Angello, John Digweed, Sabaton, Sub Focus, Green Velvet, Plan B, The Red Chord, Death Angel, Chase & Status, Loco Dice, Delinquent Habits, Blame, Colony 5, Dubfire, Adam Beyer, Andy C, Steve Lawler, Pandora, Buraka Som Sistema, Magda, Trio Mocotó, Keep of Kalessin, DJ Marky, Katia B, Grooverider, Fake Blood, Kissy Sell Out, James Zabiela, Infest, Justin Martin, Faderhead, zZz, Hladno Pivo, Elemental, SymbolOne, Caspa & Rusko, Cooh, Alex Metric, Paul Woolford, N-Type, Das Glow, Jakes, Dubioza Kolektiv, Partibrejkers, Reboot, Sebastian Ingrosso, Nic Fanciulli, Tayo, Skibadee, Direct Control, The Japanese Popstars, Lee Burridge, Elvis Jackson, Valentino Kanzyani, Fabio, Darren Emerson, Orthodox Celts, Defeater, Rhadoo, Stalingrad Cowgirls, Heidi, Gravity Co., Petre Inspirescu, Overdrive, Majke, Sinden, Kenny Ken, Hatcha, Casketgarden, Atheist Rap, Bambu, Vuneny, Bass Junkie, Näd Mika, Fade, Fedayi Pacha, Orgasmic, MC Rage, These Monsters, Monument, Obojeni program, Rob Da Bank, Yousef, Dječaci, The Stone, Lollobrigida, Diplomat, May Result, Jarboli, Marčelo, Gucci Soundsystem, Confusion, Dagobert, MC Dynamite, Abonos, Draconic, Lockdown, Oblomov, Deadrise, Modern Quartet, Repetitor, Bryan Gee, The Vanguard, Hannah Holland, Dub Rebellion, Stranded, Cinnaman, BERNAYS PROPAGANDA, Horkestar, Rain Delay, MKDSL, Raresh, Descending, Zircus, Sweeper, Dreddup, The Revenge Project, Rising Dream, Dj Vito, Line Out, Kalson, Dj Marfox, Juha, Subotic, Nežni Dalibor, Stangliczky, Vrisak Generacije, Macacos do Chinês, Sopot, Surreal Eternity, Amon Din, Dickless Tracy, DJ Flip, Pop-Ups, alavux, Trike!, Sangre Eterna, Hobson's Choice, Face It, DJ Double B, Hetera, Ormus, Knalpot, Annathema, Takura, H!, Ritchaz & Kéke, Sixth June, Obscured, Marko Nastić, Felony Flats, Slaptrap, Kanal Tvid, kPK, Mekonin, Memlah, Toy Corner, DJ Ahmaad, Gavra, Jan Nemeček, Abdul Tom, Dj Retro, DJ Caligari, Addictive TV, Blank File, Mixel, Mile Hund, Tijana T, Groove Orchestra, polyester shock, Scalameriya, MC GQ, Project m.o:f, Dweal, Never Lost, The Voldera Cult, Sizife, daj kamen!, Nikad Dosta, Noviot Pocetok, High Control, Nadimač, Rod Azlan, Iskaz i Svedoci, Gordan Paunović, Lloyd Harvey, Vladimir Aćić, Dee Face, Vlada Janjić, Dragan Vukmirović, Nikola Majdanović, Vibrator U Rikverc, Banana Rave, Dead Trash Superstar, Smetnjak
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |