FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Festival Rock for People už tento víkend

Festival Rock for People už tento víkend
28. 06. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Mluví se o tom už nějaký ten pátek a konečně je to tady! Už tento víkend, od 3. do 6. července, se do hradeckého festivalparku sjede přes 130 zahraničních i domácích kapel všech možných žánrů, které však mají jednoho společného jmenovatele - festival Rock for People.
Výjimečná atmosféra, skvělé zázemí pro návštěvníky a hvězdami překypující line-up – to jsou hlavní devízy jednoho z největších českých festivalů Rock for People. Letos se s množstvím unikátů a novinek předvedli jak pořadatelé, tak dramaturgové, kterým se podařilo získat pro české publikum špičkové skupiny z britské hudební scény. A mnohé se v Česku – na hlavních scénách t-music stage & Česká spořitelna stage - představí vůbec poprvé. Ostatně i některé z organizačních novinek patří mezi festivalové unikáty.
 
Tím ovšem vrcholy line-upu zdaleka nekončí. Početné komunity nejrůznějších žánrů si už nyní plánují do Festivalparku srazy kvůli vystoupením skupin jako Static-X, Gogol Bordello, The Bouncing Souls, Ignite, Hadouken!, Underworld nebo SKA-P. 

Dalšími zástupci ostrovní hudby jsou indie-písničkáři The Kooks z Brightonu, jejichž debut Inside In/Inside Out byl hojně veleben pro svou lehkost a přímočarost. Jejich syntetickým opozitem jsou Hadouken! Do Česka se tito míchači citoslovců z oblíbených počítačových a syrových acidových zvuků vracejí na vlastní žádost – tedy další kapela, které „její Češi“ rozumějí? Nepochybně by se to mělo potvrdit také v případě Bloc Party, černých koňů letošního Rock for People. Jakožto ozdoba každého velkého festivalu strhávají i statické emo-kids k energické choreografii pečlivě naporcovaným kytarovým soundem a nenadužívanými kouzly s elektrickými šoupátky. Hlas kytaristy Kele Okerekeho pak nechává rozeznít i hluboké struny v duši.

Ve své tvorbě si v žádném případě neberou servítky a s vervou sobě vlastní brojí proti nešvarům naší doby. Řeč je o španělské ska-punkové formaci SKA-P. Rozjuchanou a energií sršící kapelu vzala česká média na vědomí až po nedávném třináctitisícovém koncertě v Tesla Aréně, který dokázal, že jejich fanouškovská základna se u nás úspěšně rozrůstá a dalších pár příznivců zcela jistě přibude i po jejich nedělním vystoupení na Rock for People. Vedle již zmíněných veličin je třeba upozornit i na pondělní koncert Gogol Bordello. Kapela pod vedením chrabrého Eugena Hütze, která zpracovává vlivy ukrajinské, cikánské, balkánské, jidiš a mnoha dalších hudeb světa, má pověst jedné z nejlepších a nejdivočejších koncertních formací současnosti.

Spokojeni mohou být i příznivci tvrdé linie. Takoví Static-X předvedou své metalo-industriální evil disco jen pár měsíců poté, co vydali desku Cult of Static. Protože pořadatelé jejich vystoupení záměrně situovali do stanu na COOL stage, asi 4 000 lidí se může těšit na nefalšované peklo. To nejlepší ze současné kanadské hard core scény reprezentují Comeback Kid. Jinou tvář hardcoreových drsoňů pak ukážou Defeater z Bostonu. Ne náhodou jsou srovnávaní například s Modern Life Is War – i ti nabízejí mnohem více než stovky zaměnitelných moshujících partiček.

Asi nejblíže ke grunge či rock´n´rollu pak mají irští pořízci Therapy?, kteří již tuzemské publikum nesčetněkrát přivedli do varu. Podobný cit pro melodii předvádějí i miláčci zdejších světaznalých punks – The Bouncing Souls. Punk v jejich podání umí naprosto spolehlivě dostat do varu punkery, příznivce HC anebo třeba motorkáře s Thin Lizzy na tričku. U zrodu Ignite stál zpěvák maďarského původu Zoli Teglas se skutečně nezaměnitelným vokálem. Jejich melodický hard core, zkráceně melocore, je vybroušený k dokonalosti. Black President pak potěší každého, jehož srdce plane pro Motorhëad. Ale pozor! Zařazuje o dva rychlostní stupně výš a přidává větší než malé množství agresivity, pramenící dost možná z jejich přesvědčení, že „lidské pokolení je špatné, chamtivé a velice primitivní.“

Pozornost si zaslouží také další menší, ale šikovné party jako 7 weeks, Chico nebo The Inspector Cluzo. Díky soutěži Emergenza se v Hradci Králové představí třeba německá hard´n´rollová kapela Derfine. Tokijská čtveřice Ra:IN namixuje rock s elektronickými plochami, avšak tím nejpodstatnějším na jejich hudbě je ekvilibristika kytaristy a basáka. Ra:IN – to je deeppurpleovský duch v těle podmračeného bijce z jakuzy.

Multižánrový a mezigenerační charakter Rock for People stvrzují také domácí kapely. Do Hradce se v termínu 3. – 6. července sjede skutečná špička: Chinaski, Tata Bojs, Divokej Bill, Mňága a Žďorp, Wohnout, Sunshine, Visací zámek, The Prostitutes… Skutečný bonbónek připravili organizátoři pro fanoušky kapely Vypsaná fiXa, ta totiž zahraje v průběhu festivalu hned třikrát a pokaždé přehraje jednu ze svých úspěšných desek. Chybět nemohou ani stále populárnější slovenští „divočáci“ Horkýže slíže. Starší návštěvníci se pak mohou těšit na Mekyho Žbirku, Krausberry, Žlutého psa, nestárnoucí Jarmilu Šulákovou & Fleret nebo famózního jazzového trumpetistu Laca Decziho – ten na rockovém festivalu zaduje vůbec poprvé ve své pestré kariéře!

Kořením každého ročníku Rock for People je hudební žánr ska, který klade důraz na druhou dobu. Nejinak tomu bude i letos – ostatně strmě stoupající obliba tuzemských formací jako Sto zvířat nebo Tleskač ani jiné dramaturgické rozhodnutí neumožňuje. Letos jsou kapely z daného ranku soustředěny především do neděle 5. července. Nicméně už na Večírku pro nedočkavé v pátek 3. července se představí adorovaní The Chancers. Tentokrát ale nepůjde o jejich obvyklou porci ska – pánové v čele s nepřehlédnutelným zpěvákem Simonem se rozhodli návštěvníkům zprostředkovat kouzlo 2toneových hvězd Madness. Ti letos slaví 30. výročí, do Hradce nepřijedou, ač byli zváni, ale Chancers na tyto klasiky žánru vzpomenou a plánují rovněž DJ´s set přímo inspirovaný Madness a jejich pokračovateli.

Příznivci ska, rocksteady či reggae přivítají rovněž kapely Fast Food Orchestra a Prague Ska Conspiracy. Obě formace se nedávno utkaly v Noci s Andělem v bratrovražedném souboji o zájem Akademie populární hudby. Z masakru vyšli vítězně Prague Ska Conspiracy, jejichž Life On Ropes bylo vyhlášeno nejlepším tuzemským Ska a Reggae albem roku 2008. Chybět nebude ani jedna z nejpopulárnějších skupin na Slovensku, Polemic.

Bez kapel z ranku hard & heavy by nebylo ani Rock for People. Většina tuzemských skupin po tři dny zaplní hangárovou Kiss Rádio Stage a půjde o prověřená jména.  Ve spolupráci s pořadem České televize Pětka v pomeranči bylo vybráno patnáct českých kapel, mezi kterými nechybí Atari Terror a THE.SWITCH, kteří nedávno předskakovali legendárním Korn, Dark Gamballe, X-Left To Die, Fourth Face, Luca Brasi, Bundy Tad nebo Status Praesents.

Pro velké, malé i nejmenší (do 8 let je vstup zdarma) má svoji nápaditou bejbypankovou scénu připravenou Kašpárek v rohlíku. Letos dokonce založí i vlastní konkurenční stage – Táborák stage, která doprostřed festivalparku přenese atmosféru u otevřeného ohně a k tomu spoustu dobrých muzikantů, kteří budou oživovat populární tábornické „cajdáky“. Přesný program bude k dispozici pod stanem Kašpárka v rohlíku.

Festival ovšem netvoří pouze kapely, ale také zázemí. Atmosféru, kterou si jako výjimečnou pochvalují četní fanoušci hudby, podpoří i nabídka v místě. Pořadatelé ve spolupráci s Dopravními podniky Hradce Králové posílí v exponovaných časech kyvadlovou dopravu do/z areálu zdarma, rozšířena bude gastronomická nabídka a výrazného navýšení doznal také počet mobilních záchodů.

Díky množství nových partnerů na návštěvníky čekají i nové atrakce a možnosti (aktivního) odpočinku. O pohodu se postará četa speciálně připravená na eventuální rozmary počasí a úklid. Unikátní bude instalace bankomatu České spořitelny  na ploše letiště v areálu Rock for People, stane se tak poprvé na festivalech v České republice. Ve stanu t-music bude k dispozici internetové připojení a také možné dobít si baterku do mobilu.

Nově se rozvinula také spolupráce mezi festivalem Rock for People a městem Hradec Králové. Její cíl je jednoduchý: ukázat desítkám tisíc návštěvníků město s jeho četnou nabídkou kulturního, společenského nebo sportovního vyžití a zároveň je motivovat i nehudebním programem. Úplnou novinkou pak bude speciální program pro obyvatele vybraných domů pro seniory.

Velký důraz bude kladen i na ekologický aspekt festivalu. Mezi důležité body patří doprava návštěvníků na festival. Kromě zvýhodněné cesty autobusem se společností CDS Náchod či prodloužené platnosti zpátečních lístků Český drah mohou zájemci využít i další možnosti.

Mezi festivalové unikáty patří dvoudenní organizovaná cyklojízda. Fandíme veškeré alternativní dopravě na festival,“ říká Michal Thomes z Ameba Production. „Kolo je jednou z nejčistších cestovních variant a kromě toho je samotná cesta s partou nadšenců už takovým festivalovým předkrmem.“ Účastníci vyrazí ve čtvrtek 2. července dopoledne z Prahy a trasa povede tak, aby účastníkům nabídla atrakce spojené s festivalem. První den se cyklisté setkají s kapelou Divokej Bill, pak se pokračuje do areálu Na Kutilce v Českém Brodě a nocovat se bude na Kmochově ostrově v Kolíně. Tam bude připraveno občerstvení, jídlo, pivo a hudební a společenské vyžití. Organizátoři věří, že zhruba sedmdesát kilometrů za jeden den ujedou všichni z plánovaného, zhruba čtyřicetihlavého pelotonu. V doprovodném týmu budou zkušení cyklisté, kteří předem vytyčí trasu - zavazadla na festival odveze cyklistům zvláštní doprovodné vozidlo. V areálu Festivalparku jsou pak připraveny speciální stojany ve zvlášť vyhrazeném hangáru. Kromě toho získají účastníci cyklojízdy 10% slevu ze vstupného na festival. 

Dalším krokem na cestě k ekologičtějšímu festivalu je důsledná recyklace. Už před lety zavedl Rock for People systém vratných pivních kelímků a letos myšlenku rozvíjío důsledný sběr a třídění veškerého odpadu. V areálu je 30 sběrných míst, na každém z nich jsou samostatné barevně označené koše na plasty, papír a hliník, a jejich obsah bude průběžně svážen do třídící linky v zázemí festivalu, kde se znovu přetřídí a prostřednictvím společnosti Marius Pedersen bude předán k recyklaci. Dalším vylepšením je snaha v maximální možné míře využívat při prodeji nápojů a občerstvení biologicky odbouratelné obaly. Ekologický podtext festivalu podtrhuje i účast Hnutí DUHA, které přispěje mimo jiné doprovodným programem, ve kterém bude návštěvníkům promítat inspirativní filmy s ekologickým nábojem.

Kompletní program festivalu i podrobné informace jsou k disozicic na www.rockforpeople.cz. Do čtvrtka 2.6. vstupenky na festival ke koupi za 1 250,- Kč + poplatek v předprodejních sítích Ticketstream nebo Ticketportal. Ceny jednodenních vstupenek jsou 850,- Kč + poplatek v předprodeji. Na místě jsou celofestivalové permanentky za 1500,- a jednodenní za 1000,- Kč.

ROCK FOR PEOPLE

Sobota 4. 7. 2009 až Pondělí 6. 7. 2009
Předprodej 1250 Kč, jednodenní 850 Kč
Vystupují:
Placebo, Underworld, Arctic Monkeys, The Kooks, Hadouken!, SKA-P, Bloc Party, Gogol Bordello, Freestylers, Static-X, Therapy?, Comeback Kid, Strike Anywhere, Ignite, The Bouncing Souls, Mucly Pup, Comeback Kid, Strike Anywhere, Jarmila Šuláková, Sto zvířat, Skyline, Visací zámek, Wohnout, UDG, Divokej Bill, Tony Ducháček a Garage, Chinaski, Horkýže slíže, Vypsaná fixa, Plexis,Už jsme doma a FPB, Aneta Langerová, Atari Terror, Blue Effect, Circus Ponorka, Circus Praha, Cocotte Minute, Crash point, Dark Gamballe, Divokej Bill, Fourth Face, Imodium, Meky Žbirka, Michal Hrůza, Plus minus, Southpaw,Status Preasents, Sunshine, Švihadlo, Tleskač, Xavier Baumaxa a hnedě smyčce, Xindl X, X lest to Die, Tata Bojs, Mňága a Žďorp, Eggnoise, Krausberry, Lety mimo, 7 Weeks, Chico, Keziah Jones, Ra:IN, Derfine a mnoho dalších
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |