FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Představujeme festival okolo Třeboně 2009

Představujeme festival okolo Třeboně 2009
17. 06. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Spisovatel Josef Formánek, autor bestselleru Prsatý muž a zloděj příběhů, je aktuálně posledním z velkých jmen, která ozdobí festival Okolo Třeboně. Třídenní program nabídne od 26. do 28. června přes padesát interpretů. Figurují mezi nimi Krucipüsk, Radim Hladík, Ivan Hlas, Hudba Praha, Laco Deczi, Fleret, Xindl X i Divadlo Járy Cimrmana.
Multižánrová přehlídka si zároveň připomene jubileum, protože jihočeské lázeňské městečko oživí folkem, rockem a mnoha dalšími hudebními vůněmi již poosmnácté. Do 20. června lze sehnat vstupenky za speciální ceny.

Hrát se bude na třech scénách. Poprvé v celé festivalové historii přivítá zámecké pódium autora hitů z Šakalích let Ivana Hlase. Hned několik legend ozdobí rockovou scénu: Hudba Praha s Michalem Ambrožem, Krucipüsk s charismatickým zpěvákem Tomášem Hájíčkem, Blue Effect s Radimem Hladíkem nebo Znouzectnost. Dorazí i špičky folkrocku: Fleret s Jarmilou Šulákovou nebo Jarret. Na závěr celé akce uvede v neděli Divadlo Járy Cimrmana svou nejnovější hru s názvem České nebe. Záštitu nad festivalem převzal jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Když se slaví osmnáctiny, bývá to ve velkém stylu. Podobně k tomu přistupujeme i my,“ řekl ředitel festivalu Pavel Barnáš. Zdůraznil, že na Okolo Třeboně se po delší době představí hned několik zahraničních hostů. Přijede například kubánský flamencový kytarista Arturo Fuerte, který hrál s Bryanem Adamsem. Do Česka zavítá vůbec poprvé na pozvání kmotrů festivalu, Nezmarů. Z Kalifornie dorazí další pozoruhodný host, Redlands High School Concert Band. Tento třicetičlenný dechový orchestr studentů předvede klasické, jazzové, ale i muzikálové skladby. V Evropě absolvuje premiéru. „Své pevné místo mají v dramaturgii kapely z našeho partnerského megafestivalu Lodenica v Piešťanech. Letos ho zastoupí skupina Pohoda, která hraje směs country a swingu,“ doplnil Barnáš.

Poslední z hvězd, která před pár dny potvrdila účast, je spisovatel Josef Formánek. Naváže na Literární dvorek, jehož tradici loni založila Jihočeská literární buňka s Jiřím Hájíčkem. Formánek bude v sobotu číst ze své poslední knihy Mluviti pravdu. „Literatura na festival patří. Místo jsme pro ni našli v galerii U Žabouše, kde nás podpořil František Šedivý z firmy Agrico,“ upřesnil Barnáš.

Oproti loňsku se rozrostla rocková scéna. Program se rozprostřel do dvou dnů. V pátek se na nádvoří pivovaru objeví semifinalisté celorepublikové soutěže RGM Live Space. Ze 400 kapel je vybrala porota, v níž mimo jiné zasedli moderátor Pavel Anděl, Milan Cais z Tata Bojs, Jan Čechtický z Ohm Square nebo bývalý člen Lucie Michal Dvořák. „Vítězi vyjde profilové album, natočí videoklip, který bude vysílat TV Óčko, singl podpoří Rádio Kiss, skupina vystoupí v pořadu Noc s Andělem, organizátoři jí zajistí turné a účast na festivalech,“ uvedla za RGM Live Space Eva Hermanová. Na Okolo Třeboně uslyší diváci skupiny Doowhenblade, Jananas, No Heroes, The Pure a The Roads.

Rocková scéna vyvrcholí v sobotu večer se skupinami Hudba Praha, Znouzectnost, Votchi, Krucipüsk a Rybičky 48. „Tato pop-punková partička brázdí české hudební vody sedmým rokem. Stihla natočit dvě řadové desky a v září by měla vyjít další. Jejich aktivita se stala především za poslední rok fenoménem, a to nejen vítězstvím v televizních hitparádách,“ řekl za Rybičky 48 Martin Peška.

Další z novinek najdou návštěvníci na scéně Houpací kůň, zaměřené na folk a příbuzné žánry. Recitály mají společné téma Hlasy. Diváci tak uslyší dívčí vokální kvartet Přelet MS, skupinu Mošny, trio Jananas se zpěvačkou Janou Infeldovou či pardubické Marien s Víťou Troníčkem, navazující na slavná Poupata. Dárek k 18. narozeninám nadělí festivalu Jarret: přijede ve čtyřčlenné sestavě z roku 1996, které vedle zpěvačky Hany Skřivánkové vévodil kytarista, zpěvák skupiny a hlavní autor Bohouš Vašák. V soutěžní části zahraje osm kapel. Finalisty tvoří vítězové Porty a Zahrady jako Kajkery nebo Šantré, ale i alternativní formace. Díky diváckému hlasování, které skončilo 15. června, se o cenu utká i skupina Passage.

Houpací kůň se navíc přesune na nové místo kousek od starého, do pivovarských parkánů v sousedství nádvoří Regentu. „Scéna nebude na betonu, ale na trávě. Po zámeckém parku a pivovarské terase zkoušíme další prostor. Dramaturgovi se zalíbil a já jsem přesvědčen, že návštěvníky také potěší,“ věří Barnáš. Záštitu nad scénou Houpací kůň převzala v tomto roce firma RESI, cenu předá muzikantům její zástupce Jiří Šimeček.
Trochu opomíjeným žánrem bylo v poslední době country. Letošní jubilejní ročník to napraví. „Jsem nadšený, že jsme objevili letní hospůdku Pláž Ostende, kterou považuji za opravdu muzikantskou - jako jediná ve městě má totiž klavír. Rád bych vrátil do Třeboně country muziku a tenhle prostor jí sedí. Zažít romantický západ slunce nad rybníkem Svět můžete prostě jen na pláži Ostende poblíž Schwarzenberské hrobky,“ popsal Pavel Barnáš. V neděli se o program postarají skupina Hráz a Honza Bican a Sešlí přátelé. Stálým partnerem Okolo Třeboně je také restaurace Šupina, která připraví speciální festivalové menu.

K tradičním položkám festivalu patří jeho kmotři Nezmaři, benefiční Běh Járy Cimrmana a recesistický závod Okolo Třeboně. Festivalový štáb už také zahájil přípravy na další z akcí, Léto v Třeboni. Při ní se 8. srpna v zámeckém parku společně představí Nezmaři s Jihočeskou komorní filharmonií, která zaranžovala zhruba dvacítku písní jihočeských folkových klasiků. Při koncertě, kde dostanou prostor i Třeboňští pištci, pokřtí společné album. Vstupenky si mohou zájemci zakoupit opět přes www.okolotrebone.cz nebo v síti Ticketportal.

Dodal: Jana Holoubková
OKOLO TŘEBONĚ

OKOLO TŘEBONĚ

Pátek 26. 6. 2009 až Neděle 28. 6. 2009
Dvoudenní 449 Kč
Vystupují:
Krucipüsk, Radim Hladík, Ivan Hlas, Hudba Praha, Laco Deczi, Fleret, Xindl X i Divadlo Járy Cimrmana a mnoho dalších.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |