FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Představujeme Cultural Reggae Vibez 2009

Představujeme Cultural Reggae Vibez 2009
08. 06. 2009   |   Autor: redakce   |   Komentáře (1)
(Promotion) Rok se s rokem sešel a my pro vás máme již 8. ročník dvoudenního open air festivalu Cultural Reggae Vibez, který se již tradičně odehrává v krásném prostředí lomu u sv. Josefa v Hořicích v Podkrkonoší. Jak bývá zvykem, festival nabídne několik zahraničních i domácích kapel a Djs.
Festival bude mít hlavní live stage a druhou dj´s stage, na kterých uslyšíte: reggae, ska, dub, dancehall, world music a ragga/jungle. 

Festival Cultural Reggae Vibez je originální svojí atmosférou a především prostředím, ve kterém se odehrává. Celý areál se nachází uprostřed lesa ve starém pískovcovém lomu u sv. Josefa v Hořicích. Přímo v areálu je možnost volného stanování a koupání v nedalekém přírodním koupališti Dachova. Připraveno bude několik stánků s občerstvením, vegetariánská kuchyně, čajovna apod. Pro volný čas bude fungovat experimental cinema, work shopy a další.

Tradičně se představí několik kapel a Dj´s z České republiky a zahraničí. ářčáářJako hlavní hvězdy se  představí Kenny Knots & B D F (Basque Dub Foundation,UK) z Velké Británie.

Kenny Knots, Londýňan původem z ostrova Montserrat, patří v současné době mezi nejaktivnější vokalisty britské dubové a digital roots scény.

Když poprvé zavítal do studia Jah Bunnyho a uslyšel chytlavé linky digitálního roots, věděl, že v tomto duchu se ponese celý jeho život. V té době mu bylo pouhých čtrnáct let a navštěvoval také pravidelný večírek "4Aces", pořádaný Ruddy Ranksem a RedEyem z Unity Sounds.

Netrvalo dlouho, než právě s Unity Sounds natočil svou první písničku "Nucleus" (nazpívanou ve stejné melodii, jako v té době velice populární Tempo od Anthonyho RedRose na stejnojmenném riddimu od King Tubby), která ovšem nebyla nikdy vydána. Pár měsíců nato natočil "Watch How The People Dem Dancing" (1986, Unity Sounds), která se šest týdnů po vydání vyšplhala na 3. místo britských reggae hitparád a pár týdnů nato až na místo první. Hned ten samý rok si úspěch ještě jednou zopakoval - tentokrát se dostal na místo druhé s písničkou "Ring Up My Number".

Dnes patří Kenny Knots mezi nejaktivnější vokalisty britské dubové a digital roots scény, udržujíc ve svých textech neustále tempo s aktuálními problémy společnosti a dějstvím jak ve Velké Británii, tak ve světě.

Spolupracuje například s Dougiem Wardopem (Conscious Sounds), Bush Chemists, The Dubateers, Zion Train nebo Mungo's Hi-Fi. Nevěnuje se ovšem pouze zpěvu, ale i zvukovému inženýrství a produkci hudby na labelu Zeal Music Lab. Poprvé v České republice se představí B D F (Basque Dub Foundation ).

Iñaki Yarritu - základní člen kapely (původem z Baskitska, Severní Španělsko) svou hudební kariéru započal již v 70. letech jako DJ v rádiu, novinář a promotér. V letech 80. se pak přesunul na pole hudební produkce, kdy mu v hlavě začala vyvstávat myšlenka založit si vlastní projekt - z této myšlenky pak na počatku 90. let vznikl soundsystém Basque Dub Foundation, který měl obrovský vliv na španělskou dubovou scénu, kde jako jeden z prvních pořádal dubové večírky - jako doprovodný soundsystém Mad Professora.

V roce 1997 B D F vydal ve Španelsku své debutové (a v této zemi i historicky první vydané dubové!) album "Sustraidun Roots Dub" ( Massive Sounds - 1997), které bylo zajímavou směskou dubu 70. let s digitálními prvky let devadesátých. Na tomto albu se také objevili např. Mad Professor, Dub Judah, Demondo nebo Dougie Wardrop (Conscious Sounds).
Po tomto úspěchu se Iňaki rozhodl celý projekt posunout jiným směrem - tentokrát do formy kapely, specializující se na roots reggae a dub.

Její styl se vrací do zlaté éry 60.-80. let, tedy ještě předtím, než do těchto stylů pronikla digitalizace. Basque Dub Foundation hráli jako doprovodná kapela např. s The Wailers, Culture, Burning Spearem, Lee Perrym, Altonem Ellisem, Earlem 16 nebo s U Brownem.
Tímto ovšem mnohostranná činnost B D F nekončí, kapela se též věnuje studiové tvorbě, při které spolupracuje s umělci jako Luciano, Sugar Minnott, Gregory Isaacs, Mykal Rose, Al Campbell, Johnny Osbourne, Little Roy, Anthony Johnson a Pinchers.
Bottom of Form 1

Další zahraniční kapela jsou maďarští Ocho Macho (HU), jejíž vznik se datuje na přelomu roku 2005 – 2006. Jejich repertoár čerpá z hlavně z Cover-versí známých kapel jako Manu Chao apod. Usilují o vysokou kvalitu a úroveň své reprodukce a jejich moto je: "dát publikum co se do nich vejde". Můžeme očekávat energický a strhující hudební zážitek. Kapela zahraje jak klidné latino, tak i našláplé reggae a ska.

Ze severního Poska přijedou Natural Dread Killaz (PL). NDK je mladé, nezvykle talentované hudební seskupení z Wroclavy. Jejich muzika je prudkým mixem reggae,dancehallu,ragga i hip hopu. V květnu 2005 vydali své první album "Naturalnie" (přírodně, přirozeně), které se ihned stalo jedním z nejvydařenějších alb v témž roce na bleskově rozvíjející se polské reggae scéně. Rok 2006 prokázal, že seskupení se těší každou chvílí větší popularitě a byli pozváni na největší reggae festivaly v Evropě. Od roku 2007 kapela také navázala spolupráci s různými organizacemi jako např: "velký orchestr všetečné pomoci", "Greenpeace" , "polská humanitární akce" a uspořádaly spousta benefičních koncertů.

Z našich kapel se přestaví dnes už světově známí Čankišou. Tuto kapelu nemusíme dlouze představovat, protože kdo by neznal postavu impozantního zpěváka Karla Heřmana. Tato sedmičlenná kapela pronikla do povědomí posluchačů doma i v zahraničí hlavně díky svým koncertům nabitým energií a divokými rytmy.

Feher Fekete Kerek jsou dalším zástupcem naší scény, které můžete také dobře znát již z minulých ročníků. Jejich muzika je někde na hraně mezi reggae, ska a balkánskou dechovkou a vše je ve velmi energické a taneční podobě. Texty písní jsou převážně o míru, lásce a o tom, jak jsme si rovni, zaobírá se rasovou nesnášenlivostí.

Evolution Dejavu jsou z Ostravy a jejich progresivní etno groove s prvky world music a elektroniky z nich dělá naprosto originální kapelu. Velice taneční energické pojetí muziky je až neuvěřitelné. Banditos také nejsou žádnými nováčky na scéně,za svoji éru si už vydobyli výraznou pozici mezi fanoušky. Hrají směsici latiny, reggae, jazzu, rocku a funky s velmi osobitým přístupem jako host s nimi vystoupí Dr. Kary. Imperio je sedmičlenná romská kapela, která hraje etno, latino, punk, gipsy a world music. Mají za sebou více než 150 koncertů po celé republice. V roce 2007 jim vyšlo album Čerchej. Skapollo je ska/punková kapela z Vrchlabí, jejíž počátky sahají do roku 2002. Hráli na předních českých festivalech a letos jim vychází debutové album Sayonara.

Homebwoyrasta jsou z Olomouce a patří mezi poměrně novou kapelu, o které určitě ještě hodně uslyšíme. Jahtec Jammin´ Job jsou ze Žatce a hrají roots reggae a dub od roku 2006. Hlásají, že smyslem reggae kultury je šířit mezi lidmi pozitivní energii a přimět je přemýšlet o sobě, svých životech a skutcích a své roli na tomto světě. Racoon´s vznikla na podzim roku 2007 v Praze a hrají „oldschool“ reggae. Psiskapsy je ska ansábl z Litomyšle.

Festival funguje za velké podpory dobrovolníků z občanského sdružení PROVE, bez kterých by nebyl možný zrealizovat. Tímto všem děkujeme.         

Dodal: Cultural Reggae Vibez

CULTURAL REGGAE VIBEZ

Pátek 12. 6. 2009 až Sobota 13. 6. 2009
250kč/300kč
Vystupují:
Live: Kenny Knots & B D F (Basque Dub Foundation, UK), Ocho Macho (HU), Natural Dread Killaz (PL), Čankišou, Feher Fekete Kerek, Evolution Dejavu, Banditos & Dr. Kary, Homebwoyrasta, Imperio, Skapollo, Jahtec Jammin´Job, Racoon´s, ExT, Psiskapsy. Djs stage: Splendid sound system (PL), Damalistik (FR), Forward March, Equalizer, Raggaultras
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Lenka | 09. 06. 2009 | 03:04:41
Těším se na jeden z nej fesťáků léta:)

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |